Skocz do zawartości

[kaseta] Merida Matts 20-V (2010) - problem z przeskakującym łańcuchem

marcinru

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich 

Specyfikacja roweru:

http://archiwum.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=9&gr=104&id=926

Przez dwa sezony rowerem łącznie przejechałem ~2500km. Na jesieni zaczął przeskakiwać mi łańcuch więc pierwsze co teraz zrobiłem to wymieniłem łańcuch na Shimano HG40 (taki był oryginalny).

Wszystko pięknie chodzi na zębatkach kasety od 3-8 (zresztą na tych nie było wcześniej problemu). Natomiast na dwóch najmniejszych nie da się jechać takie są przeskoki (jest jeszcze gorzej niż było). Wnioskuję, że kaseta jest też do wymiany. 

1. Czy jest możliwa wymiana samych dwóch zębatek (11,13) kasety czy muszę wymienić całość? 

Gdzieś czytałem, że można spróbować podpiłować zęby okrągłym pilnikiem.

2. Macie jakieś doświadczenia i czy taki zabieg pomaga?

Kaseta to: Shimano CS-HG30-8 11-32 (indeksacja 11-13-15-18-21-24-28-32)

3. Jeśli całą kasetę muszę wymienić to jaką wybrać najlepiej żeby pasowała (taka samą czy jest coś lepszego w tej kwocie ~40PLN)

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam 

Napisano

Jak na napęd 8sp. w błyskawicznym tempie go niszczysz zwłaszcza przy dwóch łańcuchach i tu moim skromnym zdaniem naprawa jest bezcelowa. Pozostaje wymiana na Alivio bo o LX-e nawet nie wspominam albo wyeliminowanie tak szybko niszczejącego napędu.

Napisano

Jeszcze raz dzięki za błyskawiczną pomoc.

Wczoraj poczytałem z załączonego linku, a dziś rozkręciłem kasetę. Dwie najmniejsze koronki (11 i 13) były osobno; reszta znitowana. Wziąłem je, spisałem nazwę kasety i udałem się do sklepu. Pytając w dwóch dowiedziałem się, że nigdzie nie dostane takich elementów (są całe komplety). A jakie oczy zrobili i byli zdziwieni, że chcę wymienić tylko dwie, a nie całą. Heh aż głupio się poczułem. Ale nieważne. 

Z uwagi, że lubię majsterkować postanowiłem wypróbować metodę szlifowania. Przeszlifowałem stosując za wzornik wiertło 7,5mm skręciłem, nasmarowałem i zobaczymy co z tego będzie. Dziś zabrakło już czasu wypróbować.

Jak nie zadziała to wtedy trzeba będzie kupić nową.

Pozdrawiam :)

• Mod Team
Napisano

No i prawidło bo skoro nie działa tak czy inaczej ... nic nie szkodzi spróbować ;) Skombinuj sobie rolkę z łańcucha. To kółeczko które ciągnie, jak je przyłożysz do zeba i będzie sie stykało duża powierzchnią nie będzie skakać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...