krzych0 Napisano 13 Marca 2013 Napisano 13 Marca 2013 Witam Mam problem z pedałami Shimano PD-M323. Ogólnie to dość stary model, pamięta lata 90 - te, ciężko cokolwiek o nich znaleźć. Ale do rzeczy, zatrzask SPD w miejscu gdzie wchodzi blok ma taką plastikową zaślepkę, która jest przykręcona śrubą z bardzo dziwnym gniazdem, nigdy się z taką nie spotkałem. Chyba musiał być do tego jakiś specjalny klucz. I teraz pytanie, czym to odkręcić? Zdjęcia: http://imageshack.us/a/img827/4581/pdm323.jpg http://imageshack.us/a/img6/4590/pdm3232.jpg
Rocky Napisano 13 Marca 2013 Napisano 13 Marca 2013 Jeżeli nie zechcesz używać tej śruby w przyszłości, to polecam płaski wkrętak o troszkę większej końcówce niż średnica otworu i wbicie go tam "na klin". W ten sposób dasz radę ją odkręcić. Co do zaślepki, to ciężko powiedzieć, ale wydaje mi się iż jest to zwykłe zabezpieczenie. Pozdrawiam
krzych0 Napisano 13 Marca 2013 Autor Napisano 13 Marca 2013 Dzięki. Będę musiał pewnie trochę poczekać bo na razie nie mam dostępu do narzędzi. A wkrętak wbije się bez większych problemów w śrubę, która jest ogólnie dość twarda? Myślałem też nad wbiciem imbusa 4 mm bo akurat niewiele brakuje, żeby tam się zmieścił. No tak, zabezpieczenie, ale przed czym to już nie wiadomo. Nie widzę za bardzo celu dla którego to się tam znajduje.
OrzelPiotr Napisano 13 Marca 2013 Napisano 13 Marca 2013 Tą śrubkę odkręcisz zwykłym płaskim śrubokrętem w dodatku bez większej siły - plastikowa zaślepka to po prostu informacja by zapoznać się z instrukcją przed użyciem SPD - relikt zamierzchłych czasów - obecnie dostaje się nalepkę. :]
krzych0 Napisano 13 Marca 2013 Autor Napisano 13 Marca 2013 Już wcześniej próbowałem śrubokrętem i nie chciało się odkręcić. Teraz wziąłem jeszcze raz i puściło, rzeczywiście nie było tak mocno przykręcone. Dzięki za pomoc!
tobo Napisano 13 Marca 2013 Napisano 13 Marca 2013 Jak wyżej - jeśli jest to tylko zaślepka i to do tego plastikowa to prawie na pewno uda się bez problemu odkręcić tą śrubkę - nie sądzę by była mocno dokręcona. Jeśli nie puści to w gniazdo śruby najlepiej wbić bit torx i tak odkręcić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.