Eper Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 Jakiś czas temu zaczęła się u mnie plaga dziurawych dętek. Łatam raz po raz, jest ok dopóki nie pojadę na kompresor i nie wbiję 4bar~ powietrza. Po chwili słychać tsssss - łatka się rozszczelniła. Czego to może być wina? Lipnych łatek które nie wulkanizują, czy słabego kleju?
marcinek1992 Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Może za mało czasu czekasz aż łatka się z dętką sklei? Ogólnie to kolega pokazał mi jak się łata dętki. Bierzesz przemywasz dętkę benzyną ekstrakcyjną lub nitro albo oczywiście papierem ściernym później nakładasz klej na dętkę i na łatkę przyklejasz czekasz około 30 minut. Jeżeli w warunkach domowych to na 30 minut lub dłużej dajesz pod imadło i czekasz. tak sklejona łatka nie ma prawa się rozlecieć tak mi się wydaje.
MokryxD Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Ja sklejam jak kolega wyżej i przy 4 BAR jest szczelnie. Kiedyś nie mogłem ułożyć, to napompowałem w granicach 6 BAR i dalej wytrzymało.
piotreeek Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Ja latam dętki w ostrem, nabijam potem do 9atm i tylko raz mi puścilo. Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
Mod Team michuuu Napisano 23 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 23 Kwietnia 2013 czy słabego kleju Błąd w przygotowaniu dętki do klejenia i / lub klej słaby.
shortee Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Zwróć uwagę na termin przydatności łatek, może powierzchnie są już utlenione, wypłowiałe. To samo może tyczyć się kleju. Osobiście używam: tego i powiem ,że dłużej ściągam oponę niż wykonuję operację łatania dętki. Jedyny minus, to trzeba mocniej dopompować koło by w trakcie jazdy był zapewniony docisk dętka - łatka - opona/obręcz. Idealne rozwiązanie na trasę.
ElDiablo Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Ważna jest jakość łatek. Złapane kapcie w czasie trasy naprawiam jak kolega wyżej od ręki, pompuję i jadę dalej. Łatki Park Tool Super Patch. Żadna nie puściła. EDIT: Hehe, Shortee edytował i okazuje się że używamy tego samego....polecam
Mod Team IvanMTB Napisano 23 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 23 Kwietnia 2013 Kłaniam, Jak spartolisz klejenie to takie są efekty. Ja jeżdżę na codzień na szosie z dętkami - niestety - i wszystkie moje łatania - a bywa tego po 5 czy 7 na dętce - wytrzymują 120PSI bez problemacji. Od lat te same, sprawdzone łatki i klej Tip-Top. Szacunek... I.
no1 Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Mam te łatki o których wspomina @shortee i faktycznie jeśli komuś zależy na wygodzie i szybkości to polecam, ale jeśli chodzi o trwałość to max 300km przejechałem na załatanej w ten sposób dętce. No ale łatałem 3 razy tylko, może po prostu miałem pecha
shortee Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 trwałość to max 300km Wspomniałem, że te łatki sprawdzają się w terenie podczas jazdy (szybka naprawa). Później też dają radę, ale trzeba pamiętać o trzymaniu ciśnienia w dętce, bo jak będzie za małe to rozszczelnisz połączenie. To nie jest łatka na klej i 24 godzinne leżakowanie w imadle, bądź najlepiej pod kołem ciężarówki. Nie wiem jak inni, ale u mnie 3 łatka na dętce, wracam do domu i dętka idzie w kosz.
ElDiablo Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Hmmm, ostatnio 3 kapeć i też dętka poleciała na new. Ale poprzednie łatki pogoniły ponad 2000 km... Trzeba tylko dobrze przeczyścić papierkiem ściernym (dołączonym) miejsce klejenia i będzie ok.....
Eper Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Napisano 23 Kwietnia 2013 Łatki przyklejałem nie raz, więc to raczej nie moja wina To chyba wina słabego kleju - po czasie kiedy łatka powinna już być na beton sklejona mogę ją oderwać palcami... Anyway, wczoraj kupiłem nowe łatki (wyglądają na porządniejsze od tych, które miałem) i dałem jeszcze jedną szansę klejowi (kleju? jak się odmienia?). @edit - widzę że pojawił się nowy post - oczywiście czyszczę papierem ściernym, tak jak mówiłem, to nie jestem zupełnym amatorem w tym temacie, nawet łatanie w terenie mi się zdarzyło i wtedy było wszystko ok.
ElDiablo Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Spoko Eper, nie podważam... po prostu taka uwaga dla "potomnych" czytających wątek....
Mod Team michuuu Napisano 23 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 23 Kwietnia 2013 dałem jeszcze jedną szansę klejowi (kleju? jak się odmienia?). klejowi zdecydowanie. I sądzę że klej jest tym winowajcą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.