Skocz do zawartości

[siodełko] Wygodne siodło (do 70zł)

Negatyw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Musze Cie zasmucic ze na tym forum malo ludzi korzysta z takich kanap <_<. Ale na pewno ktos sie znajdzie. Sa to siodła typowo trekkingowo/miejscie. Maja zapewniac wygode na malych dystansach po asfalcie. Wiekszosc z forum korzysta z wąskich twardych długich siodeł pnieważ takie sa bardziej przydatne do jazdy po lasach i na asfalcie na dluzszych dystansach[miekkie szerokie siodla powodują odpatrzenia i dodatkowo ziezko wystawic za nie tyłek na zjezdzie, i zmniejszaja predkosc z jaka mozna pedałowac{serio}]. Chcialem Cie tylko uswiadomic. Siodlo najlepiej samemu sprawdzic. Przejdz się do sklepu i pomacaj siądz tyłkiem na roznych i wybierz - kazdy ma inny tylek nikt ci nie doradzi idealnie. http://allegro.pl/item100978651_siodelko_s...35g_f_vat_.html - wiekszosc forumowiczow chciala by takie siodlo ;p kompletna decha ;].

Napisano

Witamy i prosimy o stosowanie się do ZASAD PISANIA NOWYCH TEMATóW - nazwa tematu była źle sformułowana.

Pozdówko porządkowe :) .

PS. Na tańszym bracie tego siodła z ostatniego linku - Selle Royal Mach - swego czasu siedziałam i wydało mi się do tego stopnia wygodne, że omal go nie kupiłam; ale moja budowa anatomiczna niewątpliwie co nieco odbiega od twojej <_< ... Dodam, że ja lubię wąskie siodła (max 14cm szerokości), ale mój tyłek nie uznaje typowo wyczynowych desek :P .

Napisano

Ale pamietaj ze jest sportowy- stosunkowo wąski :). Nacisk w wiekszej czesci spoczywa na kosciach po wewnetrznej stronie .... posladkow ;p. Radzilbym wyprobowac czy takie Ci odpowiada. Na pewno jest to dobry kompromis bo jednoczesnie ma wkladki zelowe, nie jest bardzo wąskie i wyglada fajnie <_<.

Napisano

Sorki za tytuł wbrew zasadom - poprawię się :( i dzięki za podpowiedzi.

Sęk w tym, że w sklepie trudno przymierzyć się do siodełek. Są (najczęściej) elegancko zapakowane i kuszą reklamami. Ale (jak sądzę) każde z odrobiną żelu i niekoniecznie kanapy będzie lepsze od tego mojego "etatowego".

Napisano

A ja CI polecam - jako że dość daleko mi do XC siodełko na jakim jeźdzę VELO Plush. (zdjęcie na rowerku w sigu) Po prostu mercedes :(

Napisano

To i ja sie dolacze. Potrzebuje wygodnego siodelka na dlugie dystanse po asfalcie. Mozecie polecic cos dobrego do max 100zl?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ostatnio mykłem mi sprzed oczu nowe siodło WTB rocket V za 89zł JESTEM TAK WNERWIONY ŻE HEJ!!!! nie ma to jak ebay ;)

PS. u nas kosztuje ponad 300zł :)

Napisano

ja kupiłem ostatnio w Decathlonie sidełko żolowe Selle Italia za 69pl (przecenone ze 120) i jestem bardzo zadowolony. Z racji tego że jestem bardzo ciężki to typowe twarde i wąskie sodełka MTB tak się wżynały w moją du..ę że mi się odechciewało żyć.

Jeżdżę powiedzmy XC i przy takim sodełku nie odczuwam dyskomforty nawet przy dłuższych jazdach.

Jedyna wada to waga: około 350 g

Jacek

Napisano

@jaco69 jak się jaździ w lekkim terenie na takim siodle??

Dzisiaj przełożyłem SKN-a z szosy do górala i pośmigałem 2h po wertepach. W góralu mam na stałe Kibixa, ale dzisiaj na SKN-ie było mi wygodniej, ale wybór siodła to jednak indywidualna sprawa, trzeba trochę potestować na własnym d...ku. Ja osobiście preferuję wąskie i twarde siodełka.

Napisano

Witam,

co do wygodnego siodła to mogę polecić siodełko mc selle. nie wiem dokładnie jak się nazywa ( w którymś tegorocznym katalogu je znalazłem, ale nie pamiętam...jakoś na m...). kupiłem je miesiąc temu: nowe, nieużywane za 40 zeta w sklepie na nowowiejskiej w wawie i jest naprawdę super!! waży równo 300gram, ma 27cm długości i niecałe 13 szerokości! do tego jest dziura która poprawia wygodę i bezpieczeństwo! :D najbardziej mi pasuje w nim to, że jest miękkie (ale nie jest to łóżko wodne, tylko fajne komfortowe wypełnienie). moje 4litery nic mnie nie bolą- 3dni codziennie na bajku w sumie jakieś 130km najeżdzone i mam ochotę dalej siedzieć na rowerze, a na poprzednim siodle po jednym dniu jazdy był jeden dzień przerwy na rekonwalescencję zadka! dodam, że jeżdzę bez pampersa i waże ~90kg przy 195cm wzrostu!! :) jak dla mnie super siodełko! :D fotki poniżej:

e19b603f29a39fc6m.jpg

5df61af6eaf2730cm.jpg

• 2 lata później...
Napisano

Jest to mój pierwszy post, tak więc witam wszystkich forumowiczów ;]

Może od razu zaczne :)

Chcę kupić wygodne siodło do ok 70 zł.

Głównie jeżdżę po szosie, ale jakieś 20-30% to teren...

Zastanawiam się nad tymi siodłami:

http://allegro.pl/item389950298_siodelko_w...r_komfort_.html

http://www.allegro.pl/item385260720_giant_...arem_szosa.html

http://allegro.pl/item391107965_nowe_siode..._wyprzedaz.html

Kusi mnie to siodło San Marco, ale czytałem opinie, że jest ono dość twarde, a twardego siodełka mam dość:

http://images32.fotosik.pl/313/6201676cb16b5650.jpg

Teraz, gdy patrze na to siodełko nie wierze jak mogłem na nim usiedzieć kilka godzin :/, a na drugi dzień ból :P

Żebym lepiej zrozumiał, czy dobrze wybiore, to czy będzie to tak, jak przesiadka z malucha do np. renault laguna? :P

Czy bardziej jak z Golfa III do IV?

Pozdrawiam ;)

Napisano

JA polecam SKN sam na nim jezdze i jakos bez pampersa tez da sie jezdzic:) Mimo iz teraz jezdze w pampersie ciagle to kiedys (czyt. zanim go kupilem) jezdzielm bez i dawal rade na:)

Napisano

A mógłby ktoś powiedzieć, co z tą twardością względem starego siodła i tym porównaniem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...