TataFranka Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Kupiłem na Alledrogo pierwsze buty do SPD Shimano SH-M088. Wczesniej przymierzylem sobie w GoSporcie model XC30, bo taki tylko akurat był, a chciałem poznać rozmiarówkę Shimano.W rozmiarze 44 czułem sie OK, 43 był zdecydowanie przyciasny, w 45 miałem wrażenie że jeśli będę ciągnął pedał do góry to stopa w bucie może się lekko unosić do góry. Kupiłem więc wspomniane SH-M088 w rozmiarze 44, ale są bardzo dopasowane. Wprawdzie chodząc w nich w domu jakoś mnie nie uwierają, jednak mam wrażenie że palcami dobijam do końca buta. Czy to jest prawidłowo dobrany but czy powinienem mieć wyraźny luz? Czy w SPD jest jakaś zasada co do doboru rozmiarów? Tak jak np. w narciarskich gdzie zwykle dobiera się but mniejszy niż do chodzenia.
Lumperator Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 Krótka zasada jest prosta - bieżesz but, którego wkładka jest dłuższa o 5mm w stosunku do stopy. Jednak nie sugerowąłbym się tym bezwględnie, bowiem stopy mają różną tęgośc, podbicie, wyżłobienie pięty itd. Szersza stopa w węższym bucie nie dobije tak głęboko jak węższa. Nie możesz mieć luzu góra dół, ani przód tył. Palce z kolei powinny mieć trochę swobody na poruszanie. Najlepiej przymierzyć.
OdiLV4 Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Niestety nie wszystkie modele tej samej firmy mają identyczny rozmiar, inaczej - każdy model ma inną budowę dlatego inaczej leży na nodze... Jak upatrzysz sobie jakiś model np na alledrogo to poszukaj gdzie możesz je przymierzyć na żywo. To że przymierzysz inny model a kupisz inny może właśnie skutkować tym jak napisał kolega wyżej odnośnie stopy. Tak samo jest z butami, jedne nr.44 będą w śródstopiu węższe, a drugie o tym samym numerze szersze i całkiem inaczej ułoży Ci się stopa. Pozdrawiam
Mod Team Maniak Napisano 24 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2013 But spd powinien być bardzo dopasowany, na założonym bucie powinien być problem z wciśnięciem palca za piętę, nie może cie wyraźnie uciskać ale dopuszczalne jest np. czucie palcem do czubka buta, sam tam mam w 4 parach butów i nie powoduje to żadnego dyskomfortu, generalnie przy chodzeniu i bieganiu byłoby to niepożądane ale buty spd nie służą do tego, nawet jeśli to bardzo sporadycznie. But nie może być zbyt luźny tak jak to opisałeś w przypadku rozmiaru 45, ponieważ nie spełni swojej roli naciągając się cały przy ciągnięciu w górę, dodatkowo nie będzie dobrze trzymał pięty, która będzie się wyślizgiwać z buta, może to powodować ból achilesów. Wydaje mi się że nie masz się co obawiać, chociaż czasem niektórzy powinni nosić połówki, ja niestety mam ten ból ,w jednych butach muszę mieć 44,5 a w drugich mam 44 i 3/4
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.