Skocz do zawartości

[korba] Wymiana korby na lepszą w trekkingu Kellys Saphix

boro53

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Po mału postanowiłem wymienić naped w moim Kellysie Saphix 2011

Aktualnie mam zamontowany chyba możliwie najgorszą korbę Shimano M171, do tego przerzutka przednia M191 oraz tylna Acera M360 obsługująca kasetę 8 rzędową.

Korba ma tarcze 48x38x28.

Chciałem na początek wymienić korbę na lepszą, tylko nie wiem jaką. Czy brać coś ze starym zakresem, czy 48x36x26? (tu sa dostępne nieco wyższe modele). Dodatkowo wybór komplikuje fakt, że dotychczasowa korba ma długość 170mm. Czy mozna przejść na 175mm? Rozumiem, że zmieni się nieco prześwit pedałów do podłoża oraz kadencja.

Jako, że zamierzam wymieniać napęd stopniowo, to czy dotychczasowa przednia przerzutka poradzi sobie z inną korbą? No i nowa korba musi chodzić z 8 rzędami póki co.

Pod uwage biore mocowanie octalink, bo kwadrat już po mału będzie odchodził w zapomnienie, tak mi sie wydaje przynajmniej.

Budżet to 300 zł.

Pomóżcie coś wybrać.

Napisano

http://www.forumrowerowe.org/topic/122125-napedwymiana-napedu-w-kilku-zakresach-cenowych/ eh lenistwo lenistwo ... no ale weekend majowy to wybaczam :P

Poszperalem trochę i wybrałem korbę Alivio FC-M411.

Stwierdziłem, że nie będę wymieniał napędu na 9r bo 8 jest dla mnie zupełnie wystarczająca.

Jednak mam jeszcze kilka wątpliwości.

Aktualnie posiadam suport o długości 122,5mm. Taki suport wg dokumentacji shimano http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/FC/SI-0087A-001/SI-0087A-001-POL_v1_m56577569830696678.pdf

daje dla obecnej korby linię łańcucha 47,5 mm.

Korba FC-411 wymaga wg poniższej dokumentacji

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Alivio-Acera/SI_0094A/SI-0094A-001-POL_v1_m56577569830677434.pdf

suportu 123mm i przy nim linia łańcucha wynosi 50mm.

Czy te 0,5mm jest pomijalne, czy to ten sam suport z minimalnym zaokrągleniem?

A co z linią łańcucha? Różnica wynosi 2,5mm.

Czy bedę mógł jeździc na takiej konfiguracji, czy należy zastosować np. suport 118mm , i czy to spowoduje powrót do lini 47,5mm? (123-118)/2=2,5 mm różnicy.

Dobrze kombinuję? Czy może dla FC-M411 suport 123mm jest najkrótszym możliwym i nie da sie zastosować 118mm w celu kompensacji lini łańcucha?

Pozdrawiam.

Napisano

Te 0,5 jest pomijalne, jednak różnica w linii łańcucha nie jest pomijalna, jeśli rower został zaprojektowany do linii 47,5 mm to powinieneś dążyć do jej uzyskania.

Może Saphix w innej konfiguracji (inna nazwa ta sama rama) osprzętu ma linię łańcucha 50 mm ?

• Mod Team
Napisano

Linie łańcucha możesz wybrać sobie w zależności czy jeździsz twardo - siłowo na wysokich biegach, czy też raczej kadencyjne - szybciej kręcąc korba. Wybierając węższą linie czyli 47.5mm będziesz mógł w szerszym zakresie używać początku kasety, czyli większych zębatek a 50mm dla mniejszych zębatek.

Nie znaczy to ze nie będziesz mógł używać całej kasety, tylko skos łańcucha będzie większy lub mniejszy w danej sytuacji.

Napisano

Te 0,5 jest pomijalne, jednak różnica w linii łańcucha nie jest pomijalna, jeśli rower został zaprojektowany do linii 47,5 mm to powinieneś dążyć do jej uzyskania.

Może Saphix w innej konfiguracji (inna nazwa ta sama rama) osprzętu ma linię łańcucha 50 mm ?

Wyższe modele crossowe Kellysa mają wszystkie korby już 44x32x22, ale wszystkie mają linię 50mm. Jednakże są skonfigurowane z kasetami 9 lub 10.

Saphix na rok 2013 (mój jest z 2010) chodzi z korbą SR Suntour XCR z linią 50mm i tez z kasetą 8.

Napisano

Myślę, że możesz założyć z linią łańcucha 50 mm, nie powinno być problemów. Mniejszym złem jest odsunięcie korby od ramy  (niż jej dosunięcie w odwrotnym przypadku), nie będzie problemu kolidowania z tylnymi widełkami.

Napisano

Poszedłem zmierzyć linię łańcucha w obecnej korbie..

Od lewej płaszczyzny suportu do środkowej koronki wyszło 85mm. Mufę mam 68mm wiec po odjęciu połowy czyli 34 mm wyszła linia łańcucha 51mm. W tym modelu wg specyfikacji jest suport 122,5mm, co przy korbie M171 wg specyfikacji powinno dać 47,5mm. Zgłupialem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...