superzuk Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 Witam.Mam pewien problem z mechanizmami korbowymi (chodzi dokładniej o ramię z jednej strony przykręcone do ramy, a z drugiej kończące się pedałem). Odkąd pamiętam, w rowerach zawsze mi się ono odkręcało (lewe). Najpierw zaczyna nieregularnie pracować, przeskakiwać, trzeszczeć by w końcu odpaść. Wygląda na to, że nie umiem prawidłowo pedałować, ale mniejsza. Zazwyczaj przykręcam i mogę przejechać z dwa kilometry. Do niedawna myślałem, że to dlatego że poprzednie rowery miałem z marketów więc ich jakość nie była wysoka. Ale kilka dni temu kupiłem rower w decathlonie (przez Internet: Rockrider b'twin http://www.decathlon.pl/rockrider-51-c1 ... l#v1571901 ) i po dwóch dniach jeżdżenia korba też odpadła... Czytałem różne tematy na różnych forach rowerowych na ten temat. Ludzie polecali kleje (próbowałem), podkładki (próbowałem), taśmy teflonowe (próbowałem) ale u mnie nic z tych rzeczy nie zdaje egzaminu, pedał (korba) ciągle się odkręca.Poszperałem w ofertach sklepów i znalazłem coś takiego:http://www.bike-on.pl/product.php?id=26 ... mano_AceraI tu moje pierwsze pytanie: czy jeśli kupię ten element rozwiąże to mój problem? Wychodzę z założenia, że Shimano to bardzo dobra firma sprzęt powinien być wytrzymalszy a w rowerze, który kupiłem ten element jest chyba nołnejmem.Chciałem jeszcze zapytać, czy jeśli podejmę ostateczny krok sklejenia śruby z gwintem poxipolem albo poxiliną, będzie dało się potem usunąć (w przypadku jakby i to nie zdało egzaminu) mechanizm korbowy bez uszkodzenia ramy?Z GÓRY DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM!
koristo Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 Tak szczerze mówiąc to acera to najniższy model(wytrzymałość 10%). Zainwestuj lepiej w takie coś http://www.probikes.pl/index.php?item=462 Poszukaj do swojego bika coś lepszego:alivio deore. Myślę że to nie ma prawa się rozlecieć
miti09 Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 najlepiej zainwestować w coś ze zintegrowaną osią, ramię ci nie odpadnie a korba posłuży wiele lat
tobo Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 Prawdopodobnie przy pierwszym montażu korby nie była ona "dociągnięta" dostatecznie mocno i gniazdo uległo rozbiciu gdy korba się obluzowała. Kup takie samo lub podobne ramię - istotne by miało tą samą długość co obecne i by układ gniazda osi był ten sam. Moim zdaniem to że jest to niski model Shimano nie wpływa na jego słabe siedzenie na suporcie.
Rulez Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 Po pierwsze rower jest na gwarancji (kilkudniowy ?) więc niech to złożą i dokręcą (lub wymienią jeśli stożek w ramieniu uległ rozbiciu), po mocnym dokręceniu dobrze było by ostukać lewe ramię w okolicach śruby ("dobić" młotkiem poprzez deseczkę) i następnie znowu dociągnąć śrubę, czynność można powtórzyć (wtedy ramię korby i stożek osi dobrze się dopasują). Jeśli ramię poddane został "dobijaniu" można wykręcić śrubę (nie ruszając ramienia), nanieść na gwint preparat przeciw odkręcaniu i śrubę mocno dokręcić, takie preparaty pozwalają wykręcić śrubę przy mocniejszym nacisku, ama nie powinna się wykręcić.
superzuk Napisano 21 Kwietnia 2013 Autor Napisano 21 Kwietnia 2013 Po pierwsze rower jest na gwarancji (kilkudniowy ?) więc niech to złożą i dokręcą (lub wymienią jeśli stożek w ramieniu uległ rozbiciu) Rower kupowany przez Internet, także wysyłka na mój koszt... Do tego dochodzi fakt, że nawet jeśli zrobią to takimi samymi częściami, z którymi będzie to samo. :/ Jeśli ramię poddane został "dobijaniu" można wykręcić śrubę (nie ruszając ramienia), nanieść na gwint preparat przeciw odkręcaniu i śrubę mocno dokręcić, takie preparaty pozwalają wykręcić śrubę przy mocniejszym nacisku, ama nie powinna się wykręcić. Robiłem tak, nic to nie daje w moim przypadku. Prawdopodobnie przy pierwszym montażu korby nie była ona "dociągnięta" dostatecznie mocno i gniazdo uległo rozbiciu gdy korba się obluzowała. Teraz mam nauczkę, żeby po kupieniu roweru podokręcać wszystkie śruby. A co myślicie o tym sposobie z poxipolem? Tylko wtedy już tego nawet sam nie odkręce.
beskid Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 To wszystko co chcesz z tą korbą robić nie jest warte aż takiego zachodu zwłaszcza, że efekt będzie raczej mizerny. Na łączenia osi suportu i korby działają spore siły dlatego na duże uszkodzenia gniazda w ramieniu są tylko dwie sprawdzone metody. Kupić samo ramię a choćby i używane lub nową korbę.
ugupu Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 Jednego nie rozumiem. Skoro masz rower na gwarancji to po co chcesz wydawać ekstra kasę na nowe korby? Reklamuj go i już. Decathlon jest dużą siecią sklepów i, jak sądzę, gwarancja z ich sklepu internetowego powinna być respektowena w sklepach stacjonarnych.
superzuk Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Napisano 22 Kwietnia 2013 Jednego nie rozumiem. Skoro masz rower na gwarancji to po co chcesz wydawać ekstra kasę na nowe korby? Reklamuj go i już. Decathlon jest dużą siecią sklepów i, jak sądzę, gwarancja z ich sklepu internetowego powinna być respektowena w sklepach stacjonarnych. Już tłumaczę. Mieszkam w okolicach Zielonej Góry a najbliższy Decathlon jest w Poznaniu, czyli ponad 100km. Dziwna sprawa, ale żadnego sklepu nie ma w całym wojewódzctwie. Czyli jeśli reklamacja, to tylko wysyłka, której koszt wtedy musze ponieść. Wysłanie roweru nie jest najtańsze, więc wybór mam nastepujący: 1. Dołożyć trochę kasy i kupić ramię, które (mam nadzieję) wytrzyma bardzo długo, 2. Wysłać, zapłacić za wysyłkę, czekać nie wiadomo ile (wiecie jak to jest z reklamowaniem wysyłkowym) i zakładając że mi uznają gwarancję (bo mogą stwierdzić, że z mojej winy) to wymienią na taką samą korbę, którę też zniszczę tak jak poprzednią.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.