Skocz do zawartości

[napęd wymiana] Co na co zmienic a co zostawić?

marrcuss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Pisze do was bo mam trochę nietypowy problem. Jakieś 3 lata temu kupiłem od kumpla rower i po roku postanowiłem zrobić mu generalkę i wymieniłem prawie wszystko (kola, napęd, amor, hamulce) w efekcie czego zostały mi rama kierownica z klamko manetkami i przerzutki. Przejdźmy do szczegółów Korbę i suport założyłem Shimano Deore octalink kasetę 7 rzędową bo taka była wcześniej niestety modeli łańcucha i kasety nie pamiętam bo dobierał mi to gość w sklepie. Niestety coś mi wtedy nie pasowała ta praca całego zestawu (łańcuch się nie wchodził całkiem w zęby i ocierał o duży blat korby co skorygowałem podkładkami pod blat ) no ale po kilkudziesięciu kilometrach się ułożyło i było ok no ale niestety moja radość nie trwała długo bo ok roku kiedy to znowu czekała mnie wymiana kasety łańcucha i blatu bo łańcuch skakał a na zestawie zrobiłem coś około 3500km i pan sprzedawca był zdziwiony i powiedział że ja źle jeżdżę że zbyt mocno, po czym kupiłem niby lepszy sprzęt który wytrzymał do tej wiosny robiąc podobny dystans.

Teraz moja prośba do was co byście polecili mi jako lepszy sprzęt zamiast tego. Tylko niestety tutaj zaczynają się schody bo jak się później okazało gość składając mi koła założył mi piastę pod kasetę 8 i wsadził podkładkę i założył kasetę 7 bo moje klamko manetki tylko tyle obsłużą. Tak jak wcześniej wspomniałem potrzebuję kasetę 7 żeby uniknąć kosztów wymiany klamko manetek i ewentualnie przerzutki (czeka mnie kolejny wydatek amorek ale to inny temat) ale jeśli to był problem afery to postaram się to przerobić wszystko na 8 rzędów

Tak więc potrzebuję:

Blat 32z pod korbę Octalink (korba zostaje)

Kaseta 7 zrzędów ewentualnie 8 jeśli to konieczne

Łańcuch coś wyżej niż średnia półka bo chyba to był główny problem że zbyt łatwo się naciągał i masakrował zębatki.

Przerzutka przód (klamko manetka SH Acera, korba octalink, górny uciąg linki)

Przerzutka tył pod 8 rzędów w razie konieczności.

Sprzęt jaki mnie interesuje to średnia bądź wyższa półka

Napisano

szukasz czegoś wyższej pólki i kasety 7? przecież to przeczenie w samo sobie. Powiedz może pierw ile masz pieniążków do wydania

Napisano

Możesz przecież założyć kasetę 8rzędową nie wymieniając manetek - po prostu jedna skrajna zębatka (największa lub największa) będzie poza zasięgiem. Wszystko będzie działać, ponieważ w kasetach zarówno 7- jak i 8rzędowych są identyczne odstępy pomiędzy zębatkami :thumbsup: Z tego powodu do 8rzędowych kaset jest dłuższy bębenek dokładnie o ten 1 bieg.

A ten sprzedawca mógł mieć trochę racji, bo im bardziej siłowo się jeździ tym napęd bardziej cierpi. A wyższa grupa oznacza zawsze mniejszą masę a nie koniecznie już większą żywotność :whistling:

Blat 32z będzie pasował każdy z odpowiednim rozstawem śrub - stalowe trwalsze.

Łańcuchy polecane są Connex.

Napisano

A to kaseta 7 nie może być z wyższej półki?? Czy jakość sprzętu wyznacza się wg ilości rzędów na kasecie??

Jaką kasetę możesz polecić ?? Chodzi mi bardziej o modele.

Fajnie by było gdyby mi ktoś zapodał np caly zestaw łańcuch i kaseta żeby razem dobrze chodziło

Napisano

Tak. Po prostu w miarę upływu lat tak się dzieje. Najlepsze technologie przechodzą na klasę niżej, a nowości wpadają na najdroższą.

Aktualnie przykładowo SRAM w roku 2013 już nie wypuszcza nic na 8 biegów i niżej. Obecnie "wyższa klasa" to dycha na tyle.Czy ilość rzędów jest wyznacznikiem? Tak. Razem z tym idzie uniwersalność...choć nie zawsze."Co jest do wszystkiego, jest do niczego". Taki marketing :D

Napisano

Po prostu producenci wycofali się z napędu 3x7 a już nawet odchodzą od 3x8 i kasety 8rzędowe wyższe niż Alivio cieżko uświadczyć. Oczywiście są, ale żeby dobrać najlepiej jakbyś podał budżet tzn. ile na co możesz wydać. Alivio można kupić na allegro z łańcuchem SH za kilkadziesiąt złotych.

Z tymi manetkami i przerzutką bym się nie rozpędzał, bo z manetkami możesz się wstrzymać na przypływ funduszu, a przerzutka kto wie może da radę jeśli to nie jakiś Tourney

PS:

Tak w ogóle to jakbyś miał przechodzić z 3x7 na 3x8 zmieniając kasetę, manetki i przerzutkę to już lepiej od razu wskoczyć na 3x9 bo bębenek jest ten sam, więc koła nie musisz ruszać a na przyszłość jak znalazł :thumbsup:

Napisano

No wiesz. Można na zębach przyoszczędzić, albo przeznaczyć znaczną część funduszy. Ile planujesz na wszystko?

Napisano

Słuchaj blat kaseta i łańcuch to dla mnie priorytet i zależny mi na jakości i tak 200 - 300 złociszy jestem w stanie udźwignąć nad tylną przerzutką się zastanowię ale przednia przerzutka to tez mus bo stara już umarla.

Czy jest sens to licytować??? jeśli tak to przeszedł bym nawet na 3x9 :)

Napisano

No... w końcu zaczynasz myśleć na przyszłość. 3x9 to chyba najsensowniejsze rozwiązanie. Popularne, więc może coś używanego wynajdziesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...