kemot1974 Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 witam, wymieniłem w moim rowerze korbę na SLX i łańcuch CH - HG 53. Oba komponenty DYNA -SYS, łańcuch 10 - rzędowy. Wszystko chodzi płynnie, przednia i tylna przerzutka zmienia położenie łańcucha bez problemu. Jedyne co mnie niepokoi to odgłos ocierania łańcucha na środkowym blacie korby. Przednia przerzutka wyregulowana bez zastrzeżeń, wszystko czyste i nasmarowane. Jedyne co przychodzi mi do głowy to kierunek założenia łańcucha ( według mnie jest poprawnie). Może któryś z FORUMOWICZÓW wie co może dolegać ?
artex232 Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Może masz krzywy blat. Albo faktycznie można jeszcze o dosłownie 1 mm przesunąć przednią przerzutkę
tobo Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Kierunkowość łańcucha nie ma nic do rzeczy w tym przypadku.
kemot1974 Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Napisano 17 Kwietnia 2013 przerzutkę sprawdzałem na wszystkie sposoby, mam 100 % pewnośc , że to nie przerzutka. korba nowa
artex232 Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 A może masz suport nie odpowiedni (chociaż trochę głupie)
kemot1974 Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Napisano 17 Kwietnia 2013 czytałem na forum kilka tematów o kierunkowości łańcuchów Shimano zwłaszcza przy DYNA SYS,stąd ten trop. Na stronie Shimano też zalecają kierunkowe zakładanie łańcucha ( napisem na zewnątrz)
netta1987 Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 łańcuch masz dobrze a co do pewności to muszę cię ją pozbawić bo siedzę w tym już kawałek czasu i jeśli korba nowa to nie ma szansy by coś przeszkadzało ewentualnie (chodź przy 3x10 raczej nie) masz za wąską prowadnicę przerzutki lub daną w złym miejscu tj. jak masz zgrubienie( dolna część na obrazku) i w tym miejscu obciera to wystarczy opuścić przerzutkę tak by było poniżej tej lini łańcucha i po problemie
kemot1974 Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Napisano 17 Kwietnia 2013 suport bez zastrzeżeń, też nowy, korba założona ok to jest jakiś trop . jutro to sprawdzę jeszcze raz. Obserwowałem to miejsce patrząc z perspektywy tyłu roweru i ,,raczej,, było ok, ale pewności w tej chwili nie mam, dzięki za podpowiedź.
netta1987 Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 zrób zdjęcia od tyłu w miejscu gdzie obciera
Mod Team Puklus Napisano 18 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 18 Kwietnia 2013 Moim zdaniem tylko regulacja i problem zniknie.
kemot1974 Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Napisano 18 Kwietnia 2013 wieczorem dam znać + zdjęcie też na to liczę, zawsze wszystko sam regulowałem i nie było problemów. korbę i łańcuch zamontowałem poprawnie, tak jak piszesz i wcześniej kolega to pewnie kwestia regulacji. Dzięki za info, dam znać NETTA , PUKLUS tak jak pisaliście kwestia dokładnej regulacji ( byłem pewien, że robię to dobrze, co roku na zimę rozkładam rower na części i na wiosnę składam, nigdy nie było problemu) Rozkręciłem, odkręciłem linkę , delikatnie przesunąłem w dół przerzutkę, ponownie wyregulowałem i działa. Dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.