dario84 Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam W tym roku przechodzę z systemu 3x9 na napęd 2x9. Kupiłem korbe SLX M675 38-26T, kasetę SLX HG81 11-32T, oraz łancuch SLX + spinka. Stare przerzutki to XT z systemu 3x9, a manetki SLX, także 3x9. Jak mam to wszystko zamontować i wyregulować, zeby chodziło idealnie? Rowerem tym chcę się ścigać na maratonach. Największą niewiadomą jest dla mnie przerzutka i manetka z 3x9, jak je poustawiać, żeby grało.
szliri Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Regulujesz normalnie jak do 3 blatów, po prostu jednego biegu nie będziesz używał. Mój napęd 2x9 gripshift x0 przód i xtr m971 udało się wyregulować tak że nie wchodził mi wcale ostatni bieg, bo wózek blokował się o blat, a wszystko dobrze działało. Co do przedniej manetki to w takich przypadkach lepiej sprawdzają się te z mikro indeksem.
Bop3 Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Mała uwaga, najlepiej będzie jak manetki ustawisz tak żeby to najwyższy bieg na manetce był nie używany a śruba regulująca zasięg działania przerzutki blokowała jego wrzucanie. Mam podobną sytuację tylko z tylną przerzutką manetka 9s a kaseta 8s
Lumperator Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Dokłądnie tak, w przerzuitce przedniej wkręcasz mocniej śrubę na wychlebnie wózka i blokuje Ci się max do środkowej zębatki. Manetką dalej nie pociągniesz, bo się nie da Wszystko zagra bez problemu, możesz śmiało korzystać z 2x9.
outta82 Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisano 3 Kwietnia 2013 Witam W tym roku przechodzę z systemu 3x9 na napęd 2x9. Kupiłem korbe SLX M675 38-26T, kasetę SLX HG81 11-32T, oraz łancuch SLX + spinka. Stare przerzutki to XT z systemu 3x9, a manetki SLX, także 3x9. Jak mam to wszystko zamontować i wyregulować, zeby chodziło idealnie? Rowerem tym chcę się ścigać na maratonach. Największą niewiadomą jest dla mnie przerzutka i manetka z 3x9, jak je poustawiać, żeby grało. Hej, a tak z ciekawości, czemu rezgnujesz z 3x9 na rzecz 2x9? Nie używasz blatu w ogóle? Czy inne plusy takiego przełożenia Cię przekonały? Pozdrawiam
dario84 Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Napisano 3 Kwietnia 2013 Hej, a tak z ciekawości, czemu rezgnujesz z 3x9 na rzecz 2x9? Nie używasz blatu w ogóle? Czy inne plusy takiego przełożenia Cię przekonały? Pozdrawiam tarcza 44t jest za duza dla mnie, w terenie ina wyścigach malo z niej korzystam, potrafię cały maraton przejechać na 32T, ale to przełożenie jest dla mnie troche za miekkie, młynka też prawie wogóle nie używam, a w drugim góralu mam napęd z trekingu, 48-36-26, i w nim najczesciej korzystam z przełożeń 36 i 26, a 38 tez ujade w terenie, i na odcinki szosowe
GhOsTwrc Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisano 3 Kwietnia 2013 mam u siebie 2x9 korba 38/22 kaseta 11/34 lub 12/36. blat 38 jest przykrecony jako srodkowa tarcza i obsluguje caly zakres kasety. Ps jak na maraton to przelozenie 26/32 to moze byc troszke twarde na podjazdy ok 15% w gore
supergdynia Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 podepnę tutaj : planuje 2x9 na korbie slx 38/24,kasecie 11-34 i tu pytanie - jaką przerzutkę przednią najlepiej do tego montować? Czy pasuje do tego przerzutka przednia sygnowana logiem dyna sys czy musi byc starą "9tką" ? I jeszcze zapytam czy wózek tylnej przerzutki powinien być długi,krótki czy bez znaczenia?
GhOsTwrc Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Ja u siebie mam SLX dynasys i wszystko dziala z 38/22 lub 36/22 i to bez zadnych regulacji po zmianie tarczy. Do dwoch tarcz z przodu dobrze sprawdza sie sredni wózek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.