pukiel Napisano 18 Marca 2013 Napisano 18 Marca 2013 Witam serdecznie. Jestem posiadaczem przerzutki tylniej Shimano slx długi wózek niestety padła mi po jednym sezonie i aktualnie jeżdzę na 10-letniej alivio z którą nie miałem problemów nigdy... Usterka polega na tym, iż chyba pękła sprężyna bo wózek w ogóle nie odbija w żadnej pozycji, a przestawiając go coś w środku strzela. Pamiętam, że zachaczyłem o murek, a później już tylko wracałem na związanej na drut, żeby wózek się nie odginałprzy pedałowaniu. Moje pytanie brzmi: Jest możliwość naprawy tego, oraz orientuje się ktoś jaki byłby to koszt. Pytałem w jednym rowerowym to coś burknięto mi i nie chciał tego robić. Z góry dziękuję Pozdrawiam
MokryxD Napisano 18 Marca 2013 Napisano 18 Marca 2013 Najlepiej pokaż zdjęcia, wtedy zobaczymy obrażenia.
Mod Team Puklus Napisano 18 Marca 2013 Mod Team Napisano 18 Marca 2013 Jeżeli sprężyna, to wymiana jest nie opłacalna czyli czeka cie nowy zakup.
derwisz Napisano 18 Marca 2013 Napisano 18 Marca 2013 W dolnej części korpusu masz imbus, z tego co pamiętam 2mm. Wykręcasz to, wyciągasz wózek, wyjmujesz sprężynę i szukasz takiej samej/podobnej. Możliwe że z 10letniego alivio będzie pasowała. Uważaj żebyś imbusa nie przekręcił bo mocny nie jest. Jak nie znajdziesz to kup zniszczonego slx, xt czy nowe deore shadow, każda z tych sprężyn powinna pasować.
Mod Team safian Napisano 18 Marca 2013 Mod Team Napisano 18 Marca 2013 Kiedyś podczas jazdy w moim XT wózek po prostu przestał napinać (i to bez powodu, nie było uderzenia, nic...), czyli praktycznie to co u Ciebie - pomogło po prostu wyczyszczenie osi na której obraca się wózek... Tak jak kolega wyżej radzi - w korpusie przerzutki masz wejście na imbus 2 mm - odkręć i wyciągnij wózek, dowiesz się co się stało, może po prostu wyskoczyła sprężyna z gniazda (chociaż ciężko wykonalne to by było ), sprawdź.
Mod Team Puklus Napisano 18 Marca 2013 Mod Team Napisano 18 Marca 2013 Najpierw trzeba zdjąć wózek, możliwe że sprężyna jest ok, tylko zaczep wyskoczył, albo się gniazdo wyrobiło.
pukiel Napisano 18 Marca 2013 Autor Napisano 18 Marca 2013 Zastosowałem się do rad o wyciągnięciu wózka i sprawdzeniu sprężyny. Sprężyna jest cała i tak jak Puklus mówi wyskoczył mi ten zaczep sprężyny z jednej z dziurek i troszkę wytarł te okolice. Na pierwszej wózek był bezwładny także osadziłem do drugiego dalszego otworu i wraca na swoje miejsce po odchyleniu w obie strony, lecz mam wrażenie że ta praca nie jest taka jak wcześniej ( nie wiem jak wytłumaczyc, coś w rodzaju przeskoku, tarcia) Chyba zamontuję ją na nowo i sprawdzę czy zda rezultat ta " naprawa"
Mod Team safian Napisano 18 Marca 2013 Mod Team Napisano 18 Marca 2013 Ja to powiedziałem Anyway być może za słabo (o 1 obrót za mało) naciągnąłeś sprężynę przy zakładaniu, bo to musi być dość mocno, jak robisz to pierwszy raz to powiedziałbym, że włożenie tego jest dość trudne i trzeba użyć siły
pukiel Napisano 18 Marca 2013 Autor Napisano 18 Marca 2013 Rozumiem, że muszę zrobić kilka obrotów wózkiem bo osadzeniu końca sprężyny ? Jeśli tak to pewnie to jest problemem, że wózek mam lekko odchylonu ku górze. Tak wygląda aktualnie Już wszystko działa- nakręciłem sprężynę wózkiem i jest taka jak powinna Dziękuję wszystkim za porady. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.