mpioro1 Napisano 25 Marca 2013 Napisano 25 Marca 2013 Witam Mam pytanie jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o to delikatne połączenie tzn. w jakich przypadkach (kiera full carbon/alu + oplot carbon) trzeba stosować aluminiowe inserty (Gdzie je dostać oprócz syntace od cult-bikes) Sam mam kierownicę FSA SL-K flat (alu + carbon) i na stronie producenta nie znalazłem nic o rogach nie licząc tego: http://www.fullspeedahead.com/faq/83/HANDLEBARS-BAR-ENDS-COMPATIBILITY-WITH-CARBON-RISER-HANDLEBARS tyle, że to dotyczy kierownic ze wzniosem
OrzelPiotr Napisano 8 Kwietnia 2013 Napisano 8 Kwietnia 2013 Z tego co się orientuje to albo masz kierownicę z insertami na końcach i możliwą instalację rogów albo nie. Nie bardzo sobie wyobrażam instalację samych insertów, kierownica carbonowa nie ma regularnych ścianek wewnątrz więc wprasowanie tulejki mogłoby doprowadzić do pęknięcia.
mpioro1 Napisano 8 Kwietnia 2013 Autor Napisano 8 Kwietnia 2013 Syntace sprzedaje osobno inserty do swoich carbonowych kierownic http://www.cult-bikes.com/SyntaceRozne.htm , więc nie powinno to prowadzić do pękania. Dziś przyjrzałem się dokładniej mojej kierownicy i zobaczyłem, że na końcu warstwa carbonu jest bardzo cienka (cała ścianka ma 1,1mm, a carbonu jest z tego jakieś 0,1mm) Stwierdziłem, że ważąc 64kg mogę sobie pozwolić na jazdę z rogami bez insertów.
arroyo Napisano 8 Kwietnia 2013 Napisano 8 Kwietnia 2013 Tu chyba bardziej chodzi o to, że karbon nie lubi ściskania a to właśnie robią rogi - miażdżą rurkę. Biorąc pod uwagę FAQ producenta można instalować rogi na prostych kierach.
tobo Napisano 8 Kwietnia 2013 Napisano 8 Kwietnia 2013 Kierownica niekoniecznie musi mieć inserty by można było montować na niej rogi. Np FSA K-force nano umożliwia montaż rogów z siłą dokręcenia 4Nm. Ja zamontowałem najpierw rogi AEST, użyłem pasty do karbonu bo przy 4Nm rogi się ruszały. Ostatecznie dokręciłem siłą 5Nm i problem się rozwiązał. Na tej samej kierownicy mam obecnie rogi Bontragera o szerokiej dużej obejmie - siedzą bez problemu.
OrzelPiotr Napisano 8 Kwietnia 2013 Napisano 8 Kwietnia 2013 Jeśli producent nie neguje instalacji to problemu nie ma - mnie chodziło o to, że do kierownicy pozbawionej opcji montażu rogów (np superlogic ritcheya) nic nam nie da zakup insertów bo ich montaż nie został przewidziany.Oczywiście na upartego można wszystko ;]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.