Skocz do zawartości

[tarcza]Nierówne koło

unknow1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niedawno miałem centrowane tylne koło i wyszła taka niespodzianka jak na zdjęciu

98ab049cffcdd.jpg

Niebieska strzałka wskazuje tarczę hamulcową, a czerwoną kreską jest zaznaczone prawidłowe położenie tarczy (tak mam na przednim hamulcu). Dodam do tego, że takie położenie tarczy pojawia się gdy koło jest zamocowane równo z ramą.

Co mogę zrobić w tej sytuacji aby, to wszystko "wyprostować"? Centrowanie? Może da się jakoś wyregulować położenie szczęk?

Co do zacisku, to ustawiałem koło tak aby tarcza kryła się z czerwoną linią, ale wtedy koło jest nierówno z ramą i ma bicie podczas kręcenia.

• Mod Team
Napisano

ale wtedy koło jest nierówno z ramą i ma bicie podczas kręcenia.

Jeżeli koło nie jest scentrowane to jak byś nie założył bić nie będzie. Może być co najwyżej nierówno w stosunku do widełek.

Napisano

Jeżeli koło nie jest scentrowane to jak byś nie założył bić nie będzie. Może być co najwyżej nierówno w stosunku do widełek.

Innymi słowy serwisant od centrowania zrobił fuszerkę? W takim razie pójdę na dniach do innego serwisu i zrobię to jeszcze raz. Dzięki za odpowiedź.

Napisano

Ale nie wiem ile ma centra do ustawienia zacisku względem tarczy, ponieważ piasta idzie zawsze równolegle z ramą, chyba, że z nią jest coś nie tak. Za to centra ma duże znaczenie w V-Brake ale to nie o tym temat :) Jak mówię źle to mnie poprawcie :)

• Mod Team
Napisano

To autor stwierdził że koło bije w innym położeniu niż na zdjęciu. Ale jeżeli koło nie bije w jednym położeniu to nie będzie bić w innym.

Napisano

Co do zacisku, to ustawiałem koło tak aby tarcza kryła się z czerwoną linią

To nie koło masz ustawiać tylko zacisk. Zanim oddasz koło do ponownego centrowania to najpierw sprawdź czy na pewno ma bicie, bo z tego co piszesz to widać że nie za bardzo ogarniasz. Zawsze możesz nagrać filmik i wrzucić go tutaj.

Napisano

To nie koło masz ustawiać tylko zacisk. Zanim oddasz koło do ponownego centrowania to najpierw sprawdź czy na pewno ma bicie, bo z tego co piszesz to widać że nie za bardzo ogarniasz. Zawsze możesz nagrać filmik i wrzucić go tutaj.

Wczoraj wieczorem trochę pokombinowałem i znalazłem śruby regulujące położenie szczęk hamulcowych względem tarczy. Dzięki za Wasze odpowiedzi, a zwłaszcza za post kporysa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...