Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] RD-M971-GS problem z regulacją

amidar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam..

Mam problem z wyregulowaniem tylnej przerzutki (3x9). 

Ale od początku. W Rowerze od kąd pamiętam występował taki problem. Wszyscy serwisanci z którymi się spotkałem wymiekali.

Wcześniej miałem przerzutkę XT-ka tyle, że już nie pamiętam modelu. W tej chwili XTR jak w temacie. Używam jej ok 1 sezon. Problemy pojawiają się na niższych przełożeniach - 4 najmniejsze zębatki.

Przez okres używania roweru w zasadzie wszystko było wymienione. Linki, pancerze (w tej chwili mam kolejne nowe), przerzutka jest smarowana, nie łapie luzów. 

Hak jest prosty przynajmniej tak wynika z moich oględzin jak i serwisów rowerowych. W zeszłym roku rama była też wymieniana (poprzednia pękła). Nie ma nzaczenia na jakiej kasecie jeżdżę, sprawdziłem wszystkie  11-32, 11-28, 11-34 a obecnie jeżdżę na szosowej 11-25. Jedynym lelementem który nie został wymieniony są manetki (jakieś standardowe Deore które dostałem wraz z rowerem), jednak żaden z serwisów nie mial do nich zastrzeżeń. Więc co może być gdzie może leżeć problem? 

A może znacie jakiś dobry, naprawdę dobry serwis w Katowicach lub okolicy który potrafi sobie radzić z takimi przypadkami?

Napisano

Jaka to rama i sposób prowadzenia pancerzy?

Ja bym spróbował zamiany manetki prawej - idź do sklepu poproś o zamontowanie jakiejś u nich dostępnej i będzesz miał wykluczoną ewentualny problem z manetką. 

To dosyć powszechne zjawisko: wszystkie komponenty napędu są nowe a napęd nadal nie działa jak trzeba. Mechanizm indeksujący manetki jest w jakimś stopniu upośledzony i jest problem. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Problem został rozwiązany, oczywiście nie w serwisie, tylko sam musiałem siąść i zgłębić technologię ustawiania tylnej przerzutki.

Ale od początku rama, hak, przerzutka są proste. Manetka działa bez zarzutu. linki i pancerze nowe.

Z dziwnych elementów jest tylna kaseta szosowa 11-25 wsadzona do górala i myślę, że na tym mogły się wysypać serwisy. 

Wczoraj zajęło mi prawie 2 godziny przejrzenie każdego elementu, a problem okazał się banalny... za długi łańcuch. Skróciłem go o 2 ogniwa i... zmieniarka zadziałała idealnie.

Dzisiaj przejechałem się rowerem do pracy i... zostało lekkie doregulowanie na baryłce... to wszystko...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...