Areckis69 Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Witam wszystkich użytkowników! Mam ogromną prośbe o pomoc w wybraniu roweru dla dziewczynki - rama 17", koła 26-tki do 1200zł MAX! Mi wpadły w oko dla modele ale nie wiem , który lepiej wybrać, nie musi być wypasiony. Rowerek ma być crossowy, taki sobie zażyczyła AUTHOR UNICA: http://www.author.pl/rowery/gorskie/cross-country-26/unica KROSS HEXAGON F1: http://www.kross.pl/pl/2013/hexagon-f1 Bede wdzięczny za wszelkie sugestie - pozdrawiam
Rulez Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Właściwie to nie różnią się niczym oprócz mechanizmu korbowego, jeśli rower będzie używany głównie do jazdy po asfalcie i ubitych drogach gruntowych to lepiej chyba wziąć Authora (czyli taki rower crossowy na kołach 26"), Kross ma mechanizm korbowy o "terenowym" zakresie.
mam16v Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 dlaczego jeśli rowerzysta nie ma "ptaszka" to sadza się go na rame typu damka?? przecież są fajne normalne ramy(meskie) w odpowiednim rozmiarze także dla dziewczyn w tych proponowanych rowerach przerażaja przednie amortyzatory ZOOMA które po roku zardzewieją ,zatrą sie i bedą skrzypieć jeśli kross to ten model ma działajacy amortyzator (dla dziecka wystarczający )http://www.kross.pl/pl/2013/mtb/hexagon-x2 jaki wzrost ma dziewczyna?/
cienkun Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 dlaczego jeśli rowerzysta nie ma "ptaszka" to sadza się go na rame typu damka?? Żeby mógł jeździć także w sukience? jaki wzrost ma dziewczyna?/ I ile lat ma córka? Sądząc po rozmiarze ramy 17" to nie takie dziecko...
Tadeus Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 A ten? http://allegro.pl/juz-jest-damski-lazaro-integral-v3-alivio-i3166441931.html Wydawało mi się, że mieli go też w fajnym drapieżnym czarno-różowym ale tu nie widzę
Areckis69 Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Napisano 25 Kwietnia 2013 Witam, Akurat taki rodzaj roweru gdyż, owy kształt sie córce bardzo podoba, co do pytania o wiek i wzrost to muszę was zaskoczyć ale córka ma 9 lati 158cm! Jest to kawał dziecka
Areckis69 Napisano 26 Kwietnia 2013 Autor Napisano 26 Kwietnia 2013 dlaczego jeśli rowerzysta nie ma "ptaszka" to sadza się go na rame typu damka?? przecież są fajne normalne ramy(meskie) w odpowiednim rozmiarze także dla dziewczyn w tych proponowanych rowerach przerażaja przednie amortyzatory ZOOMA które po roku zardzewieją ,zatrą sie i bedą skrzypieć jeśli kross to ten model ma działajacy amortyzator (dla dziecka wystarczający )http://www.kross.pl/pl/2013/mtb/hexagon-x2 jaki wzrost ma dziewczyna?/ Dziewczynka 9 lat wzrost 158cm
Rulez Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 Author będzie dobrym wyborem, z tego typu ramą rozmiar 17" będzie OK.
Areckis69 Napisano 27 Kwietnia 2013 Autor Napisano 27 Kwietnia 2013 Author będzie dobrym wyborem, z tego typu ramą rozmiar 17" będzie OK. Dziekuje za podpowiedz, ale w czy przemawia AUTHOR bo cena między nim a tym krossem to 200zł
Rulez Napisano 27 Kwietnia 2013 Napisano 27 Kwietnia 2013 Krossy pękają, i to nagminnie (w dodatku nie są przy tym jakoś szczególnie męczone), jak można przeczytać na tym forum ...
Tadeus Napisano 27 Kwietnia 2013 Napisano 27 Kwietnia 2013 I mówisz, że pęknie pod małą dziewczynką? Z tego co widziałem to pęknięcia były raczej u ludzi, którzy jeżdżą na serio i wykorzystują w pełni "funkcjonalność" MTB/XC, a nawet startują w zawodach
Rulez Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Nie, pęknięcia nie były tylko u takich ludzi, a dziweczynka nie jest "mała" ...
Tadeus Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 No nie wiem, w temacie o pękających ramach widzę albo ludzi, którzy mają wyższe modele wyczynowe i nie piszą co z nimi robili, albo takich, którzy otwarcie piszą, że używane były do XC/zawodów. Imho i jedna i druga grupa obciąża ramy nieporównywalnie intensywniej, niż będzie to robić dziewczynka (która rozumiem, że nie jest mała bo ma prawie 160cm wzrostu). Krossów się dużo sprzedaje to i więcej jest negatywnych doniesień. To też nie jest tak, że oni te ramy sobie robią u siebie w zakładzie. Robią tam, gdzie i renomowane zagraniczne firmy, którym takie wypadki się też zdarzają. Imho pisanie o tym, że w Krossach nagminnie pękają ramy to grube nadużycie. No chyba, że jakiś serwisant może potwierdzić, że takich wypadków wśród Krossów jest zdecydowanie więcej niż wśród innych marek. Ja tam np. w samej garażowni forum widzę 18(x25 rowerów za każdą stronę) stron Krossów. Zaryzykuje stwierdzenie, że większość jest z nich zadowolona. Kiedyś bardzo dawno temu była podobna "afera" z rowerami Meridy. Bo komuś rozpadła się rama przy główce, gdy jechał płaską ulicą i o mało co by się nie zabił (zapomniał dodać, że wcześniej tygodniami maltretował rower przy wyczynach w terenie). Potem przez rok na forum odradzało się Meridę... Moc masowej forumowej paniki, nic więcej.
Rulez Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 A ja widzę post typu "z niewiadomych przyczyn neguję słabą jakość ram Kross" ...
Tadeus Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Ależ ja w zupełnie oczywisty sposób opisałem mój powód. Tak samo jak opisywałem go kiedyś w przypadku Meridy i potem Kandsa/Lazaro. Pragnę zachować wysoki poziom i obiektywny charakter forum i ukrócić bezsensowne, choć nader popularne krucjaty przeciwko danemu producentowi prowadzone przez ludzi, którzy nie rozumieją w jaki sposób negatywne informacje rozchodzą się na forach i nadużywają pojęć typu "nagminnie" nie znając tak naprawdę zupełnie pełnego zakresu zjawiska. (W przypadku Kandsa/Lazaro "znajomy" jednego z użytkowników pracował w ich fabryce i szczerze tych rowerów odradzał, bo standardy ponoć znacznie odchodziły tam od tych w innych firmach... I podziałało, ludzie kupowali za tę samą kasę świetne rowery renomowanych marek na pełnym tourney...) Jedna sprawa to napisać, że wyższe modele nie nadają się do zawodów i poważnego katowania, bo tu potrzebny jest naprawdę niezawodny sprzęt wysokiej klasy - być może Kross momentalnie faktycznie nie dorasta do tego poziomu. A zupełnie czym innym jest odradzanie roweru niskiej półki tego samego producenta dla dziecka/młodej damy.
Rulez Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Co to ma wspólnego z jakością wykonania ramy, która jest tak samo ważna dla każdego, jeśli występują tam "brudne spawy" które nie mają nic wspólnego z "zakatowaniem" roweru, to bardzo źle świadczy o firmie.
Areckis69 Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Napisano 30 Kwietnia 2013 Krossy pękają, i to nagminnie (w dodatku nie są przy tym jakoś szczególnie męczone), jak można przeczytać na tym forum ... A gdzie mogę o tym przeczytać, że "Krossy pękają"?
Rulez Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Na tym Forum, wystarczy się trochę wysilić : http://www.forumrowerowe.org/topic/133516-rama-p%C4%99kni%C4%99ta-rama-kross-level-b6/
ugupu Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 nadużywają pojęć typu "nagminnie" nie znając tak naprawdę zupełnie pełnego zakresu zjawiska. Jak rozumiem Ty znasz prawdziwą skalę tego zjawiska. Podziel się tą wiedzą z nami, bardzo proszę.
Areckis69 Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Napisano 30 Kwietnia 2013 A co sądzicie o tym rowerze i firmie? http://allegro.pl/lazaro-e-v1-lady-solidne-aluminiowe-mtb-na-shimano-i3193702703.html
Rulez Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Zbliżony osprzętem do tytułowych przy niższej cenie, ma inne manetki zmiany biegów, dla dziecka taki typ manetek może być bardzieje skomplikowany ( manetki Krossa i Authora są obrotowe - bardziej intuicyjne) , ale może nie mieć to znaczenia . Na pewno sporo oszczędzasz, w zamian masz nieco problematyczną obsługę (nie masz sprzedawcy na miejscu).
Areckis69 Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Napisano 30 Kwietnia 2013 Zbliżony osprzętem do tytułowych przy niższej cenie, ma inne manetki zmiany biegów, dla dziecka taki typ manetek może być bardzieje skomplikowany ( manetki Krossa i Authora są obrotowe - bardziej intuicyjne) , ale może nie mieć to znaczenia . Na pewno sporo oszczędzasz, w zamian masz nieco problematyczną obsługę (nie masz sprzedawcy na miejscu). Dziekuje za podpowiedż, co do manetek to nawet lepiej ze nie są obrotowe..... tylko niestety jak sam wspomniałeś brak sprzedawcy na miejscu nie jeste plusem, a szczerze nie jestem fanem zakupów TAKICH sprzętów przez internet. W innej sutuacji bym się nie wahał a tak to mam dylemat czy ryzykować czy odpuścić.
Rulez Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Interesuje mnie, dlaczego lepiej, że manetki nie są obrotowe ?
Areckis69 Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Napisano 30 Kwietnia 2013 Interesuje mnie, dlaczego lepiej, że manetki nie są obrotowe ? Córka stwierdziła że woli takie przełączane.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.