Skocz do zawartości

[zacięcie łańcucha] łańcuch spada pomiędzy kasetę a tylne widełki

OrzelPiotr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W nowym rowerku już dwa razy przydarzył się problem jak w temacie - normalnie bym się nie przejmował ale z racji faktu, że rama jest karbonowa i swoje kosztuje chciałbym uniknąć w przyszłości podobnych zajść.

Kaseta to XT CS-M771 11-36 ma za sobą około 2000 km, ale akurat na 11 za ciężko nie miała.

Przerzutka tylna XT RD-M780 SGS znacznie młodsza od kasety około 500 km.

Łańcuch XT CN-HG94 przebieg 500 km.

Problem powstaje bardzo sporadycznie raz na 200 - 300 redukcji w sytuacji jeśli jadę na blacie i zrzucam tył na najmniejszą zębatkę - raz się zdarzyło przy zrzucaniu o dwa biegi a raz o jeden, łańcuch zablokował się między widełkami a kasetą i elegancko zarył się w strukturze ramy na około 0,5 mm.

Przerzutki wg mnie są poprawnie wyregulowane, wyżej już blokady nie przesunę bo minimalny ruch śrubki powoduje wskakiwanie łańcucha na kolejną koronkę, przy czym oczywiście napęd działa prawidłowo. Ma ktoś jakiś pomysł ?

Napisano

Jeśli śrubą się już nie da to jest faktycznie problem. Na myśl przychodzi mi : luz na przerzutce, lekko krzywy hak, źle osadzone koło na widełkach, zbyt długi łańcuch ( słabe napięcie może powodować skakanie łańcucha), no i zużycie najmniejszej zębatki.

Napisano

Długość łańcucha była dobierana metodą shimano (największe koronki przód/tył, pominięcie przerzutki + dwa ogniwa) od wieków ją stosuje i nigdy nie miałem problemów, koło również prosto bo tarcza hamulca nie pozwala zmienić osi (od razu będzie słychać, że coś nie tak), hak jak i przerzutka nigdy nie była skrzywiona, sprężyna w tej przerzutce fakt faktem za mocna nie jest; mam dwie takie przerzutki i w obu naprężenie jest podobne. Ostatnio coraz bardziej się zastanawiam czy "shadow plus" nie był by pomocny w tym przypadku.

Co do stanu kasety ... zadziorów na 11 nie ma, trzy ząbki są lekko ścięte ale gładkie.

Większe zdjęcie pod linkiem.

IMG_5930.JPG

Napisano

Na Twoim miejscu  bym linkę odczepił i zabrał się za regulację od nowa. Musi w czymś tkwić problem i trzeba  go poszukać.

Napisano

Sęk w tym, że zrobiłem tak po pierwszym zakleszczeniu i jak widać powtórna regulacja na niewiele się zdała. Przy 10s nie ma dużego pola manewru i właściwie zawsze wychodzi tak samo, ale mimo to spróbuje raz jeszcze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...