Skocz do zawartości

[Kierownica] Rogi i carbonowe kierownice

mpioro1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pytanie jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o to delikatne połączenie tzn. w jakich przypadkach (kiera full carbon/alu + oplot carbon) trzeba stosować aluminiowe inserty (Gdzie je dostać oprócz syntace od cult-bikes)

Sam mam kierownicę FSA SL-K flat (alu + carbon) i na stronie producenta nie znalazłem nic o rogach nie licząc tego: http://www.fullspeedahead.com/faq/83/HANDLEBARS-BAR-ENDS-COMPATIBILITY-WITH-CARBON-RISER-HANDLEBARS tyle, że to dotyczy kierownic ze wzniosem

• 2 tygodnie później...
Napisano

Z tego co się orientuje to albo masz kierownicę z insertami na końcach i możliwą instalację rogów albo nie. Nie bardzo sobie wyobrażam instalację samych insertów, kierownica carbonowa nie ma regularnych ścianek wewnątrz więc wprasowanie tulejki mogłoby doprowadzić do pęknięcia.

Napisano

Syntace sprzedaje osobno inserty do swoich carbonowych kierownic http://www.cult-bikes.com/SyntaceRozne.htm , więc nie powinno to prowadzić do pękania.

Dziś przyjrzałem się dokładniej mojej kierownicy i zobaczyłem, że na końcu warstwa carbonu jest bardzo cienka (cała ścianka ma 1,1mm, a carbonu jest z tego jakieś 0,1mm) Stwierdziłem, że ważąc 64kg mogę sobie pozwolić na jazdę z rogami bez insertów.

Napisano

Tu chyba bardziej chodzi o to, że karbon nie lubi ściskania a to właśnie robią rogi - miażdżą rurkę. Biorąc pod uwagę FAQ producenta można instalować rogi na prostych kierach.

Napisano

Kierownica niekoniecznie musi mieć inserty by można było montować na niej rogi. Np FSA K-force nano umożliwia montaż rogów z siłą dokręcenia 4Nm. Ja zamontowałem najpierw rogi AEST, użyłem pasty do karbonu bo przy 4Nm rogi się ruszały. Ostatecznie dokręciłem siłą 5Nm i problem się rozwiązał. Na tej samej kierownicy mam obecnie rogi Bontragera o szerokiej dużej obejmie - siedzą bez problemu.

Napisano

Jeśli producent nie neguje instalacji to problemu nie ma - mnie chodziło o to, że do kierownicy pozbawionej opcji montażu rogów (np superlogic ritcheya) nic nam nie da zakup insertów bo ich montaż nie został przewidziany.

Oczywiście na upartego można wszystko ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...