Skocz do zawartości

[Korba] Jaką korbę wybrać w granicach 60zł?

Lucas69

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Dzisiaj trochę poczytałem i się niestety okazało, że nie dam rady wymienić samych zębatek w korbie tylko muszę wymieniać ją całą. I teraz pytanie do Was: Jaką korbę wybrać żeby mi się po miesiącu nie zjechała? Fundusze są małe bo w granicach 60zł. Sam znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/korba-fc-m-311-shimano-altus-42-czarna-dobra-klasa-i3171037245.html ale nei wiem czy to dobre rozwiązanie bo zębatki stalowe (ktoś mi mówił że szybko się zjeżdzają) Czy w tych granicach cenowych znajde coś lepszego? I czy przednia przerzutka ma coś do rzeczy jeśli wybieram nową korbę?

Napisano

Nic lepszego za taką forsę nie dostaniesz, zębatki stalowe są bardziej wytrzymałe od np. aluminium które używane jest w droższych korbach. Niestety stal ma zasadniczy minus w stosunku do alu, jest po prostu cięższe. Więc kup tą korbę ciesz się z jazdy ;) i upewnij się że masz suport na kwadrat :P

Napisano

Stal jest najtwardsza, więc nie ma nic żywotniejszego, ale i nic cięższego.

Upewnij się, że masz korbę na kwadrat i odpowiednią długość osi suportu. Przerzutka ogarnie bez problemu, ale wygodniej będzie (żaden mus) jeśli stara i nowa korba będą miały tę samą ilość zębów.

A jakbyś chciał zupełnie tanio to mam korbę na kwadrat używaną o zębatkach 48, 38 i 28 zębów co jeśli nie nadużywasz terenu i brakuję Ci wysokich biegów to znacznie przyśpieszy Ci rower. Stalowa, ma parę lat na karku, ale jeszcze pośmiga i każdy łańcuch powinna łyknąć :icon_cool: Oś suportu w komplecie o ile masz składany a nie "maszynowe" łożyska.

Napisano

A ja powiem tak - zębatki się zjadą po jakiś czasie i 60 zł psu w d... Nie lepiej dołożyć i kupić z wymiennymi blatami Acere ? Wiem jak ciężko dozbierać, ale na cholerę się pakować w rzeczy które są 1 razowe ?

Napisano

A jak sprawdzić czy mam suport na kwadrat? Coś trzeba odkręcać czy coś? (Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale z tyłu mam też przerzutkę altusa,a przednia przerzutka została stara)

Napisano

Można bez odkręcania, ale wątpię, że w ten sposób uda Ci się to rozróżnić. Najprościej będzie pozbyć się jednej śruby mocującej ramię korby do suportu. Jeśli korba jest na kwadrat, zobaczysz kwadratowy otwór. 

Przy czym system mocowania to jedno. Drugie to długość wałka. Musi być odpowiednia do danej korby.

Napisano

Dzisiaj próbowałem rozebrać, lecz okazało się że nie jest to takie proste jak myślałem :D Pedały albo się zapiekły (no nic nigdy tam nie robiłem) albo nie wiem jak to zrobić bo wyszły do połowy i nawet gumowy młotek nie pomaga. Podsyłam zdjęcia, mi się wydaje że jednak jest to suport na kwadrat, Aha i na przerzutce pisze 42T, czyli obsługuje do 42 zębów?

sam0977ab.jpg

sam0976t.jpg

Aha i jeszcze dodam że manetki mam SRAM MRX dokładnie takie: http://allegro.pl/manetki-gripy-rowerowe-sram-mrx-6sp-18-biegow-i3139635780.html

Napisano

Suport na kwadrat, przerzutkę jak ustawisz wyżej to będzie działać z większą ilością zębów np. moja m971 jest do 44t a mam blat 48t i działa bez zarzutu.

Napisano

Dziękuję bardzo, jeszcze jeszcze takie drobne dodatkowe pytanko: jakie macie sposoby na ściągnięcie zapieczonych pedałów? :D Muszę mieć jakiś specjalny sprzęt?

Napisano

Są do tego specjalne preparaty, ja na ogół używam preparatów do zapieczonych śrub. Najlepiej podjechać do serwisu i za uśmiech serwisant powinien pomóc ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...