Riven Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 Witam, jakoż, źe po ostatnim moim wypadzie rowerowym, tylna przerzutka wygląda tak: (zjazd z 5cm krawężnika bez pedałowania ani zaczepienia o coś) ; potrzebuje rady na co wymienić widocznego na zdjęciach Srama SX4. Budżet to 100zł które można nagiąć, jeśli bedzie sens. Myślałem o Deore lub SX5 które na forum lub allegro da rade w tej cenie znaleźć. Szukam raczej czegoś na 9 rzędową kasete bo być może niedługo zmienie do tego kasete i manetki, a podobno da sie tą samą przerzutke na 8 rzędówke wsadzić. I jaki wózek? Krótki czy średni? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
Mod Team Puklus Napisano 26 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 26 Kwietnia 2013 Każda Sramowska sie nada, od sx4 do x9 czy x0 ( 9s), szukaj na allegro na co cie stać i sobie spraw i na przysporzyć nie umawiaj przerzutki ze szprychami Żeby mieć shimano, musiałbyś zmienić manetkę prawą.
Riven Napisano 27 Kwietnia 2013 Autor Napisano 27 Kwietnia 2013 Yhhh, faktycznie, dopiero teraz na zdjęciu (nr 3, po prawej stronie) zauważyłem, że szprycha jest wygięta. Przerzutka musiała ostro skoczyć przy zjeździe z tego 5cm krawężnika bo jechałem na 3-5.A propos szprychy to takie pytanie co z nią zrobić? Bo akurat tym elementem jakoś nigdy sie nie zainteresowałem. Wymiana pojedynczej w serwisie jest możliwa? Czy też kupno całego zestawu? A może to sie naprawia (prostuje i naciąga?Co do przerzutki to skoro do manetek Srama pasuja tylko Sramowskie przerzutki to bede szukał X-5. http://allegro.pl/przerzutka-sram-x-5-tylna-nowa-sredni-gs-wozek-i3163088532.html - jest czarna jak SX-4, o klase wyższa i tak jak chce kompatybilna z 8/9 rzędówką.I jeszcze jedna sprawa: wózek. Jaki wybrać by pasował zarówno teraz jak i po wrzuceniu 9-rzędowej kasety?EDIT: Żeby mieć shimano, musiałbyś zmienić manetkę prawą.Wypowiedź użytkownika innego forum z marca 2010:Na plus Srama należy zaliczyć to, że swoje manetki produkuje w wersji do przerzutek Shimano, ale jest to być może efektem przejęcia kilka lat temu innego producenta napędów-Sachsa, który wykorzystywał tę samą zasadę działania, co właśnie Shimano.Wnioskuje z tego, że jednak nie trzeba byłoby zmieniać manetki w moim FX2 z 2010 roku, by móc to połączyć z przerzutką Shimano.
Fenthin Napisano 27 Kwietnia 2013 Napisano 27 Kwietnia 2013 1. Bez problemu możesz wymienić jedną szprychę. To nie dzisiejsze samochody, gdzie by wymienić jeden mały uszkodzony element trzeba wymienić także pięćdziesiąt innych. 2. Ilość rzędów w kasecie nie ma nic do wózka. Natomiast ważna jest rozpiętość jej i korby. 3. Znajdziesz w sklepach manetki Srama przeznaczone do pracy z przerzutkami Shimano, ale to inne serie - MRX, Centera, TRX, Attack. Manetek serii SX- i X- nie sparujesz z tylną przerzutką Shimano.
Riven Napisano 27 Kwietnia 2013 Autor Napisano 27 Kwietnia 2013 Dobra, wózek długi biore bo kaseta 11-32 a korba 22/32/44, czyli pojemność 43z. Choć z tego co widze ludzie nie stosują sie do zasad które wyczytałem na konkurencyjnym forum: Generalnie ich pojemności rozkładają się tak: -długi wózek - 43z (Sram), 45z (Shimano) -średni wózek - 33z (Shimano), 37z (Sram) -krótki wózek - 30z (Shimano,Sram) Mam do wyboru średni lub długi wózek. W praktyce długi to minus, że przerzutki źle bedą pracować przy maksymalnym skosie łańcucha (czego i tak sie robić nie powinno), a plus, że nie za nie zahacze przezutką o podłoże? Tak dywaguje jeszcze nad przerzuceniem sie na Shimano i 3x9 ale to tak na siłe już, przy czym chyba troche starce: Przerzutka tył Deore M591 za 100zł (nowa/lekko używana) Kaseta Alivio CS-HG30 9rz. 11-34 za 65zł (nowa) Łańcuch Alivio CN-HG5x za 45zł (nowa) Manetki Alivio SL-M430 za 100zł (nowa) [ceny allegro] Jest sens? Już pomijam, że design Shimano mi sie za bardzo nie podoba. Przerzutka X5 bedzie mnie kosztowała 120-150zł, zestaw Shimano jakieś 310-320zł. Shimano teoretycznie półka ta sama co mam teraz tylko 9-rzędówka. Docelowo (ale za jakieś 3-5 msc.) miała zostać wrzucona kaseta, łańcuch i manetki z półki pokroju Srama X5/Deore. (110zł, 70zł, 170zł, razem z przerzutką 500zł) Ale jak w praktyce wypada to Alivio?
Mod Team Puklus Napisano 28 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2013 Chcesz shimano, nie ma sprawy, podany zestaw jest ok. Łańcuch może było by lepiej lepszy wziąć, to zawsze wydłuża życie napędu. Wózek możesz wziąć średni pod pewnymi warunkami, będziesz uważał żeby nie wrzucać 3x1, 3x2 bo to może sie źle skończyć. Ja mam korbę 44 i kasetę 11/34 i mam średni i jest ok. Oczywiście jeżeli będziesz miał dobrze dobraną długość łańcucha.
Riven Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 No to łańcuch do zestawu Shimano wziąłbym CN-HG73 Ale jak sie ma taki zestaw Shimano VS mój obecny: Sram SX-4 + Sram PG-830 + KMC Z7 + Sram X-4 Trigger i VS docelowy zestaw za 3-5msc: Sram X-5 + Sram PG-950 11-34 + Sram PC-971 + Sram X-5 Trigger? Z tym średnim wózkiem i 3x1 3x2 to chodzi o jazde na dłuższą mete czy w jednej chwili może sie coś rypnąć? I tak omijam 3x1, 3x2, 2x1, 2x8, 1x7, 1x8 ale przypadkowo zawsze można zmienić tylną przerzutke o koronke wyżej z 3x3 z którego najczęściej startuje...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.