Skocz do zawartości

[sztyca] Mocna sztyca karbonowa

Gość gmx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czy istnieje cos takiego jak mocna sztyca karbonowa? Zastanawiam sie nad Fizik Cyrano karbon jednak nie wiem jak jest z jej wytrzymałością. W tej chwili uzywam Thomsona Elite. 27,2 / 400. Z góry dziękuje za pomoc

Napisano

Z założenia każda, która trafia na rynek jest mocna - aczkolwiek jeżeli ktoś trochę waży to zastanowiłbym się nad tymi mega wylajtowanymi.

W ciemno możesz brać Eastona EC70/90 lub Syntace.

Napisano

Tą sztycę Fizik Cyrano karbon należy zaliczyć do kategorii sztyc mocnych czy lekkich?

Napisano

Ja sam ją wybrałem, o wytrzymałości nic Ci nie powiem, bo dopiero jest w drodze do mnie. Nie jest bardzo wycieniowana, bo waży chyba koło 240gr i dlatego też się na nią zdecydowałem.

Napisano

A może coś z ritcheya? np. model PRO carbon - waga 235g przy długości 350mm.

Sztyce firmy Easton zawsze cechowały się mega wytrzymałością... tak naprawdę wszystkie wyżej wymienione sztyce sprawdzą się bardzo dobrze. Kwestia gustu i upodobań... no i ceny ;) Na Twoim miejscu wziąłbym tą, którą mógłbym taniej dostać.  

• Mod Team
Napisano

Easton Haven Carbon - miałem to to w ręku - wygląda bardzo solidnie, mocna dobrze zbudowana podpórka pod jarzmo, kawał dobrego włókna na rurze w dolnej części. Waga też ponad 200 gramów więc nie jest wylajtowana. Ostatecznie wróciła do sklepu.... bo nijak nie mogłem się przekonac do jej wyglądu (wiem, głupie to).
Ogólnie dobra markowa nie lekka sztyca wytrzyma, ale trzeba też uważac bo zaczyna się pojawiac na alledrogo trochę tanich podróbek, lub modeli które nigdy nie istniały (np WCS z jarzmem Bontragera hehe).

Ja zadam inne pytanie - masz dobrą sztycę Thomsona-czyżby chodziło o komfort? Jeśli tak - bikeBoard zrobił kiedyś dobry test ile która się ugina, i tak np WCS carbon gnie się świetnie, ale już Superlogic sztywna jest jak u młodego na widok kuzynki :)

Napisano

W końcu kupiłem sztycę Fizik. Wygląda bardzo solidnie. Całość wykonana starannie i dopracowana wizualnie.

Mam jeszcze jedno pytanie z jaka siłą  ( Nm )powinno się dokręcić zacisk sztycy karbonowej. Sam zacisk pozwala mi na dokręcenie do 5 Nm ale nie wiem czy to już nie za duzo.

Z góry dziekuje za odpowiedz ponieważ czekam z montażem sztycy

Przy okazji czy prę ty kium w siodłach Fizik posiadają jakieś ograniczenia co do siły dokręcenia w jażmie?

Easton Haven Carbon - miałem to to w ręku - wygląda bardzo solidnie, mocna dobrze zbudowana podpórka pod jarzmo, kawał dobrego włókna na rurze w dolnej części. Waga też ponad 200 gramów więc nie jest wylajtowana. Ostatecznie wróciła do sklepu.... bo nijak nie mogłem się przekonac do jej wyglądu (wiem, głupie to).
Ogólnie dobra markowa nie lekka sztyca wytrzyma, ale trzeba też uważac bo zaczyna się pojawiac na alledrogo trochę tanich podróbek, lub modeli które nigdy nie istniały (np WCS z jarzmem Bontragera hehe).

Ja zadam inne pytanie - masz dobrą sztycę Thomsona-czyżby chodziło o komfort? Jeśli tak - bikeBoard zrobił kiedyś dobry test ile która się ugina, i tak np WCS carbon gnie się świetnie, ale już Superlogic sztywna jest jak u młodego na widok kuzynki :)

Przy wymianie sztycy kieruję się jedynie czystą ciekawością i zamiłowaniem do grzebania w rowerze :)

Napisano

Jażmo bonti to moim zdaniem jedno z najlepszych na rynku - bardzo proste w ustawieniu, wymianie siodła. I nie piszę tego "lojalnościowo" :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...