Skocz do zawartości

[2000] Kross czy to dobry wybór? MTB który wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Proszę o info na który rower sie zdecydować?

Mam 191 cm i 100kg.

Pomyslalem ze ajlepsze beda kola 29 i rama L lub 26 i rama 21cali.

Do wyboru mam:

Kross Level B2 (29) - jest najtanszy na tych kolach ale bez tarczowych hamulców...

http://www.mudserwis.com/kross-level-b2-2013-p-3278.html

Kross Level B3 (29) - tu juz mamy hamulce tarczowe.

http://www.mudserwis.com/kross-level-b3-2013-p-3279.html

lub  na 28 kolach:

Kross EVADO 3.0 2012

http://www.salon-rowerowy.pl/rower-kross-evado-30-2012-meski-transport-gratis-p-1252.html

Kross hexagon x8 (26)

http://www.mudserwis.com/kross-hexagon-x8-2013-p-3276.html

Kross Hexagon X9 (26)

http://www.mudserwis.com/kross-hexagon-x9-2013-p-3277.html

kross level A3 (26)

http://www.mudserwis.com/kross-level-a3-2013-p-3289.html

Do konca nie znam sie na specyfikacji która decyduje o ich cenie.

Czy ktoś mógł by mi doradzić na który model sie zdecydować? Podobaja mi sie wszystkie ale nie mam pojecia na co zwrócić głównie uwage przy podejmowaniu ostatecznej decyzji.

z góry dzieki za pomoc

Napisano

Moze zdecydowałbys sie na uzywke? W tamtym roku tez kupilem nowy rower, ale znajomi mi radzili ze warto zainteresowac sie używanymi bo przecież wcale nie musi to oznaczać jakiegoś poniszczonego szrotu a możemy dostać lepszy sprzęt w tej samej cenie.

W tym roku właśnie szukalem MTB za 2k i zdecydowalem sie na uzywany rower i naprawde mozna juz wtedy znalezc cos porzadnego. Ja wzialem Gianta XTC 3 w bdb stanie - jestem mega zadowolony

Tapniete z Granda

Napisano

Moze zdecydowałbys sie na uzywke? W tamtym roku tez kupilem nowy rower, ale znajomi mi radzili ze warto zainteresowac sie używanymi bo przecież wcale nie musi to oznaczać jakiegoś poniszczonego szrotu a możemy dostać lepszy sprzęt w tej samej cenie. W tym roku właśnie szukalem MTB za 2k i zdecydowalem sie na uzywany rower i naprawde mozna juz wtedy znalezc cos porzadnego. Ja wzialem Gianta XTC 3 w bdb stanie - jestem mega zadowolony Tapniete z Granda

tak, myślałem nad używanym. Ale przeglądając allegro i tablice większość to mega szroty. A te które są w miare dobrym stanie ceną dużo od nowego nie odbiegają. Stąd decyzja że chciałbym nowy.

Znasz może inne dobre rowery które mógłbyś polecić w przybliżonej cenie co opisałem ?

Napisano

Chyba kolega nie czyta co się dzieje na forum o marce Kross :) Ale to tylko poszczególne przypadki, więc nie bierz sobie tego do serca.

Wracając do tematu, skoro nowy to warto zwrócić uwagę na Unibike Fusion Disk o którym pisane było tutaj. Jak zapłacisz gotówką to pewno i rabat dostaniesz (tylko się odezwij, to że sklep nie znaczy że rabatów nie ma!) i przy dołożeniu kilku groszy masz model Evolution.

Jeśli będzie Ci mało, poczytaj.

Napisano

Osobiście nie wziąłbym żadnego z wymienionych przez Ciebie Krossów, bo mają słaby osprzęt, mój Unibike Viper (co prawda cross) za 1600 ma o wiele lepszy.

Ogólnie ceny rowerów idą w górę z roku na rok nie przekładając się na lepsze przerzutki itp dlatego warto rozglądać się za używanymi. 

Ja jak miałbym brać, to ten Unibike Evolution wygląda nieźle, bo ma i tarczówki i przerzutki naprawdę przyzwoite z przodu (Alivio) i bardzo dobre z tyłu (Deore), ale też jakoś bez rewelacji, chociaż np. nie ma porównania co do rowerów z supermarketu - zarówne te Unibiki jak i Krossy będą na pewno rowerami na lata.

W rower zawsze warto trochę zainwestować, bo jeżeli ma być na kilka sezonów, to potem się myśli "dlaczego nie dołożyłem 100-300zł". 

Ja jestem bardzo zadowolony z używki, ale trzeba się trochę naszukać, ja co prawda znalazłem swój rower w 1 weekend, ale też miałem wiele dylematów, miałem brać tę Meridę -> http://allegro.pl/merida-deore-xt-hydraulika-rock-shox-i3176422197.html ale była na mnie za duża :P Giant też jest super

Napisano

Czemu nie zwykły Fusion z v-kami, przecież to nie rower do ostrego upalania tylko raczej rekreacji ;) Jak już dokładać to lepiej od razu do Evolution z lepszym amorem, osprzętem i hamulcami.

A czy dokładać do roweru przy zakupie, no są plusy i minusy, ja odpuściłem Evolution bo by mi nie starczyło potem na u-locka, liczniki, światełka i inne duperele do niego  :icon_lol:

Napisano

Osobiście nie wziąłbym żadnego z wymienionych przez Ciebie Krossów, bo mają słaby osprzęt, mój Unibike Viper (co prawda cross) za 1600 ma o wiele lepszy.

Ogólnie ceny rowerów idą w górę z roku na rok nie przekładając się na lepsze przerzutki itp dlatego warto rozglądać się za używanymi. 

Ja jak miałbym brać, to ten Unibike Evolution wygląda nieźle, bo ma i tarczówki i przerzutki naprawdę przyzwoite z przodu (Alivio) i bardzo dobre z tyłu (Deore), ale też jakoś bez rewelacji, chociaż np. nie ma porównania co do rowerów z supermarketu - zarówne te Unibiki jak i Krossy będą na pewno rowerami na lata.

W rower zawsze warto trochę zainwestować, bo jeżeli ma być na kilka sezonów, to potem się myśli "dlaczego nie dołożyłem 100-300zł". 

Ja jestem bardzo zadowolony z używki, ale trzeba się trochę naszukać, ja co prawda znalazłem swój rower w 1 weekend, ale też miałem wiele dylematów, miałem brać tę Meridę -> http://allegro.pl/merida-deore-xt-hydraulika-rock-shox-i3176422197.html ale była na mnie za duża :P Giant też jest super

ta merida wygląda interesujaco. Ale to model z chyba 2008...czy nie bedzie już "dojechana" ?

A nawiazujac do tego unibike...czy nie lepszy bedzie model Fusion 29er?

Napisano

Wiesz co nie mam pojęcia cd Meridy bo tam nie dzwoniłem, odpuściłem po rozmiarze ramy, ale miałem chrapkę... :P Chociaż w tej cenie full to trochę zagadka moim zdaniem

Napisano

We Wrocławiu był w jednym sklepie Evolution 2012 za chyba 1950 zł, ale nie wiem czy już poszedł. Mogę zajrzeć i zobaczyć ;)

znalazlem model 2012 za 1934 +50zł za przeglad = 1984. Ewentualnie model 2013 za 2150.

Różnica nie duża z tego co widze w internecie. Chyba ze czegoś nie dopatrzyłem ?

Proszę o info czy brać go ?

taniej już chyba nic nie znajde?

Napisano

Sam mam Unbike FLITE 2013 (przesiadka z FUSIONa) i przegląd 0 miałem za free. Przegląd "początkowy" (ten późniejszy) czy jak to inaczej nazywają Unibike NIE WYMAGA ! Pytałem ich mailowo i otrzymałem odpowiedź 

poza przeglądem "0" nie wymagamy dodatkowych przeglądów

Co do Twojego pytania to widocznie sklep chce sobie dorobić w ten sposób kasę bo, co jak co, ale każdy SKLEP ROWEROWY, moim zdaniem powinien takowy przegląd, w tym przypadku tzw. "0" wykonać za free. Jak idę do sklepu rowerowego (nie mylić z marketem/go sportami itp.) to kupuję rower już gotowy do jazdy - w tym wypadku z początkowym przeglądem/składaniem. Tak miałem w przypadku Fusiona. Poszedłem do sklepu, wybrałem i wróciłem gotowym rowerem do domu. Swoją drogą mogli podnieść cenę i już nie pisać o tym płatnym przeglądzie tylko dodać go do paragonu czy jak tam wolą. Czego oczy nie widzą...

Napisano

Sam mam Unbike FLITE 2013 (przesiadka z FUSIONa) i przegląd 0 miałem za free. Przegląd "początkowy" (ten późniejszy) czy jak to inaczej nazywają Unibike NIE WYMAGA ! Pytałem ich mailowo i otrzymałem odpowiedź 

Co do Twojego pytania to widocznie sklep chce sobie dorobić w ten sposób kasę bo, co jak co, ale każdy SKLEP ROWEROWY, moim zdaniem powinien takowy przegląd, w tym przypadku tzw. "0" wykonać za free. Jak idę do sklepu rowerowego (nie mylić z marketem/go sportami itp.) to kupuję rower już gotowy do jazdy - w tym wypadku z początkowym przeglądem/składaniem. Tak miałem w przypadku Fusiona. Poszedłem do sklepu, wybrałem i wróciłem gotowym rowerem do domu. Swoją drogą mogli podnieść cenę i już nie pisać o tym płatnym przeglądzie tylko dodać go do paragonu czy jak tam wolą. Czego oczy nie widzą...

postaram sie negocjowac...

a co myslisz o Evolution? Dlaczego wybrałeś flite i ile cie kosztował w sklepie?

PS - jaki masz wzrost i jaką wybrałeś sobie rame ?

Napisano

Kupowałem w sieci, w sumie 2350 zł z dostawą i przeglądem "0". Przegląd niby za free ale na FV dodali mi tą pozycję i zapłaciłem za to aż 1 zł :P

Rama 17", a mam 172 cm, 73 kg.

Czemu Flite a nie Evo ?

1. Wygląd ramy (bzdet. ale Flite mi się o wiele bardziej podoba :))

2. Blokada hydrauliczną z dźwignią na kierownicy - genialna sprawa jak dla mnie !

3. Lepsze podzespoły

Jeśli zaczynasz przygodę z MTB, a nie masz dużo kasy, to spokojnie mogę polecać z Uników FUSIONY (polecam DISC - ma tarcze). Biorąc pod uwagę budżet to zostanie Ci na światełka itp. 

Też na początku obstawiałem Evo ale finalnie dołożyłem kasę do Flitea i nie żałuje. Niebo a ziemia z poprzednikiem Fusionem, ale to już inna sprawa.

Napisano

Biorąc pod uwagę TYLKO oba Fusiony to już niech dołoży i weźmie DISKa. Nie wiem co masz na myśli pisząc "ostro upalać", ale biorąc pod uwagę cenę roweru to nie wymagajmy też.

Napisano

O ciekawy temat, przeszukałem allegro ale dla Ciebie nic ciekawego nie wyszukałem, dlatego chciałbym Ci polecić mój aktualny rower, teraz trochę po obniżce http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-kellys-magic-master-2012.html, masz powietrzny amortyzator, ogromna różnica w porównaniu do tych xcrów, może pozostały osprzęt nie powala ale dobrze wyregulowane deorki działają u mnie wspaniale, rower mam już rok i spisuje się świetnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...