Skocz do zawartości

[Napęd] Nowy napęd do roweru

piotruss96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka wam

Mam taką proźbe prośbę

Chcę wystartować w amatorskim wyścigu MTB posiadam dobry rower górski ale ma już swoje lata.

Chciał bym go przygotować do wyścigów co mogę w nim zmienić abym miał większe szanse ;)

Czekam na jakies propozycje

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli napęd nie jest zużyty, to możesz wymienić manetki + przerzutki na wyższy model będziesz miał lepszą precyzje,niższą wagę,szybszą zmianę biegów.

Napisano

Zejdziesz z wagi roweru co przekłada się na większe przyspieszenie i Prędkość maksymalną ... :thumbsup: ( rower mniej waży przez co mniej siły wkładasz by się nim poruszać )

Tak na marginesie sprawdź z jaką V max pojedziesz rowerem jak jedziesz bez obciążenia ,a potem zarzuć na siebie plecak z obciążeniem 10 KG - to takie sprostowanie :whistling:

Napisano

Tak z ciekawości, co to dokładnie za rower? A na maratony najlepiej zajmij się oponami, obręczami i szprychami, bo wtedy najbardziej odczujesz zyska na wadze.

Napisano

Merida Kalahari 510  jest ciężka ale dla mnie na mtb akurat pasuje bo jej nie żuca jak jakas lekka rama i bardzo wytrzymała bo nieźle już na niej skakałem i dobrze się trzyma

• Mod Team
Napisano

Sorki ale czy rozmawiamy o czymś takim

Co chcesz od tej meridy ?? :D 

Sam miałem 500tke ... znaczy tylko ramę, resztę sam zmodyfikowałem, a rama, fakt kawał kloca dobre 2400g. Na oryginalnym osprzęcie bym sie na maraton nie porywał, można ale ja bym sie nie porywał.

Napisano

Wszystko zależy o jakim ściganiu rozmawiamy. Mam bardzo przyjemne doświadczenia z tego typu sprzętem bo na takim zaczynałem. Ale to raczej szosa i lekki teren bo niestety po wjeżdzie w coś poważniejszego zaczęły się problemy. Kwestą czasu jest fakt poważniejszych inwestycji w ten rower. Ja się w to bawiłem do czasu kiedy wyszło mi to bokiem. Pewnie masz tam wolnobieg czyli trzeba się go pozbyć. Kup nowe koła, zmieniarki, manetki na początek i zobacz jak się sprawuje.

Napisano

Niewiem  czy już masz, ale jak chcesz zyskać na szybkości i wydajniejszej jeździe to polecam SPD lub inny system o podobnym działaniu ;)

• Mod Team
Napisano

Puklus mówisz że ciężko będzie ?

Ten rower waży srogo 15 kg lub więcej, ja uzyskałem wagę poniżej 13kg ale lekko nie było a na pewno nie tanio :P to rowerek to miłej niedzielnej jazdy z żoną i dzieciakiem, ale maraton to raczej nie. Nie mowie ze sie rozleci czy coś, możesz śmiało jechać ale to ciężka kolubryna.

Ktoś może powiedzieć ze pierwszy lepszy full będzie cięższy i będzie miał racje, jednak full z dobrymi kołami i oponami i tak będzie "lżejszy w prowadzeniu" i do tego komfortowy ;)

• Mod Team
Napisano

Zacznij od lekkich kół, dętek i opon. Jak starczy kasy to widelec leki i działający. Choć nie wiem czy byś chciał tyle kasy w ten rower ładować. 

Dlaczego kół? Było wałkowane wiele razy, niska masa rotacyjna ( czyli obrecz i opona z dętką, piasta juz mniej) to lepsze przyśpieszanie, łatwiej sie rozpędzić czyli de fakto jest sie szybszym. + widelec np epikon to nawet ponad 1 kg mnie w rowerku a to juz cos.

Napisano

Moim zdaniem jesteś napalony na ten wyścig i zrobisz wszystko by wystartować :laugh:

Rób co chcesz twoja wola ale beskid już Ci coś powiedział " Jak nie szanujesz zdrowia i życia to startuj. " .... ( mimo że Cannon trochę lepszy ) :sweat:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...