darek156 Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Cześć. Obecnie mam zamontowane korby 22-32-42 oraz starą przerzutkę z przodu, którą chciałbym wymienić. Interesuje mnie model DEORE XT FD-M771 Z tego co jest napisane w opisie to jej całkowita pojemność to 22T - i tutaj mam pytanie. Z tego co wyczytałem całkowita pojemność dla mojej korby powinna wynosić 20T (42-22). Przy większej pojemności ponoć są problemy z precyzją działania przerzutki. Zastanawiam się tym bardziej, że w opisie jest napisane, że działa z napędami 3x9 (taki mam obecnie). Więc jak to jest z tą pojemnością? Zależy mi na poprawie charakterystyki i precyzji pracy.
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2013 Mod Team Napisano 2 Maja 2013 Pojemność odnosi sie, tak mi się wydaję, tylko do manetek z 2 klikami, na 3 zębatki, dla bezstopniowej lub miro indeksacji nie stanowi to problemu. Natomiast jeżeli mamy popularne cyngle problem zaczyna sie gdy max różnica robi sie wiesza od 12, np 48/32/22. wtedy będą problemy z przerzucaniem, do 12t różnicy problemu zazwyczaj nie ma.
darek156 Napisano 2 Maja 2013 Autor Napisano 2 Maja 2013 Dodam jeszcze, że z tego co widzę przednia korba Deore XT FC-M770 ma blaty 42-22 (czyli tak jak u mnie) więc po kija robili by do niej przerzutkę o pojemności 22T, skoro na matematykę wychodzi, że nie jest to "idealne" rozwiązanie? P.S. Manetki mam Deore XT 3x9 - i jak na razie wszystko działa super, przednia przerzutka jest ciut słaba jeśli chodzi o powrót na mały blat przy zwiększonym obciążeniu i pomyślałem, że Deore XT byłaby lepsza.
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2013 Mod Team Napisano 2 Maja 2013 Przerzutka niby jest dedykowana do korby jednak wiele ludzi stosuje je w czasami najmniej przewidziany sposób , nie wspominając ze jest ich kilkanaście odmian, poza tym częste są korby np 44-32-22 lub też inne kombinacje.
spons92 Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Przerzutka, którą podałeś jest dedykowana do blatów 44T, bo taka była stara wersja korby XT. A jeśli chodzi o przerzutkę XT w tej wersji, to jej nie polecam. Moim zdaniem bardzo szybko złapała luzy i przestała zrzucać. Nie wiele różni się pod tym względem od wcześniejszej LX. XT wymieniłem na XTR FD-961 i tu dopiero widać jakość. W dodatku kupiłem ją w 2011 za cęnę mniejszą niż nowego XT, z tym, że już wtedy był problem dostać ją w rozmiarze 34,9. Zastanowiłbym się też nad przerzutką srama X-Gen. jest to to samo co stare X-9 z tym, że dużo tańsze i chodzi elegancko.
darek156 Napisano 2 Maja 2013 Autor Napisano 2 Maja 2013 Przerzutka, którą podałeś jest dedykowana do blatów 44T, bo taka była stara wersja korby XT. A jeśli chodzi o przerzutkę XT w tej wersji, to jej nie polecam. Moim zdaniem bardzo szybko złapała luzy i przestała zrzucać. Nie wiele różni się pod tym względem od wcześniejszej LX. XT wymieniłem na XTR FD-961 i tu dopiero widać jakość. W dodatku kupiłem ją w 2011 za cęnę mniejszą niż nowego XT, z tym, że już wtedy był problem dostać ją w rozmiarze 34,9. Zastanowiłbym się też nad przerzutką srama X-Gen. jest to to samo co stare X-9 z tym, że dużo tańsze i chodzi elegancko. No tak, ale FD-M961 to zdaje się model 2006 i nie widzę jej obecnie na sklepach, a chce kupić nową. Ale powiedz mi czy ten XT będzie działał na korbie 42T Nie chciałbym wymieniać, żeby mi potem coś tarło, czy zgrzytało - bo jak ma coś nie śmigać, to wole zostawić po staremu.
makog Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Poczytaj sobie tutaj na przykladzie Alivio FD-M413 jest to opisane http://mtbikes.pl/artykuly/testy/tylko-dla-wybranych-alivio-fd-m413/
beskid Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Jeśli obsłuży blat 44 to i 42 więc nie ma się czym przejmować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.