Skocz do zawartości

[kierownica] problem, czy zmieniać?

prp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zwracam się do drogich forumowiczów z prośbą o pomoc. Narzeczona posiada rower unibike zethos z 2011 roku. Pomimo doboru rozmiaru w sklepie rowerowym po dłuższym użytkowaniu pojawił się problem w postaci złej pozycji w czasie jazy ( zbyt "wyprostowane" ręce - niepewność w prowadzeniu roweru). Rower okazał się chyba minimalnie za duży. Niestety zmiana regulacji siedzenia i kierownicy nie rozwiązały problemu. W związku z tym zastanawiam się co można zrobić w takiej sytuacji? Czy zmiana kierownicy (prostej) na jakąś inną mogła by pomóc? Jeżeli tak, to na jaką? 

Napisano

Kierownica na giętą na pewno może pomóc. Ale jednak większą rożnicę zrobi zakup krótszego mostka. Rozumiem, że problem w tym, że żona za bardzo leży na kierownicy tak? Bo w wygodnej pozycji nie sięga do kierownicy tak jakby chciala... Jezeli tak to krótszy mostek, aby kierownica byla bliżej.

Napisano

Kierownica na giętą na pewno może pomóc. Ale jednak większą rożnicę zrobi zakup krótszego mostka. Rozumiem, że problem w tym, że żona za bardzo leży na kierownicy tak? Bo w wygodnej pozycji nie sięga do kierownicy tak jakby chciala... Jezeli tak to krótszy mostek, aby kierownica byla bliżej.

Dziękuję za odpowiedź. Kierownica jest jakby za daleko i przez to ma zbyt wyciągnięte ręce co powoduje ból rąk i pleców po dłuższej jedzie. Jakiś konkretny mostek/kierownicę możesz polecić? 

Napisano

Ja zaproponuję kombinację krótki mostek ze wzniosem na + i gięta kierownica. 

A jaka? Wedle upodobań i finansów. Nie ma niebezpieczeństwa, że coś się stanie złego.

Z własnych doświadczeń - Amoba, niedroga i pewna.

Napisano

A jakbyś mogł powiedziec co jest dokładnie w tym rowerze. Tzn trudno jest powiedzieć. Potrzebna by była długość mostka (od środka rury sterowej amortyzatora do środka mocowania kierownicy) no i oczywiście mostek ze sporym wzniosem do góry, aby kierownica poszybowala do góry ;)

Napisano

Nie mam teraz możliwości zmierzyć. Znalazłem w necie że mostek to "uno grade comfort/regulowany" Jak nazwa wskazuje jest regulowany, ale ta regulacja jest niewystarczająca. 

Napisano

Tak jak ktoś wspomniał krótki mostek, może być nawet taki jak w dh się stosuje, i szeroka gięta kiera, komfort znacznie się polepszy.

Napisano

Obawiam się, .że nie bedzie pasował. Nie wiem dokłądnie jaki to rowerek, ale w tych modelach które znalazłem kierownica ma średnice 31.8, a więc musiałbyś szukać takiej samej a ta z podanego linku ma 25.4 w innym razie będziesz zmuszony zmienić również mostek. Ale nie jestem przekonany, czy aby na pewno znalazłem dobry model roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...