matis1906 Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Witajcie. Nie znalazłem podobnego tematu , więc pytam osobiście. Jakie są różnice w piastach na osi 9mm : http://lp1.pinkbike.org/p4pb1363860/p4pb1363860.jpg od piast standardowych , na osiach które występują w 99% rowerów. Czy to ma jakiś wpływ na sztywność , pewność prowadzenia ? Posiada ktoś z was piasty na osiach 9mm ? Pozdrawiam
tomiz1 Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Y z tego jak mi się wydaje, to właśnie podane przez Ciebie 90% ma oś na 9mm. Tylko na foto jest skręcana śrubami, a w większości rowerów jest na szybkozamykacz. Mogę się mylić. W razie czego proszę o poprawę mnie.
matis1906 Napisano 21 Marca 2013 Autor Napisano 21 Marca 2013 Dobra napiszę jeszcze raz... Mamy piastę , jej szybkozamykacz ma średnicę około 4,5 mm , jest to najzwyklejsza piasta jaką posiadamy w 99 % rowerach. Teraz o piaście o której pisałem : Mamy szybkozamykacz o średnicy 9 mm . Czyli 2 x większy od standardu. Specjalnie wstawiłem foto z szybkozamykaczem gdzie wyraźnie widać że jego średnica jest większa niż nasze 4,5 mm. Pozdrawiam
rzezniol Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Czegoś nie kumam ale ja w linku widzę piastę na oś skręcaną ... Piasta na szybkozamykacz 9 mm będzie pewniej/sztywniej trzymała koło niż klasyczny pręcik przez os drążoną. Czy widać różnie ... zależy od szybkozamykacza i dyscypliny którą się uprawia Pzodro
tomiz1 Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 matis1906, Zauważ, że nawet jeśli masz szybkozamykasz, to piasta się "opiera" o ramę elementem sztywnym o średnicy 9mm. Innymi słowy - Do tej samej ramy zamontujesz tą piastę w linka i piastę z szybkozamykaczem.
matis1906 Napisano 21 Marca 2013 Autor Napisano 21 Marca 2013 Mój błąd , jest rzeczywiście oś skręcana .Mniejsza , po prostu miałem na myśli szybkozamykacz na 9mm. Chyba poza sztywnością nie ma dużej wyczuwalnej różnicy w jeździe .Bynajmniej tak niekótrzy twierdzą, sprawdzę to osobiście Dyscyplina to XC , tu spokojnie wystarczył by standard ale trafiłem na komplet kół gdzie była piasta z tym rodzajem szybkozamykacza. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.