Borek0073 Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 Witam, przymierzam się do przejścia z 'ósemki' na 'dziewiątkę' lub 'dziesiątkę'. I tu pojawia się problem, bo nie wiem czy jest sens wydawać więcej, żeby mieć 3x10. W przypadku 3x9 mogę zostać przy obecnej przerzutce DEORE RD M591 z tym, że ma już spory przebieg i nie wiem ile jeszcze wytrzyma (ale pracuje bez zarzutu). Na pewno muszę kupić manetki, kasetę i łańcuch. Do wydania mam ~500zł, części mogą być używane. Zastanawiałem się nad manetkami XT, ale są dużo droższe od SLX czy DEORE i nie wiem czy warto. Rower raczej do jazdy w terenie, po górach. Co polecacie kupić w tej kwocie? Korba: Deore FC-M590 Przerzutka przednia: XT FD-M771
qrczakzul Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 Jak masz 10-cio zębówkę to ciężko przerzutkę ustawić. Ja mam 2 rowery, jeden z 8, drugi z 9 zębatkami. 8 ma za duże dystanse pomiędzy poszczególnymi, a 9 już spokojnie wystarcza. Nie opłaca się brać dziesiątki
GhOsTwrc Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 W zeszlym sezonie zrobilem 15 kkm na 10s xt/ xtr . Porazka jak dla mnie przeszedlem na 9 i problemy zniknely. Zmienilem tez shimano na srama i tobie tez to polece
marcin_ostrów Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 Jak dla mnie albo 2x10 albo 3x9 . 3x10 z lekka bez sensu , przełożenia się dublują M
WielebnyRayPL Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 3x9 wychodzi taniej i jest bardziej opłacalne, gdyż jeżdżąc bardziej amatorsko niż profesjonalnie nie potrzebujesz takiego rozdrobnienia przełożeń... osobiście mam 3x9(kiedyś 3x7) i jestem zadowolony.. 3x10 bym nie wziął... co do manetek to albo szukałbym używanych xt, gdyż między alivio a slx nie ma zbyt dużych różnic w pracy(na pewno są, ale mało wyczuwalne) alivio-deore- główna różnica taka, że deore są ciszsze... deore-slx- różnica w zdejmowanym monitorku i może troszkę w działaniu.. dopiero xt pracują na wyczuwalnie wyższym poziomie.. kupiłem slx i troszkę żałowałem, że nie dopłaciłem do xt, ale i tak jestem zadowolony, mimo dość dużej jałowego biegu:)
det0maso Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 Ja bym został przy 9-ce skoro masz przerzutkę deore,dokupił bym manetki deore,lub ciut droższe SLX (ja np wolę jeździć bez monitorków) i skoro przerzutka działa to nic nie zmieniał.A już na pewno nie kupował manetek XT do deore.Zaoszczędzoną kasę wydał bym na jakiś inny fajny 'part' kupiłem slx i troszkę żałowałem, że nie dopłaciłem do xt no wiadomo,ale ta 'dopłata' to prawie drugi komplet SLX
99tomcat Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 rok temu za 550zł poskładałem napęd na 10 rzędach Teraz będzie zapewne nieco trudniej, ale wtedy dzięki nieufności nabywców i ogólnei małemu wzięciu dało się kupić go taniej od 9 rzędowca Udało mi się upolować w licytacjach na allegro z demontażu nowych rowerów łańcuch deore, przerzutki i manetki xt z sezonu 2011, kasetę slx symbolicznie używana za 30zeta z odbiorem osobistym. Razem z manetkami dostałem nawet komplet linek i pancerzy z uszczelnieniem jagwire. Zbierałem to od kilku sprzedawców ładnych kilka miesięcy, ale było warto. Jak bym chciał od ręki to miał bym problem poskładać to na deore z klocków ze sklepu. co ciekawe korba 8 rzędowa niskiej klasy nawet z tym współdziałała przez jakiś czas...
Borek0073 Napisano 23 Marca 2013 Autor Napisano 23 Marca 2013 Będzie jednak 9 Mam już załatwioną kasetę i łancuch od kumpla za 140zł, więc na xt kasy spokojnie wystarczy. W przyszłości kupiłbym tylną przerzutkę xt, więc może jednak wyczekać jakąś okazję okazję na allegro i kupić te manetki? Wydaje mi się, że to raczej długoterminowa inwestycja i posłużą parę dobrych lat. Co sądzicie?
beskid Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 Rower raczej do jazdy w terenie, po górach. Co polecacie kupić w tej kwocie? Właśnie dla tego nigdy nie myśl o 3x10. Osobiście do manetek bym nie dokładał bo jak dla mnie Deore czy SLX wystarczają. Natomiast postarał bym się o kasetę XT bo warto do niej dołożyć.
Borek0073 Napisano 23 Marca 2013 Autor Napisano 23 Marca 2013 Właśnie dla tego nigdy nie myśl o 3x10. Osobiście do manetek bym nie dokładał bo jak dla mnie Deore czy SLX wystarczają. Natomiast postarał bym się o kasetę XT bo warto do niej dołożyć. Ta kaseta od kumpla to SLX, co w kasecie XT lepszego? Waga? Wytrzymałość?
det0maso Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 Kilka gram.Wytrzymałościowo może być nawet gorzej właśnie ze względu na wylajtowanie.Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
MokryxD Napisano 24 Marca 2013 Napisano 24 Marca 2013 W kasecie XT 9s największą różnicą jest mocowanie na pająku.
Mod Team Puklus Napisano 24 Marca 2013 Mod Team Napisano 24 Marca 2013 Ja powiem tak, jak masz kasę na co najmniej XT lub X0 (przerzutka + manetka) to weź sobie 10s jak nie masz nie pchaj się tam.
WielebnyRayPL Napisano 24 Marca 2013 Napisano 24 Marca 2013 czytałeś te posty wyżej w ogóle? autor wyraźnie zaznacza, że nie ma wielkiego budżetu i rozważa wziąć częściowo grupę xt w ratach, a Ty wyjeżdzasz o całej grupie XT lub X0 i to 10s... a po drugie dlaczego niby wtedy tylko 10s? żeby kasy więcej jeszcze wydać? dla mnie wybór 10s dla amatora jest bez sensu..
Mod Team Puklus Napisano 24 Marca 2013 Mod Team Napisano 24 Marca 2013 Panie wielebny, czytanie ze zrozumieniem nie boli, napisałem ze jak ma kasę to co najmniej a nie tylko. Co najmniej bo niższe grupy póki co nie działają zadowalająco. I jeżeli ma parcie na 10s musi sie wykosztować, jak nie ma to 9s i tyle w temacie.
Borek0073 Napisano 24 Marca 2013 Autor Napisano 24 Marca 2013 Napisałem już, że zdecydowałem się na 9s. beskid napisał, że lepiej dołożyć do kasety XT. Z tym, że mogę kupić od kumpla taki zestaw: http://allegro.pl/kaseta-slx-11-28-lancuch-sram-pc-991-i3104139575.html. Zostaje kwestia manetek, a z tego co czytałem na necie to warto kupić XT. Wydaje mi się, że lepiej dołożyć do manetek niż kasety?
det0maso Napisano 24 Marca 2013 Napisano 24 Marca 2013 Lepsze manetki.Bo dłużej posłużą.Wbrew pozorom różnice w kasetach,poza zużyciem i może wagą (między np 9s Alivio/Deore HG50 a SLX HG80 jest przepaść) nie są tak wyczuwalne jak praca szifterów.
99tomcat Napisano 24 Marca 2013 Napisano 24 Marca 2013 Między deorką a slx na 10s też jest przepaść wagowa. wiem bo maiłem obie i byłem w szoku. Co do kosztów to nie demonizujmy- jak się poluje na okazje to 10 rzędów nie jest wcale takie drogie. Niezależnie czy 9 czy 10 rzędów to warto kupić manetki xt oraz tylną przerzutkę. Przednią w sumie też do dopłata względem deore czy slx wielka nie jest. Kasetę korbę czy łańcuch wymieniamy jak się wyeksploatują, a manetki i przerzutki to znacznie większy konfort na długie lata.
beskid Napisano 24 Marca 2013 Napisano 24 Marca 2013 Jeśli w jakichś szczególny sposób podchodzisz do pracy manetek i robisz to bardzo często to szarpnij się na XT bo jest to wtedy logiczne. Osobiście nie mam takich wymagań więc jakiekolwiek narzekania na SLX-y do mnie nie przemawiają. Co do kasety to jeśli masz dojście do zestawu w rozsądnej cenie to bierz. Pozbycie się czy wymiana na coś lepszego jest mniej problematyczna niż manetek. Kolejna sprawa to dbałość o napęd i to gdzie się poruszasz. Częsta jazda w błocie i brak dbałości o napęd raczej powinna skłaniać ku tańszym kasetą np. Deore. Szkoda wydawać wtedy kasę na XT. Zresztą od samej kasety bardzo często ważniejszy jest łańcuch. Nie chodzi o koszty czegokolwiek pod 10 sp. Osobiście jak by mi dopłacali to niczego puki się będzie dało z rozwiązania 3x10 nie wezmę.
99tomcat Napisano 24 Marca 2013 Napisano 24 Marca 2013 [quote name='beskid' timestamp='1364120067' post='1240318' Nie chodzi o koszty czegokolwiek pod 10 sp. Osobiście jak by mi dopłacali to niczego puki się będzie dało z rozwiązania 3x10 nie wezmę. Postępu się nie zatrzyma. Znam takich co siedzą na 8 rzędach bo tak i koniec. Co kto lubi Prawda jest taka, że obecnie u shimano do alivio włącznie jest 9 rzędów, a wyżej już niedługo nie będzie wyboru i tylko 10 rzędów. Można pokochać albo znienawidzić. Ja mam podejście pragmatycznie i po prostu zaakceptowałem.
det0maso Napisano 24 Marca 2013 Napisano 24 Marca 2013 Fakt komponenty 10s chodzą czasem taniej niż 9s,taki zabieg producentów żeby ludzie przechodzili na 10s,ale skoro Borek ma okazję kupić napęd 9s i ma przerzutkę pod 9s to nie widzę najmniejszego sensu ładować się w 10s.Gdyby był zawodnikiem to ok,ale myślę że da sobie radę bez tej jednej zębatki.Ja czasem nawet wspominam napęd 8s z sentymentem.Jakbym miał dostęp do nowych części na 8s na poziomie powiedzmy LX to kto wie czy bym do niego nie wrócił-łatwiejsza regulacja,większa trwałość i najważniejsze-mi wystarczało w zupełnośći.
Grand231 Napisano 24 Marca 2013 Napisano 24 Marca 2013 Dla mnie jeżeli chodzi o DynaSys jest sens tylko w konfiguracji 2*10, 3*10 jest bez sensu nie dość że biegi się dublują to zwykle rowery w takim konfigu sprzedawane są z wielką kasetą 36 T. Napęd 3*9 ma o wiele większą rację bytu chociażby na lepsze wykorzystanie przełożeń, wagę. Co prawda w najwyższych grupach XTR/XT komponenty 9 s będą w coraz mniejszej ilości, ale myślę że spokojnie jeszcze przez 3-4 lata o swobodną dostępność komponentów nie będzie trudno. Jak dla mnie, na twoim miejscu brałbym 3*9.
Mod Team Puklus Napisano 24 Marca 2013 Mod Team Napisano 24 Marca 2013 3x9 jest optymalna grupą, posiada zakres od naprawdę tanich to najwyższej klasy komponentów, każdy znajdzie coś dla siebie, jest to grupa od wielu wielu lat na rynku, jest dopracowana i sprawdzona i tańsza. Napisałem już, że zdecydowałem się na 9s. Nie bądź taki egoistyczny forum czytaj wiele osób, temat co prawda twój ale ja sie staram pisać tak by każdy, nawet zielony i nie zorientowany mógł cos wynieść z tematu.
beskid Napisano 24 Marca 2013 Napisano 24 Marca 2013 Postępu się nie zatrzyma. Znam takich co siedzą na 8 rzędach bo tak i koniec. Co kto lubi Z grubsza się z tobą zgodzę z jednym ale. Nie pisz o postępie bo z tym słowem to wciskanie 10-ki nie ma za wiele wspólnego. Osobiście siedzę zarówno w 8 jak i 9 rzędach. Jak na razie jest jeszcze do dostania całkiem przyzwoite 8 sp więc 9-ka tak szybko nie zniknie a śmiem twierdzić, że nigdy to nie nastąpi. Nikt z nas nie zaryzykuje ręki za stwierdzeniem, że być może za powiedzmy 5/10 lat światli panowie marketingowcy dla podreperowania wyników finansowych nie wskrzeszą tego co kiedyś było dobre i sprawdzone. My sami możemy się do tego przyczynić nie kupując tak łapczywie tego co nam ten niby postęp oferuje.
Rulez Napisano 24 Marca 2013 Napisano 24 Marca 2013 Faktycznie jeśli już zmieniasz napęd to bierz 10, 9 już zaczyna wymierać - bez sensu jest zmieniać na wymierający gatunek W moim np. wypadku coraz trudniej o kasetę XTR pod 9 rzędów ... nie ma przerzutek ze wzmocnioną sprężyną pod 9 rzędów itd ... PS My sami nie możemy się do niczego przyczynić, możemy nie kupować pod 10 rzędów ale to niczego nie zmieni, nikt nie wskrzesi 9 ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.