Skocz do zawartości

[900-1100]co wpierw wymienić w rowerze kross hexagon x3

hubert199622

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam rower Kross hexagon x3  seryjny z 2012 roku i o to moje pytanie co w nim wpierw wymienić mam na to około 1100 zł

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź 

Z góry przepraszam jeżeli umieściłem temat w złym dziale :D

Napisano

Bazą jest rama więc pozostaje napęd i widelec. Kwota nie jest mała więc da się coś lepszego poskładać oprócz widelca. Wiesz ilu rzędowy chcesz mieć napęd? Jeśli mogę doradzić to budżetowo najlepiej wsadzić 8 sp.

Napisano

Bazą jest rama więc pozostaje napęd i widelec. Kwota nie jest mała więc da się coś lepszego poskładać oprócz widelca. Wiesz ilu rzędowy chcesz mieć napęd? Jeśli mogę doradzić to budżetowo najlepiej wsadzić 8 sp.

Zastanawiałem się na 9 10 rzędowym napędem,ale nie wiem czy się zmieści.

Napisano

Oczywiście to Twoje pieniądze ale do tego roweru jest jak dla mnie nieopłacalne choć wykonalne. To już lepiej kupić nową ramę i poskładać. Oczywiście w jednym i drugim przypadku fundusz musi być większy. Przy 8-ce dało by radę w tej kwocie razem z kołami a przy dokładce tak z 300/400 zł mógł byś w sadzić przyzwoity widelec.

Napisano

2i regulaminu

Wolał bym co najmniej 9 rzędowy napę. Załużmy  że kupuje 9 ,to c jeszcze mogł bym wymienić ?

Sorry że tak dużo pytań zadaje ale nie znam się jak na razie zbytnio na tym 

Napisano

Daruj sobie 9 rz. Kup korbę 48/38/28 i daj na tył 8 rz. Ja tak zamierzam zrobić a też mam x3. I tak jak kolega wyżej najważniejszy też jest amor. Możesz kupić epicona za 500 zł. No i oczywiście komplet kołek. Albo kup tylko tylne a przednie na razie zostaw. Potem sobie dozbierasz

Napisano

Daruj sobie 9 rz. Kup korbę 48/38/28 i daj na tył 8 rz. Ja tak zamierzam zrobić a też mam x3. I tak jak kolega wyżej najważniejszy też jest amor. Możesz kupić epicona za 500 zł. No i oczywiście komplet kołek. Albo kup tylko tylne a przednie na razie zostaw. Potem sobie dozbierasz

I chyba tak zrobię jak mówisz,daruje sobie 9 rz.

9 rzędowa kaseta nie nadaje się do tego roweru ?

Napisano

Oczywiście, że się nadaje bo jak kupisz koło pod kasetę to masz zakres od 7 do 10 rz. Takie rozwiązanie jednak podnosi i to sporo kaszty a nie jest tego warte choćby ze względu na trwałość. Takie jest moje zdanie jako użytkownika zarówno 8-io jak 9-io rzędowego napędu.

Napisano

Właśnie, wolisz kupić 8 rz kasetę i lepszą grupę shimano czy kasetę 9 rz i najgorszą grupę w tej samej cenie co lepsza 8rz ?

Ja myślę że 8 jest bardziej opłacalny. Po za tym sam zobaczysz, jeździłem na testach rowerami z 9 rz i 8rz i jak dla mnie prawie różnicy nie ma. Jeżeli nie jeździsz zawodowo 8 rz powinno Ci w zupełności starczyć. 

Napisano

Czy te częci będą 

korba; http://allegro.pl/korba-trekking-sram-s650-kwadrat-175mm-48-38-28-i3185055438.html

kaseta; http://allegro.pl/sram-kaseta-pg-850-11-30-lancuch-pc-850-8speed-i3130376325.html

przerzutka tylnia; http://allegro.pl/shimano-deore-xt-rd-m771-sgs-8-9rz-i3150112275.html

Właśnie, wolisz kupić 8 rz kasetę i lepszą grupę shimano czy kasetę 9 rz i najgorszą grupę w tej samej cenie co lepsza 8rz ?

Ja myślę że 8 jest bardziej opłacalny. Po za tym sam zobaczysz, jeździłem na testach rowerami z 9 rz i 8rz i jak dla mnie prawie różnicy nie ma. Jeżeli nie jeździsz zawodowo 8 rz powinno Ci w zupełności starczyć. 

Lepszą 8rz 

Napisano

Pod 8 rz nie bierz nic od SRAM'a w kwestii kasety i korby. Te części kup od Shimano bo są o wiele trwalsze. Czyli kaseta i korba Alivio. Manetki czy zmieniarki mogą być od SRAM'a. XT jako tylna zmieniarka to przerost formy nad treścią bo wystarczy poczciwa Deore http://www.cyklotur.com/czesci/przerzutki-manetki-i-klamkomanetki/tylne-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-tylna-deore-rd-m593-sgs-czarna-shimano,32288.html

• Mod Team
Napisano

Obecnie z nowych powszechnie dostępnych komponentów z shimano najlepsze na 8 jest alivio. Alivio jest także na 9 rzędów, wcale nie jest kosmicznie droższe, a jakość ta sama, choć niektórzy uważają ze manetki sa lepsze.

Jeżeli chcemy zostać w okolicy alivio nie ma większej różnicy miedzy 8 i 9, jednak z lepszych komponentów to tylko 9 rzędów w górę.

Napisano

Ale tu też chodzi o to że manetki pod 9 rz są droższe, łańcuch droższy. I napęd ten jest mniej trwały. Przynajmniej na najniższej grupie

• Mod Team
Napisano

Heh ja kiedyś kupiłem manetki, za chyba 50zł, kasetę za 25, i łańcuch za 45 i przejechałem 10 000km :P

Fakt manetki sa trochę droższe ale nie wiele, system 9s jest jeszcze jako tako rozwojowy. Ale autor sobie kupi co bedzie uważał za stosowne ;)

Napisano

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...