Skocz do zawartości

[korba] truvativ firex gxp - jak zdjąć przy braku nakrętki ściągającej

Tommyboy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Sprawa jak w temacie. Próbowałem zdjąć korbę do czyszczenia  i wtedy okazało się, że w lewym ramieniu nie ma śruby służącej jako ściągacz (większa śruba - zewnętrzna) :verymad:. Czy ktoś ma pomysł jak zdjąć tą korbę przy braku wspomnianej nakrętki tak aby jej nie uszkodzić? Może ktoś wie gdzie można kupić taką śrubę, albo mógłby mi ewentualnie odsprzedać?  Korba to Truvativ Firex GXP, śruba ma rozmiar M22.

Wygląda to mniej więcej tak: 1335190993-28425200.jpg

Napisano

Do zdjęcia ramienia w tej korbie potrzebny jest ściągacz. To co widać na zdjęciu to śruba do przykręcenia ramienia, a nakrętka służy jako kontra i tyle.  Ściągacz możesz kupić na allegro za około 20 zł. Sćiągacz musi mieć dodatkową podkładkę, na której oprze się śruba ściągacza, ponieważ oś jest pusta. 

• Mod Team
Napisano

O ile mi wiadomo ta śruba i nakrętka to zintegrowany ściągacz, jakby co mam taka śrubę, podesłałem info na pw.

• Mod Team
Napisano

Do zdjęcia ramienia w tej korbie potrzebny jest ściągacz. To co widać na zdjęciu to śruba do przykręcenia ramienia, a nakrętka służy jako kontra i tyle.  Ściągacz możesz kupić na allegro za około 20 zł. Sćiągacz musi mieć dodatkową podkładkę, na której oprze się śruba ściągacza, ponieważ oś jest pusta. 

Mylisz się. Pokazana śruba z przyległościami pełni właśnie rolę ściągacza. 

Napisano

Przepraszam Cie, bardzo masz racje to może pełnić funkcje zintegrowanego ściągacza. Jeżeli jednak nie masz tej nakrętki to możesz zdjąć te ramie w taki sposób jaki napisałem wcześniej. 

Napisano

Ja w firexie miałem tak :

mniejsza śruba do przykręcenie ramienia

dużą do kontrowania żeby się mniejsza nie luzowała

w chwili odkręcenia mniejszej można było już ściągnąć lewe ramie, nie wiem po co jakieś ściągacze.....

Napisano

Ja w firexie miałem tak :

mniejsza śruba do przykręcenie ramienia

dużą do kontrowania żeby się mniejsza nie luzowała

w chwili odkręcenia mniejszej można było już ściągnąć lewe ramie, nie wiem po co jakieś ściągacze.....

U mnie, po odkręceniu mniejszej korba ani drgnie. Potraktowałem ją delikatnie gumowym młotkiem ale nie to nic nie dało, a na siłę wolę nie próbować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...