Skocz do zawartości

[linka przerzutki, pancerze] końcówki

nonamed

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ponieważ zakupiłem nowe manetki do roweru, w komplecie są dwa rodzaje końcówek wraz z przewodem (Shimano OT-SP41), który widnieje na zdjęciu poniżej. Za bardzo nie wiem teraz jak z czym połączyć, końcówki się różnią, jedne są z twardego tworzyła i mają długi wąski krócieć, drugie są gumowane. A na przewodzie też jedna końcówka różni się od pozostałych dwóch rodzajów (jest sztywna i też bez króćca) drugie zakończenie kończy się końcówką krócćem. Jest jeszcze jedna mała tulejka, która też nie wiem do czego służy. Instrukcja która była w komplecie niestety nie pomaga...

Pytanie właściwe, od czego zacząć ? Te końcówki nieco odbiegają od tych co mam teraz... Znam na szczęście długość pancerzy, bo mam jeszcze stare . Manetka , ma już przymocowaną linkę. Od czego zaczynam ? Jaka końcówka wchodzi w baryłkę przy manetce ? Ta co jest już założona na przewodzie (bez króćca) (4) ? Do czego służą te plastikowe z wąską rurką(1) i te gumowane(2) oraz ta alu końcówka(3) ? . Może głupie pytanie, ale pierwszy raz dokonuje takiej zmiany 'sam' i chcę mieć pewność że niczego nie pomylę przy montażu.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

dsc1785m.jpg

Napisano

Końcówkę pancerza (4) wkładasz w baryłkę przy manetce. Powinna być jeszcze jedna końcówka, której użyjesz przy tylnej przerzutce.

Końcówki pancerzy (1) wkładasz na pancerz przy każdym przepuście w ramie. Z drugiej strony przepustu założysz na nie uszczelnienie (2).

Końcówkę linki (3) zaciskasz na końcu linki. To jednak zrobisz dopiero po założeniu i skróceniu linki.

Pozdrawiam

Piotr

Napisano

Ah to jest ta końcówka linki :) dobre. Ale ok, trochę mi to nie wygląda estetycznie połączenie osłony pancerza z uszczelnieniem, tym bardziej że w tych miejscach przepust w ramie ma szeroką średnicę tylko w miejscu gdzie wchodzi osłona pancerza, tu gdzie wychodzi linka nie ma już fizycznie miejsca na wciśnięcie jeszcze uszczelniacza....

49823916.jpg

Czy uszczelniacz przy każdym przepuście jest potrzebny ? Czy te gumki powinno się przyciąć najlepiej ? Bo w sumie to kiepsko będzie wyglądać przy tej długości tych uszczelniaczy...

Napisano

Kolego te gumowe uszczelniacze zakłada się na te rurkowate króćce wypuszczane z końcówek. Nie należy niczego przycinać. Gumki uszczelniające jak sama nazwa wskazuje służą do dodatkowego uszczelnienia końców linek. Zakrywają zakończenie tej końcówki przesuwając się wraz z linka w czasie zmiany przełożeń.

Jeżeli zmieniasz pancerze i linki obu przerzutek, to te gumowe uszczelnienia na pewno załóż na końcowy odcinek pancerza z tyłu, który wchodzi łukiem do przerzutki (pochylenie w dół i bliskość napędu naraża na wciskanie się brudu i wody). Załóż także na wyjściu pancerza końcowego przedniej przerzutki. Jak ci zostaną takie końcówki z gumkami to załóż na końcówkach gdzie pancerz jest pochylony do dołu, czyli jest większa tendencja do dostania się zanieczyszczeń, wody.

Napisano

Chodzi mi tylko o to że ten kruciec po przepuszczeszniu przez przepust w ramie wystaje na około 5mm tylko :

przeplot1.jpg

przeplot12.jpg

Wygląda to średnio, nie wiem czy takie po prostu przeploty w mojej ramie czy tak faktycznie to wygląda. I czy warto dawać w każdym miejscu uszczelniacze gumowe ? Czy tylko na tylnym trójkącie i na rurze podsiodłowej do przedniej przerzutki... ?

Myślałem żeby przyciąć sobie tylko te uszczelniacze - skrócić je żeby to nie wyglądało tak jak na zdjęciach

przeplot3.jpg

przeplot4.jpg

Kiepsko to wygląda wizualnie szczerze mówiąc, nie wiem czy wina moich przepustów w ramie że nie umożliwiają schowanie bardziej tej gumki w przepust czy to norma... Dajcie znać.

Napisano

Faktycznie noski w tych końcówkach są krótkie. Lepsze były by takie:

http://www.bigbike.opole.pl/shop/product.php?id_product=472

ale skoro dostałeś w pakiecie..

Te gumowe uszczelniacze możesz dać tylko tak jak piszesz, przy trójkącie ramy (początek ostatniego odcinka pancerza) i na końcu pancerza przerzutki przód. Te gumki nie mają wchodzić w otwór (przepust) ramy. Po przeciągnięciu linki zakładasz uszczelniacz i on trzyma się cieńszym końcem na lince i przesuwa wraz z zmianą przełożeń. Jego celem jest zasłanianie końca krućca przed zanieczyszczeniami, wodą. To taki rzec by można kaptur, ale przy tak krótkich noska i tak nie zawsze zasłoni.

Napisano

Chyba kupię końcówki z dłuższym noskiem i tyle . Potrzebuję 5mm ?? czy 4 ? Przewód z tego co mi wiadomo i moja suwmiarka potwierdziła to ~4,1mm , a te końcówki pancerzy z komplet ~4.50 i które mam brać ?? 5mm ?

Napisano

Możesz kupić końcówki z dłuższym noskiem ale na pancerz 4mm, bo są też 5-cio. Ten , który masz ma 4mm sp41 w stosunku do sp40 różni się tym, że wewnątrz jest wypełniony smarem, silikonowym.

Możesz też kupić końcówki z uszczelnieniem bez tych nosków i gumek:

Shimano uszczelniona końcówka pancerza przerzutki czarna 4mm :: bikecenter.pl

mają one 4 rowki na korpusie.

Końcówki pancerza przerzutki uszczelniane ACCENT - CentrumRowerowe.pl

Napisano

Najlepiej jak kupisz koszulkę termokurczliwą, średnicy bodaj 3,2mm, i zamontujesz ją tam gdzie "leci" goła linka. Noski masz krótkie, więc musisz dokładnie przyciąć. I to będzie lepsze niż te gumki, które zaraz zaczną się zsuwać. I jeszcze kolor koszulki możesz sobie dobrać, czarny, czerwony... :)

Napisano

Kolega wyżej Amarek ma rację kup w sklepie elektrycznym koszulki termokurczliwe to będzie najlepsze rozwiązanie zgrzejesz koszulkę zapalniczką lub ( zgrzewarką jeśli taką posiadasz) Pozdr :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...