Skocz do zawartości

[napęd] grupa 8 speed a 9 speed - trwałość, niezawodność, inne

LOTISS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak oceniacie trwałość, niezawodność, kulturę pracy napędów 9 speed w stosunku do napędów 8 speed ??? (na poziomie grup alivio, deore)

czy są osoby, który powróciły do napędu 8sp korzystając wcześniej z 9 sp ???

Napisano

Napęd 8 sp to jest (był) najtrwalszy z napędów i zdania w tej sprawie nie zmienię. Napęd 9 sp jest natomiast cichszy i bardziej precyzyjny czyli jego kultura pracy jest nieco lepsza. Żadnych innych korzyści nie widzę. Na szosę i lekki szuter mam i mieć będę 8 sp. Zrobiłem nawet zapas części. W góry mam 9 sp i po przesiadce ja to się mówi du...y nie urywa. Wcale nie wykluczam, że wrócę bo jak wspomniałem mam do takiej operacji części. Jak by się coś zaczęło sypać w 9-ce to wracam natychmiast. Po prostu graty z górala przerzucę na szosę.

Napisano

Też mam ósemke w jednym ze swoich częściej używanych rowerów. Główną zaletą wg mnie jest mniejsza wrażliwość na luzy na przerzutce, zabrudzone pancerze czy delikatnie skrzywiony hak.

Lubie "ciasno" ze-stopniowaną kasetę, przeskok co 2 zęby, tak jak w 8sp 11-28 (11-13-15-17-19-21-24-28). Gdybym więcej jeździł w górach i potrzebowałbym 32/34 z tyłu to ósemka mogłaby się już nie sprawdzać (za duży przeskok, szczególnie 17-20 i 20-24). Lepsza mogłaby się okazać 9sp 11-32 (11-12-14-16-18-21-24-28-32).

Tak więc trzeba rozważyć co u kogo będzie się bardziej sprawdzać.

Poza tym dostęp do części 8sp jest bardzo już ograniczony. Chodzi szczególnie o dobre manetki. Z kasetami mniejszy problem (hg40, hg51- klasowo alivio), lekkie, ładne, dobrze stopniowane. Z łańcuchami też nie widzę problemu (connexy serii 8), a przerzutki i korby- wszystko dedykowane pod 9sp.

• Mod Team
Napisano

Trwałość kaset jest taka sama, jeżeli weźmiemy np 2 kasety tej samej grupy 8 i 9 sp bo zebatki sa takie same jeżeli chodzi o grubość. Fakt lekko sie różnią ale to różnica pomijalna i to bardziej zależy od ceny czyli zazwyczaj jakości komponentów niż liczby zębatek na kasecie. 

Jeżeli chodzi o łańcuchy, ja stosuje w kasetach 9sp łańcuchy z 8sp wiec ten punkt odpada w mojej ocenie. A Ogólnie łańcuchy węższe sa uznawane za słabsze czego wyraźnym zaprzeczeniem może być chociażby campagnolo C9, jednak on swoje kosztuje i znowu wniosek taki sam jak wyżej.

Niezawodność, obie grupy sa już mocno dopracowane i raczej bez awaryjne, jednak kasety 8 sp faktycznie bedą mnie wrażliwe na zabrudzenie układu, wynika to z większej odległości miedzy zębatkami, natomiast kasety 9sp sa "bardziej miekkie" z racji dodatkowej zębatki o czym pisał juz M333 post wyżej.

innych sensownych różnic między tymi systemami nie ma, swobodnie można mieszać przerzutki przenie i tylne, podobnie jak i łańcuchy i korby, choć niektórzy mówili ze im nie działało to dobrze, nie wiem u mnie działa. z tego co sie orientuje to  w 8sp ciężko było o kasety 11-34 a 11-36 nie występowały.

Nie wiem co jeszcze można tu dopisać. 

Napisano

Trwałość kaset jest taka sama(...)

Nie wiem co jeszcze można tu dopisać. 

Na przykład jakie są teraz dostępne dobre manetki pod 8 rzędów gdyż sam takich właśnie poszukuje.... ale jedyne co znajduje z takich lepszych(chyba) to gripshifty srama X.0 za ponad dwie stówki.....

jest coś godnego polecenia za rozsądne pieniądze???powiedzmy 120-150 zeta max???

Napisano

Popatrz na gripshifty Sram X-7. Gdzieś widziałem ofertę na prawą manetkę 8-biegową poniżej 60zł (nowa).

P.S. Puklus, testowałeś może Connex'a 708 z kasetą 8/9 biegową? Pamietam, że w którymś z wątków miałeś chęć to zrobić.

Napisano

Na przykład jakie są teraz dostępne dobre manetki pod 8 rzędów gdyż sam takich właśnie poszukuje.... ale jedyne co znajduje z takich lepszych(chyba) to gripshifty srama X.0 za ponad dwie stówki.....

jest coś godnego polecenia za rozsądne pieniądze???powiedzmy 120-150 zeta max???

Z lepszych ósemek, ale ponad Twój budżet, w okolicach 200 zł masz też manetki SRAM TRIGGER ATTACK, które współpracują z przerzutką tylną Shimano.

• Mod Team
Napisano

testowałeś może Connex'a 708 z kasetą 8/9 biegową?

Z 8ką to możesz iść w ciemno, z 9 nie wiem. Chciałem kupić kiedyś serie 7, ale ma inną konstrukcje ogniwa i nie będzie tak wytrzymała jak seria 8 wiec nie kupiłem.

Napisano

Popatrz na gripshifty Sram X-7. Gdzieś widziałem ofertę na prawą manetkę 8-biegową poniżej 60zł (nowa).

Używam takich i dla mnie nie ma nic lepszego, żadne pstrykadełka tak nie chodzą jak gripy. Oczywiście ze zmieniarką Srama.

Acha, no i microindex w przednim gripie bardzo przydatna sprawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...