Skocz do zawartości

[korba] zamiennik truvativ x-flow

mr1987

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, Posiadam rower Level a4 2008 lub 2009 (czerwono biały). Chcialbym w nim wymienic kasete, lancuch i korbe. W internecie znalazlem, ze domyslnie byla tam zamontowana kaseta Sram PG-950. Serwis Kross mi odpisał, ze zakres zebatek to 11-32. Z dostepnoscia nie ma problemu. Problem natomiast pojawia sie w przypadku korby (Truvativ X-flow, z tego co sie dowiedzialem z serwisu, to w takiej specyfikacji: 42/32/22, kwadrat). Jaki zamiennik dla tej korby będzie dobry ? Serwis napisał, że zmiana modelu może wiązać się ze wymianą wkładu suportu lub przerzutki przedniej (W załączniku wysyłam zdjęcia aktualnej przerzutki) i podał mi taką konfigurację do rozważenia:

Korba

Shimano FC-M430 Alivio; 9speed; 44S-32S-22S; L=175mm

Wkład suportu

Shimano BB-ES25 Octalink; L=118

przerzutka przednia

Shimano FD-M390 Acera; Q31,8; for rear 9-speed

Czy jest konieczna zmiana zarówno przerzutki oraz wkładu suportu? Znalazłem również taką samą korbę w wersji na kwadrat i zastanawiam się, dlaczego serwis mi jej nie zasugerował. Jestem totalnie zielony w temacie i chciałbym prosić o pomoc i sugestie, na jaką korbę zmienić tego nieszczęsnego truvativa, ktorego nie moge nigdzie dostać. Z gory dziękuję za pomoc.

post-162978-0-43020300-1365682255_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Zmieniaj Truvativa, bo Truvativ to sh*t :D. Serwis zasugerował korbę z suportem najprawdopodobniej dlatego że to tej Alivio musiała by być inna długość oski, co za tym idzie na kwadrat trzeba by było też nowy suport. A dobrze ci wybrali, bo jak już suport trzeba to lepiej Octalink, bo to lepszy standard. No i ta korba to dobra opcja, warto kupić. Chyba że masz w planie bardziej ambitna jazdę, jakieś maratony, to warto dołożyć do Deore M590.

Przerzutka natomiast dlatego, że taka co obsługuje blaty 42/48 nie polubi się z blatem 44.

Napisano

Zmieniaj Truvativa, bo Truvativ to sh*t :D. Serwis zasugerował korbę z suportem najprawdopodobniej dlatego że to tej Alivio musiała by być inna długość oski, co za tym idzie na kwadrat trzeba by było też nowy suport. A dobrze ci wybrali, bo jak już suport trzeba to lepiej Octalink, bo to lepszy standard. No i ta korba to dobra opcja, warto kupić. Chyba że masz w planie bardziej ambitna jazdę, jakieś maratony, to warto dołożyć do Deore M590.

Przerzutka natomiast dlatego, że taka co obsługuje blaty 42/48 nie polubi się z blatem 44.

Dziękuję za pomoc. Teraz muszę poszukać sklepu internetowego, gdzie to wszystko dostanę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...