Skocz do zawartości

[przerzutka tył] nowa przerzutka a stara rama

emper0r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,
Posiadam stary rower author outset z 2006 roku, stalowa rama. W ramie była tylna przerzutka Shimano Tyourney a teraz chce zalozyc Deore 9. Z tymze nie pasuje mocowanie bo w starej było na śrubę do ramy i przerzutka wchodziła "hakiem" w oś koła. A nowa jest mocowana na imbus. Poszukałem w necie czy są jakieś przejściowki, znalazłem taką stronę: http://www.k2rowery.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=342:wzor&catid..%C2%A0 W sklepach dwóch byłem i nic takiego nie mają niestety. Czy ktoś jest w temacie i ma jakiś pomysł jak to ogarnać? Może jednak gdzieś w Warszawie mają takie przejściówki - haki?
Pozdrawiam

Napisano

2i regulaminu

Dzięki! Na moje niewprawione oko to niewiele się te haki od siebie róznią :) Ale czy będzie pasować? Przecież muszą być odpowiednie odległości i kąty zachowane zeby przerzutka ładnie śmigała. Widziałeś może taki hak w jakims sklepie? Chętnie bym go kupił :) Poszukam też samemu - nie wiem czy uda się znaleźć więc w razie czego prosze o pomoc ;)

Napisano

Chciałbym podłączyć mój problem w temacie starych przerzutek.Również mam stary rower ale o dziwo ,mimo ramy CR-MO.jest naprawdę lekki jak na swoją klasę.Ale do szewskiej pasji doprowadza mnie tylna przerzutka mocowana tak jak to opisał emper0r .Wiem że bedzie potrzeba zastosowania przejściowego haka.Mam pytanie czy przerzutka klasy Alivio wystarczy do jazdy rekraacyjnej ,chociaż dość cieżkiej po górach?

Napisano

2i regulaminu

Spoko to na dniach podjade do tego sklepu gdzie mają hak, na Annopolu :) Jazda rekreacyjna choć dość cięzka wymaga zapewne częstych zmian przełożeń i oczywiście dbania o łańcuch, napęd. Alivio nigdy nie miałem. Miałem tourneye i Deorki mam teraz zamiar założyć. I w ręku Deorki naprawdę świetnie chodzą. Czuć "moc" i precyzję przerzutki. Co do Alivio się nie wypowiem ale na chłopski rozum to do jazdy w górach bierz najlepsze co możesz. Jeśli Cię stać to jednak może Deore? Niech ktoś lepiej ogarniający temat się wypowie

Napisano

Ale czy zmiana na bardzo dobrą przerzutkę tylną wymaga zmiany na lepszą również przerzutkę przednią, chociaż ta którą mam akurat spisuje się dobrze?

Napisano

...Mam pytanie czy przerzutka klasy Alivio wystarczy do jazdy rekraacyjnej ,chociaż dość cieżkiej po górach?...

To w końcu do jakiej - rekreacyjnej czy ciężkiej ;)

Tak czy siak uważam, że Alivio powinno dać radę - nowe Alivio jeśli masz 9-rzędową kasetę.

Jeśli nie, to też nowe, bo ładniejsze :P

Przednia, jeśli dobrze działa, to niechaj działa do "śmierci".

Napisano

Fajne pytanie dziobolek,rekreacyjna czy może być ciężka?Zależy jak kto podchodzi do "roweromanii".Ja nie startuję w żadnych zawodach,ścigam się z własnymi słabościami.A że mam pod nosem 5-cio ,6-cio kilometrowe podjazdy to niejednokrotnie zaczynam podjazd na przełożeniu 34 -18 a kończę na 34-34.Przerzutka pracuje sporo ,a niestety ta którą mam na środkowych zębatkach potrafi odmówić posłuszeństwa,wytrącając mnie z rytmu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...