maciejas Napisano 10 Kwietnia 2013 Napisano 10 Kwietnia 2013 Wybieramy się za tydzień w Jure pojeździć tamtejsze szlaki, jednak jestem zaniepokojony stanem dróg gruntowych w mojej okolicy (głównie przemrożony śnieg). Czy moglibyście opowiedzieć jak wyglądają w tej chwili trasy gruntowe w okolicach Krakowa (jeszcze lepiej - na obszarze samej Jury)? Z góry dziękuję! macias
Jaca911 Napisano 10 Kwietnia 2013 Napisano 10 Kwietnia 2013 Jak wyglądam za okno to widzę śnieg. Polne drogi to z powodu odwilży zaczyna być grzasko. Szlaki na już w wielu miejscach są jeszcze pokryte lodem. Pewnie przez tydzień odtaja ale ni jest źle bo są kamienisto blotne. W zeszłym roku o tej porze świetnie się już jeździło - było twardo i tylko lekko mokro. W długi weekend majowy wysyp luda był ogromny. Ps. Mieszkam 6 km rowerem od Ojcowa.
y4recky Napisano 12 Kwietnia 2013 Napisano 12 Kwietnia 2013 witam, ja bym jeszcze się wstrzymał z jazdą w teren u nas na jurze, na większości szlaków jest śnieg, lód a w najlepszym wypadku błoto Sam też już nie mogę się doczekać kiedy wreszcie wjedzie się spokojnie do lasu, ale z tego co widać to jeszcze przynajmniej ze 2 tygodnie (obym się mylił).
maciejas Napisano 14 Kwietnia 2013 Autor Napisano 14 Kwietnia 2013 Termin już nie do przełożenia :| Mam nadzieję, że ostatni weekend pomógł białej masie w spłynięciu.
beskid Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 Ale nie ma tematu bo za kilka dni to nawet w niższych partiach Beskidów będzie można bez przeszkód pośmigać.
largo Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 Tak jak napisał y4recky. W lasach jeszcze można spotkać śnieg i błoto. Mam nadzieję, że sprawdzą się przepowiedznie szamanów od pogody i słoneczna pogoda utrzyma się jeszce trochę tak by można spokojnie wjechać w las.
shortee Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 W okolicach Chrzanowa, Jaworzna, Rudna, Tenczynka, Puszczy Dulowskiej, Mysłowic, Imielina, Dziećkowic śniegu nie widać. Były jeszcze podmokłe miejsca ale w 90% już sucho. Dziś pokręciłem w okolicach Lipowca i jest git.
y4recky Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 maciejas - Daj znać czy wyprawa się odbyła i jeśli tak to zdradź może gdzie przejechaliście i jakie były warunki, rozważam dolinki w ten weekend i ciekawi mnie stan szlaków
maciejas Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Napisano 25 Kwietnia 2013 Trasy zaliczone w obszarze między Olsztynem a Morskiem. Pierwszego dnia lało przez cały dzień - więc trasy były mokre. W następne dni obyło się bez deszczu. Śniegu oczywiście już nie ma. Sporadycznie można natknąć się na błotko - w lokalnych obniżeniach terenu, na ścieżkach rozjechanych przez samochody i ciężki sprzęt. Dość dużo ścieżek piaszczystych, ale wszystkie dało się przejechać. Bilans zysków i strat: - niecałe 200km - 2 łańcuchy zerwane 4x - 2 haki pogięte - 1 SLX przerzutka do wymiany Generalnie - POLECAM!!! https://plus.google.com/photos/105721410752995885479/albums/5870140397263745345?banner=pwa
y4recky Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 dzięki za info, straty jak po deszczowym maratonie. Ja planuje w ten weekend objechać obszary Krakowskich dolinek (więc trochę inny kawałęk Jury), wczoraj zajrzałem do dolinki Racławki (trenując podjazdy w Paczółtowicach) i wygląda spoko, więc i będkowska, kobylanka, prądnika i inne okoliczne dolinki mam nadzieję też będą ok, chociaż z będkowską to przesadziłem, bo to przecież od kilku lat wyasfaltowana aleja radnych z Krakowa a nie dolinka. Jeszcze raz dzięki za info i zapraszamy w nasze tereny częściej .
beskid Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 Trasy zaliczone w obszarze między Olsztynem a Morskiem. Bilans zysków i strat: - niecałe 200km - 2 łańcuchy zerwane 4x - 2 haki pogięte - 1 SLX przerzutka do wymiany Generalnie - POLECAM!!! Czy każdy wypad w teren kończysz takim wynikiem bo chyba do normy tego zaliczyć się nie da. Ja przynajmniej bym się tym za bardzo nie chwalił.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.