LOTISS Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Jak oceniacie trwałość, niezawodność, kulturę pracy napędów 9 speed w stosunku do napędów 8 speed ??? (na poziomie grup alivio, deore) czy są osoby, który powróciły do napędu 8sp korzystając wcześniej z 9 sp ???
beskid Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Napęd 8 sp to jest (był) najtrwalszy z napędów i zdania w tej sprawie nie zmienię. Napęd 9 sp jest natomiast cichszy i bardziej precyzyjny czyli jego kultura pracy jest nieco lepsza. Żadnych innych korzyści nie widzę. Na szosę i lekki szuter mam i mieć będę 8 sp. Zrobiłem nawet zapas części. W góry mam 9 sp i po przesiadce ja to się mówi du...y nie urywa. Wcale nie wykluczam, że wrócę bo jak wspomniałem mam do takiej operacji części. Jak by się coś zaczęło sypać w 9-ce to wracam natychmiast. Po prostu graty z górala przerzucę na szosę.
M333 Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Też mam ósemke w jednym ze swoich częściej używanych rowerów. Główną zaletą wg mnie jest mniejsza wrażliwość na luzy na przerzutce, zabrudzone pancerze czy delikatnie skrzywiony hak. Lubie "ciasno" ze-stopniowaną kasetę, przeskok co 2 zęby, tak jak w 8sp 11-28 (11-13-15-17-19-21-24-28). Gdybym więcej jeździł w górach i potrzebowałbym 32/34 z tyłu to ósemka mogłaby się już nie sprawdzać (za duży przeskok, szczególnie 17-20 i 20-24). Lepsza mogłaby się okazać 9sp 11-32 (11-12-14-16-18-21-24-28-32). Tak więc trzeba rozważyć co u kogo będzie się bardziej sprawdzać. Poza tym dostęp do części 8sp jest bardzo już ograniczony. Chodzi szczególnie o dobre manetki. Z kasetami mniejszy problem (hg40, hg51- klasowo alivio), lekkie, ładne, dobrze stopniowane. Z łańcuchami też nie widzę problemu (connexy serii 8), a przerzutki i korby- wszystko dedykowane pod 9sp.
Mod Team Puklus Napisano 5 Maja 2013 Mod Team Napisano 5 Maja 2013 Trwałość kaset jest taka sama, jeżeli weźmiemy np 2 kasety tej samej grupy 8 i 9 sp bo zebatki sa takie same jeżeli chodzi o grubość. Fakt lekko sie różnią ale to różnica pomijalna i to bardziej zależy od ceny czyli zazwyczaj jakości komponentów niż liczby zębatek na kasecie. Jeżeli chodzi o łańcuchy, ja stosuje w kasetach 9sp łańcuchy z 8sp wiec ten punkt odpada w mojej ocenie. A Ogólnie łańcuchy węższe sa uznawane za słabsze czego wyraźnym zaprzeczeniem może być chociażby campagnolo C9, jednak on swoje kosztuje i znowu wniosek taki sam jak wyżej. Niezawodność, obie grupy sa już mocno dopracowane i raczej bez awaryjne, jednak kasety 8 sp faktycznie bedą mnie wrażliwe na zabrudzenie układu, wynika to z większej odległości miedzy zębatkami, natomiast kasety 9sp sa "bardziej miekkie" z racji dodatkowej zębatki o czym pisał juz M333 post wyżej. innych sensownych różnic między tymi systemami nie ma, swobodnie można mieszać przerzutki przenie i tylne, podobnie jak i łańcuchy i korby, choć niektórzy mówili ze im nie działało to dobrze, nie wiem u mnie działa. z tego co sie orientuje to w 8sp ciężko było o kasety 11-34 a 11-36 nie występowały. Nie wiem co jeszcze można tu dopisać.
ketchup91 Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Trwałość kaset jest taka sama(...) Nie wiem co jeszcze można tu dopisać. Na przykład jakie są teraz dostępne dobre manetki pod 8 rzędów gdyż sam takich właśnie poszukuje.... ale jedyne co znajduje z takich lepszych(chyba) to gripshifty srama X.0 za ponad dwie stówki..... jest coś godnego polecenia za rozsądne pieniądze???powiedzmy 120-150 zeta max???
afly Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Popatrz na gripshifty Sram X-7. Gdzieś widziałem ofertę na prawą manetkę 8-biegową poniżej 60zł (nowa).P.S. Puklus, testowałeś może Connex'a 708 z kasetą 8/9 biegową? Pamietam, że w którymś z wątków miałeś chęć to zrobić.
sebekfireman Napisano 10 Maja 2013 Napisano 10 Maja 2013 Na przykład jakie są teraz dostępne dobre manetki pod 8 rzędów gdyż sam takich właśnie poszukuje.... ale jedyne co znajduje z takich lepszych(chyba) to gripshifty srama X.0 za ponad dwie stówki..... jest coś godnego polecenia za rozsądne pieniądze???powiedzmy 120-150 zeta max??? Z lepszych ósemek, ale ponad Twój budżet, w okolicach 200 zł masz też manetki SRAM TRIGGER ATTACK, które współpracują z przerzutką tylną Shimano.
Mod Team Puklus Napisano 10 Maja 2013 Mod Team Napisano 10 Maja 2013 testowałeś może Connex'a 708 z kasetą 8/9 biegową? Z 8ką to możesz iść w ciemno, z 9 nie wiem. Chciałem kupić kiedyś serie 7, ale ma inną konstrukcje ogniwa i nie będzie tak wytrzymała jak seria 8 wiec nie kupiłem.
Roonin Napisano 10 Maja 2013 Napisano 10 Maja 2013 Popatrz na gripshifty Sram X-7. Gdzieś widziałem ofertę na prawą manetkę 8-biegową poniżej 60zł (nowa). Używam takich i dla mnie nie ma nic lepszego, żadne pstrykadełka tak nie chodzą jak gripy. Oczywiście ze zmieniarką Srama. Acha, no i microindex w przednim gripie bardzo przydatna sprawa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.