Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

własnie wiem że zdjęcia fatalne bo były robione z flashem, przy mocnym naciśnięciu na pedały coś "strzela" jakby łancuch przeskakiwał, to wina kasety?

• Mod Team
Napisano

Zdjęcia fatalne i mocny strzał deską z gwoździami sie za to należy jednak widać ze kaseta sie nie nadaje już pod nowy łańcuch.

Napisano

Według mnie korba spokojnie, a co do kasety to też powinno bez problemu przyjąć nowy łańcuch, wiadomo że najczęściej na kasecie używa się 4,5,6, 7,8 ale w tym przypadku wszystko wygląda w porządku :)

Napisano

dawid9999 Na kasecie widać pierwsze ślady zużycia ale myślę że przyjmie nowy łańcuch, korba jest ok ;) Tyle można ze zdjęć wywróżyć   :P

Napisano

Założyłem już taki temat, ale został skasowany, ponieważ nie umieściłem go w tym dziale, też mi mówiono że powinien przyjąć nowy łańcuch i co ? skacze... i to skacze na 4 5 6 czasem 7 obojętnie czy z przodu jest 1 2 czy 3 wszystko wyregulowane jest na cacy, kółeczka są nowe, kaseta była podobno 1 sezon jeżdżona i była czarna dosłownie, ale przywróciłem jej blask
kaseta i łańcuch shimano hg 40
korba truvativ fived

• Mod Team
Napisano

Nie zdążyłem napisać ... :P widać ze będzie skakać, chłopaki sie muszą jeszcze podszkolić ;) Może jak by zdjęcie było z lepszego kąta ... :P Kaseta nie jest warta zachodu jaki trzeba włożyć by przestało skakać jak chcesz na niej jeździć załóż stary łańcuch ten co był lub inny stary.

Jak nie to nowy set.

• Mod Team
Napisano

Korba ogólnie jest ok, troszkę 3 podniszczona ale spokojnie można jeździć. Ja bym sobie ją pilniczkiem połaskotał tu i ówdzie i by było ale nie jest to konieczne.

Napisano

Kłaniam się,

daje zdjęcia, abyście ocenili stan korby i kasety :) Kaseta wydaje mi się zdecydowanie do wymiany, bo łańcuch przeskakuje na paru biegach, lecz korbę ciężko mi ocenić. Zdjęcia mam nadzieję, że wystarczające :) Super Makro swoje robi ;)

nvul.jpgyjg5.jpg

okn4.jpg

0zdo.jpg

bn9d.jpg

2hpj.jpg

Napisano

Na korbach zazwyczaj u mnie jest właśnie drugie przełożenie, najczęściej na nim jeżdzę. Na pewno będą do wymiany? Jeśli tak, to co wybrać z grupy acera/alivio/deore??

Napisano

Łańcuch HG 53 (również już do wymiany), ogólnie cały napę dobrze zjeżdżony :) Nie mam pojęcia ile ta korba ma już najechane, rower wcześniej jeździł w zawodach maratonach itp. Czy ze zdjęć można na oko ustalić przebieg korby? No i, czy faktycznie jest do wymiany?

• Mod Team
Napisano

Niby można, jak by ją przyrównać do mojej miała by tyle ze az trudno uwierzyć, ale ja sądzę że ... ja wiem z 3000 choć. W każdym bądź razie nie powinna tak wyglądać po takim przebiegu. Jeżeli to komplet z kaseta od nowości to korba wygląda źle. Nie że źle bo źle tylko źle jak na to co przeżyła, co oznacza że łańcuch musiał być maści średni a i sama korba szału nie robi.

Choć maratony swoje robią :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...