konrad1995 Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam Mam problem z przeskakującym łańcuchem na 7 biegu [wolnobieg], na 1-6 śmiga bez kłopotów przy mocnym depnięciu, a na 7 co chwilę przeksakuje. Łańcuch dziś kupiłem Dodam także że przerzutka tylnia w ogóle nie jest napieta [wiszący łańcuch] na najmniejszych zębatkach z przodu i tyłu. Nie wiem w czym problem (jestem zielony) więc pytam. moze na jutro porobie zdjecia Dziekuję i Pozdrawiam
matkell Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Wiszący łańcuch to zapewne za długi łańcuch, a co do przeskakiwania: wymieniłeś też zębtaki czy sam łańcuch?
seraph Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Założyłeś nowy niewyciągnięty łańcuch bez skracania do starego wolnobiegu no i się nie przyjął ot cała filozofija To się nie mogło udać. Po co Ci nowy łańcuch stary jeść wołał? Załóż stary i zużyj napęd do końca...
konrad1995 Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Napisano 23 Kwietnia 2013 na starym łańcuchu przeskakiwało na każdym biegu przy mocniejszym depnięciu sam łańcuch wymieniłem
seraph Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 To dziwne, że inne biegi nie skaczą... Zasada jest najogólniej taka, że łańcuch zużywając się z zębatkami tak jakby się do nich przyrasta i jeśli się wymienia to komplet. Możliwe, że skacze bo łańcuch za luźny. Skróć do odpowiedniej długości jak to zrobić i o ile skrócić znajdziesz bez problemu, albo przymierz do starego chociaż pewnie też na styk nie był. Jeśli nadal nie będzie śmigać to wymień wolnobieg, bo to chyba nie jakiś koszmarny wydatek, a jeśli masz jakieś plany co do tego roweru i trochę funduszu to całe tylne koło i przejdź na kasetę...
jaco96 Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 A ile przejechałeś na tej kasecie czy tam wolnobiegu?
konrad1995 Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Napisano 23 Kwietnia 2013 z tego co pisze na opakowaniu to łańcuch jest do 7 i 8 rzędów sporo jest przejechane na tym wolnobiegu.
Mod Team Puklus Napisano 24 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2013 Moja diagnoza jest taka, gównie jeździsz na 7 zębatce i ona dostała w palnik. Reszta jest średnio lub w ogóle nie zużyta, dlatego łańcuch na reszcie działa a na ostatniej nie i działać już pewnie nie będzie. Opcji masz chyba az 2 z czego lepsza jest druga - wymiana wolnobiegu na nowy. No dobranie długości łańcucha tez nie zawadzi.
konrad1995 Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Napisano 24 Kwietnia 2013 Ok dzieki za info, w najbliższym czasie wymienie wolnobieg na nowy. Sorry za offtop ale mam jeszcze takie pytanie czy dałoby się przerobic rower z 7 na 9 biegów? (wymieniając przezutki, manetki, wolnobieg, kolbe i łańcuch) Na przyszłość może wymiana wolnobiegu na kasete. jak mi doradził seraph
Mod Team Puklus Napisano 24 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2013 Tak, minimalne minimum to prawa manetka 9s, koło kompatybilne z kasetami 8-10, no i kaseta 9 rzędowa. Przerzutka na 90% spokojnie sobie poradzi z kasetą, łańcuch może być 8 rzędowy, przednia przerzutka bez znaczenia podobnie jak korba.
seraph Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Do dostania są takie cuda jak 9rzędowe wolnobiegi na allegro, ale bardziej jako ciekawostka niż opcja. Lepsza 7rzędowa kaseta bez zmiany manetek niż takie dziwy wg mnie.
Mod Team Puklus Napisano 24 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2013 Tak to prawda choć ma taką samą szerokość co 8 rzędowy, co nie zmienia faktu ze 7 rzędowy już są za szerokie do tego patentu. Ale da sie wsadzić 9 rzędową kasetę na 7 rzędowy bębenek bez 11t, sprawdzone to jak by ktoś chciał a nie miał kasy na zmian koła/piasty można sobie radzić półśrodkami Ja np pierwszą 9s miałem zaraz po właśnie wolnobiegu 7s. miałem tylko i wyłącznie kastę ... heh, kupiłem piastę na początek 7s bo na tyle miałem kasy, wywaliłem ostatnią zębatkę, manetkę zrobiłem sobie bezstopniową i jeździłem tak do czasu kupna dalszych komponentów Jak sie chce to można
Paroo Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 Na 98% zużyta zębatka. Przerabiałem to w zeszłym roku. Podobno można samemu się pobawić ze szlifowaniem. Jednak przy takiej kasecie raczej nie opłacalne.
Mod Team Puklus Napisano 27 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 27 Kwietnia 2013 Jeżeli chodzi o 1 i to najmniejsza zębatkę to można sie pobawić co komu szkodzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.