Skocz do zawartości

[koła] Komplet MTB 26" do 700 zł.

maciej1988

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jako że zmieniam cały napęd wymusza mi to zmianę kół - mam jakieś std. ciężkie strasznie :) Zmieniam kasetę z 7 na 10-rzędową czyli muszę zmienić bębenek, zmieniam całe koła żeby mieć "skończoną" budowę roweru wg. swojego pomysłu. 

Kwota jaką chcę przeznaczyć to ok. 700 zł. chociaż oczywiście im  mniej tym lepiej. Szukam czegoś w rozsądnej wadze i wytrzymałości, jeżdżę głównie w nizinnych terenach (okolica Bydgoszczy) głównie leśne ścieżki, trochę asfalty. Moja waga 82 kg. Potrzebuję piastę z bębenkiem na kasetę 10 rzędową, mocowanie na hamulce tarczowe na 6 śrub. 

Jak na razie wybór pada na Mavic Crossride Disc tak zachwalane na forum - znalazłem je w cenie 640-650 zł co mi całkowicie odpowiada. Co myślicie o takim wyborze? Może będą jakieś inne dobre propozycje?

Napisano

No to tylko dlatego. Problematyczność wiąże się z kosztami tylko i wyłącznie, przecież wszystko można naprawić w razie czego ;)

Napisano

Ja nie polecam, bardzo mało wytrzymałe koła, cały czas się krzywią, szprychy się luzują, jak je miałem były ok, teraz mam inne koła, mam porównanie i dopiero widać różnice

• Mod Team
Napisano

Czemu nie pancerne crossride'y ? Mam i chwalę sobie przy wadzę +-95kg :D

Założyłem Crossride jako zastępcze koła - mimo prawidłowego założenia przednie koło przy mocniejszej jeździe sie odkształcało ( magnes licznika ocierał o sensor) , o tyle szkoda pisać.

Napisano

Kurcze jednak są podzielone opinie o tych Mavicach a myślałem że tylko potwierdzicie mój pomysł na nie. Ale może i dobrze, znalazłem jeszcze jedne które są prawie takie same jak te które pokazał Szliri. Jak wg. Was wypada porównanie Mavic Crossride z tymi dwoma:

1. http://www.bikestacja.pl/pl/kola-novatec-811-812-remerx-magic-7327-26-race-1618g-6896.html

2. http://www.bikestacja.pl/pl/kola-novatec-811-812-remerx-magic-7327-26-supercomp-1592.html

Te 2 są bardzo podobne, różnią się jednak minimalnie wagą przy tej samej cenie. Osobiście bardziej pasowały by mi te 2. Białe piasty bardziej pasują do białych innych elementów a czerwonego nie ma nic :) 

Napisano

koła z bikestacji są średnio chwalone - były wcześniej opinie na ten temat na forum,

sprawdź jeszcze wyprzedaż na dt4you sam mam 107-ki Zircony - waga bez opasek 1640gr (limit wagowy 90kg), mam 84kg i na razie jest wszystko ok. koła są także na łożyskach maszynowych typu DT 350, a więc z tyłu mechanizm star ratchet. Mój rower jest czerwono-czarny i tez miałem ten dylemat, że żółte piasty nie będą się dobrze komponować, ale tego tak nie widać i nie potrzebnie się martwiłem.

Jak się zdecydujesz na te koła z Bikestacji to sprawdź jeszcze ten limit wagowy 100kg - bo przy wadze poniżej 1600gr to trochę podejrzane.

Napisano

Jeszcze 2 pytania mam. Jedno o ich wytrzymałość, wpisane jest do 100 kg. czyli spokojnie, pewnie leśne ścieżki spokojnie wytrzymają przez długi czas, nie chciałbym się potem po krótkim czasie niemile zdziwić.

Druga sprawa dotyczy tylnej piasty - czy da się założyć kasetę 10 rzędową - wg. tego co znalazłem w katalogu jest że bębenek jest na 8/9 rzędów. http://www.bikekatalog.pl/2010//komponenty/119/Novatec.NT-D812SB-A12/

• Mod Team
Napisano

Ciekawie wybieracie- kupujecie za 700 pln w BS koła,które się niczym nie wyróżniają. Wspomniane Zircony za zbliżoną kwotę mają:

- system ratchet

- adaptery pod oś 15mm ( przód) i X12 ( tył)

- opaskę i wentyl do systemu bezdętkowego

- zbliżoną masę

- gwarancję bezproblemowej jazdy przez długi czas ( co w przypadku kół z BS nie jest takie pewne).

Wasz wybór,ale prywatnie wolę mieć więcej za tyle samo,niż mniej. 

Aha- nie pracuję w DT4You.

Napisano

Wszystko zależy ile ważysz, jeśli ważysz w okolicy 100-u to jest to sprawa do rozważenia - powinny wytrzymać mtb w lesie, asfalty, polne ścieżki etc, jak byś robił jakieś skoki lub najeżdżał na przeszkody na maxa to mogą obręcze nie wytrzymać, jeśli ważysz powyżej 100-u to już koła mogą się załamać pod tobą :-( najbezpieczniej je brać jak ważysz nie więcej jak 80kg.

Takie lekkie koła są najczęściej projektowane pod zawodników wyczynowych, dla których ma znaczenie każdy gram, a którzy sami nie ważą dużo. Aby koło było lekkie, musisz dać tam lekkie komponenty a więc i mniej wytrzymałe. Te moje Zircony są na 90kg i przy mojej wadze 84kg raczej je oszczędzam i trochę zaryzykowałem, ale mam nadzieje ze się nie odkształcą - są na szprychach prostych DT(2 x 28), te "Twoje" są na cieniowanych... więc trochę mniej wytrzymałe

Komplet piast waży 482gr, 

Szprychy ~320gr, (64 szt)

na obręcze zostaje ~1600 - 800 = 800gr - 400gr/szt - trochę mało jak na limit 100kg

Ja bym się jeszcze dopytał, czy ten limit jest dla całego roweru, czy tylko dla rowerzysty.

To tyle moich wywodów, jak ważysz do 80kg to bierz które ci bardziej pasują, a jak więcej to się lepiej zastanów:-)

Napisano

Właśnie moja waga to ok. 82-83 kg :) Raczej żadnego skakania nigdy nie ma, na jazdę po leśnych ścieżkach powinny być ok, nie szaleje jakoś specjalnie :) Może rzeczywiście dopytam jeszcze w sklepie o tą wagę, dzięki!

Napisano

Mam nadzieję że jutro ew. pojutrze odpiszą mi coś konkretnego ze sklepu to opiszę jak to jest z tą max. wagą i pewnie się na któreś zdecyduję. Mam nadzieję że mimo różnych opinii o sklepie wszystko będzie ok, akurat jakieś opóźnienia w realizacji zamówień nie będą dla mnie problemem, w sumie mam na czym jeździć.

Napisano

Podobno kaseta 10 rzędowa jest minimalnie węższa od kaset 9 rzędowych.

Dlatego w przypadku montażu 10 rzędowej kasety na piastę zaleca się zastosowanie podkładki o grubości 1mm.

Warto to sprawdzić bo pewności nie mam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...