Skocz do zawartości

[2850-3000zł]Kelly's czy Cube?

Marek33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Proszę o pomoc w doborze roweru. Mam 181cm i ważę 87kg. Przymierzam się do kupna roweru do jazdy głownie po lesie. Doradźcie, który rower będzie najlepszym wyborem.

1. Kelly's Magnus 2011r.na Rock Shox Recon Silver tk,cena około 2850zł

2. Kelly's Oxygen Expert 2013r. na Rock Shox XC 32,cena około 2990zł

3. Cube Analog 2013r.na Rock Shox XC 32,cena około 2850zł

Osprzętowo wydają się być zbliżone,poza amortyzatorem.

Kusi mnie Kelly's Magnus, ale poczytałem,że mają słabe ramy podobno.

Pozdrawiam

Napisano

Czasy słabych ram w Kellysach w roku 2011 były już minione ...

Cube najsłąbiej wyposażony z tej trójki, w  dodatku Cube ma krótkie ramy ...

Napisano

Mam Magnusa Yellow z 2011 roku i jest naprawdę spoko. Polecam.

Rock Shox nawet ze stalowa sprężyna daje radę. Mógłby być ciut lżejszy ale jak na te pieniądze jest naprawde OK.

Te rowery to nowe gdzieś znalazłeś jeszcze ?

Napisano

Magnusa Yellow to juz chyba nowego nie ma. Jest nowy Magnus za 4199zł.

Już prawie zdecydowałem się na Magnusa........ale właśnie znalazłem jeszcze Kellysa Quartz 2011r za podobne pieniądze. Ma amortzator Fox 32-F series Remote 100mm,Open Bath,Remote lockout, ale jest na V brakeach firmy TEKTRO. Osprzęt podobny do poprzednich,nawet korby lepsze,bo Deore. Co o tym myślicie?Czy jest dużo lepszy od RockShoxa Recon Silver TK?i jak do nich ma się RockShox XC 32 TK?waże 87kg dla przypomnienia.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Moglibyście jeszcze mi doradzić, który rower byście wybrali:

1. Kellys Madman Expert 2011

Amor:Fox F-series RL

Korby:Shimano SLX M660

Przerzutki: przód Deore LX, tył: SLX M663

Kaseta: Deore CS-HG61-9

Piasty: Shimano M475 disc

Hamulce:KLS Helix 3

Waga: 12,35kg

2. Kellys Madman 2012

Amor Rock Shox Reba RL,dual air

Korby: Shimano M552

Przerzutki:przód Deore M591, tył: Deore xt

Kaseta: Deore CS-HG62-10

Hamulce: KLS Helix 3

Waga:12,1kg

3. Kellys Magnus Green 2011

Amor: Rock Shox Recon Gold TK,solo air

Korby: Shimano Alivio CS-hg30-9

Przerzutki: Przód Alivio M430, tył: Sram X7

Kaseta Shimano Alivio CS-HG30-9

Hamulce: Avid Juice 3

Waga: 12,84kg

Czy te hamulce kls Helix 3 są w miarę ok?Gdyby Madman Expert miał Avidy to wybór byłby prostszy...

Napisano

Akurat te Helixy to najsłabszy chyba element tych rowerów. Wymieniłem je po niecałym sezonie a nie jestem jakimś mega wymagającym userem.

Tzn. hamują ale po pewnym czasie przestały mi wystarczać pod względem modulacji i siły hamowania.

A w kwestii rowerków - oczywiście Reba kusi :-)

Napisano

Aż takiej tragedii z tymi Helixami nie ma ale raczej będzie to jeden z pierwszych modów jeśli kupisz rower z nimi na pokładzie.

Nie wiem w jakiej cenie możesz dostać te rowery ale ten z Rebą jest ciut lepszy IMO.

Mojemu amorowi dużo brakuje do obu wymienionych więc nie obraziłbym się na żadnego :-)

Napisano

Cena z Rebą to 3500,a z Foxem 3350. Kusi mnie bardziej ten z Foxem. Nie jeździłem na Rebie,ale obawiam sie troche tego regulowania Reby,a na Foxie jeździło mi się bardzo dobrze. Korba tego z Foxem też wydaję się być "numerologicznie" lepsza,a reszta osprzętu prawie identyczna.No u tego na Rebie tylna przerzutka trochę lepsza.

Napisano

Ten z 2012 roku lżejszy :P

A tak serio - bierz śmiało na co masz ochotę. Oba są fajne. Nie ma sensu czepiać się pierdół.

osobiście brałbym Rebe i XT ale w tym względzie to ja teoretyk jestem :-)

Napisano

Nie jeździłem na Rebie,ale obawiam sie troche tego regulowania u tego na Rebie tylna przerzutka trochę lepsza.

Nie obawiaj się, zawsze możesz NIE regulować i też będzie działał. Za to, jeśli apetyt wzrośnie w miarę jeżdżenia, będziesz mógł idealnie dostroić pod siebie.

Napisano

To wszystko wskazuje na to, że skuszę się ponownie na Foxa,który mi pasował. Reby nie mam możliwości sprawdzić. A słyszeliście może coś o rowerach Silverback?model Spectra 1.0.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...