Skocz do zawartości

[Opona] Tolerancja kompatybilności opony z obręczą.

adam123adam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chcę wymienić opony w swoim rowerze. Posiadam obręcz o wewnętrznej szerokości 19mm i obecnie oponę szerokości 2.00". Chciałem wymienić opony na trochę grubsze, mianowicie na 2.10" jednak po zapoznaniu się z tematem o kompatybilności opon do obręczy 19mm wynika, że nie są one zalecane. Stąd moje pytanie czy faktycznie lepiej nie inwestować w te 2.10" i zostać przy obecnym 2.00"? Dodam jeszcze że na obręczy mam napisane 1,75-1,95, choć obecnie jest 2.00" i żadnych problemów nie ma, więc jaka jest jeszcze granica tolerancji odnosnie grubości?

Napisano

ja też mam obręcze 19 mm i używam głównie opon 2,1", przejechałem na nich kilkadziesiąt wyścigów i nigdy nie było problemu :) ale szerszych niż 2,1" już bym nie zakładał

Napisano

ja też mam obręcze 19 mm i używam głównie opon 2,1", przejechałem na nich kilkadziesiąt wyścigów i nigdy nie było problemu :) ale szerszych niż 2,1" już bym nie zakładał

Dzięki za odpowiedź ;)

Może i pierwszy, ale wydawało mi się że wyraźnie napisałem o tym ze przeczytałem ten temat!

Napisano

Możesz założyć każdą oponę jaka przyjdzie Ci do głowy, nawet 3 cale.

Opona nie będzie się w takim przypadku układała tak jak założył producent, co MOŻE (nie musi) mieć wpłwu na trakcję itd. 

Zakładałem te same opony na obręcze dt xr 4,2 i mavic en 321 i jak dla mnie nie ma zauważalnych różnic w kształcie opony. 

To że jedna opona ma 2 cale a druga 2,1 też o niczym nie świadczy, bo producenci różnie traktują rozmiarówkę, nawet dla tego samego rozmiaru dwóch opon w swojej ofercie.

Napisano

Może i pierwszy, ale wydawało mi się że wyraźnie napisałem o tym ze przeczytałem ten temat!

Założyłem, że ktoś kto przeczytał wskazany przeze mnie wątek nie będzie zadawał durnych pytań! Ale rzeczywiście po wczytaniu się w treść twojego postu muszę przyznać-czytałeś ten wątek! I jasno to napisałeś!

Biję się więc w piersi. Żle założyłem... :wallbash:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...