Skocz do zawartości

[siodełko] bolesny zad, jazda wyprostowanym, jakie siodło?

Pieszko

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Wielokrotnie miałem okazję mieć w rękach sodła selle italia flite 1990. I mam na myśli siodła produkowane w latach 90". Jakby ktoś się nie orientował to mowa tutaj o skóranych, klasycznych, wyścigowych deskach. Siodła miały blisko 20 lat  i skóra wyglądała znakomicie. Czy były w jakiś sposób pielegnowane? Nie wiem. Używki oczywiście wyglądały jak używki, ale skóra była w supr stanie.

Sam jeżdzę na nowej edycji flita 1990 i jak dotychczas w żaden sposób skóry nie pielęgnowałem.

Zależy tez od warunków w jakich się jeździ. Ja nie jeżdżę w deszczu, a jak śwoeci słońce to tyłek mam na siodle i zapewnim tym samym ochrone przeciw promienimi UV ;)

Nie wpadajmy w jakąś paranoję odnośnie prostych rzeczy.

Dodam jeszcze, że sam ważę 77kg i ta decha flite to najwygodnijsze siodło na jakim kiedykolwiek jeździłem. Nawet zdazyło mi sie jechać bez pampersa.

Zważ jednakowoż Brooks jest tylko stelażem - stalowym dodajmy - i skórą, Flite ma plasticzany stelaż, wysciółkę i dopiero na to przychodzi pokrywa ze skóry.

Właśnie warunkiem poprawnego "łamania" Brooks'a jest używanie Proofide. Jest to zalecane przez samego producenta i nie jest to wymysł lat ostatnich ale procedura stosowana od początku istnienia firmy i ich siodeł, czyli od 1866 roku.

Szacunek...

I.

Napisano

To może najpierw powinieneś udać się do lekarza od d..y i zrobić z tym porządek, a nie opisywać na forum swoje problemy zdrowotne? Jak doprowadzisz się do ładu dobór siodła będzie małym problemem.

Bosze, :geek:  to zanim nie wyleczy problemów zdrowotnych to na czym ma jeździć?? Rynce opadajom normalnyje :pirate:

Napisano

Testowe wyższe modele Selle Italia można wypożyczyć w niektórych sklepach rowerowych (np. Synkros w Szczecinie) - wypożyczyłem sobie rok temu najwygodniejszego Flite Gel Max'a i zaraz się wyleczyłem z tego pomysłu - decha niesamowita. Niestety inne siodła trzeba kupować i liczyć się ze skuchą :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...