WOYTAS Napisano 11 Marca 2013 Napisano 11 Marca 2013 Witam Temat już zapewne się tu przewiną, jednak potrzebuje odpowiedzi na to dokładnie pytanie. Mianowicie mam piastę z gwintem 34mm na wolnobieg/kasete mam też dwie konty i zamierzam kupić: http://allegro.pl/zebatka-torowa-novatec-a166sb-a186sb-a266sb-13-18t-i3071641305.html małą 13t z tego zestawu, mając obecnie 52T na blacie z przodu. PYTANIE jest takie, czy takie rozwiązanie ma sens? czy zębatka sie nie odkręci przy skidowaniu etc.. i czy przeżyje pierwsze skrzyżowanie (piasta ma gwint tylko w jedną strone)
lyndowss Napisano 12 Marca 2013 Napisano 12 Marca 2013 Mocne przełożenie i będzie się ciężko ruszać z miejsca. Jechać na wprost też nie łatwo. Co to jest skidowanie? Poza tym zależy do czego Ty chcesz to zastosować. Nie za bardzo wiem o co chodzi w pytaniu. Jeżeli części dobierzesz poprawnie to będzie działać. A gwint jednostronny? Co to znaczy? A są gwinty dwustronne?
WOYTAS Napisano 16 Marca 2013 Autor Napisano 16 Marca 2013 Widzę że kolega nie w temacie, otóż: Po pierwsze przełożenie fakt mocne ale obecnie mam 14t na tyle i całkiem łatwo się rusza, a do jazdy na wprost nie potrzebuje bocznych kółek. Po drugie skidowanie to rodzaj hamowania ostrym kołem, ostre koło ? -> google.pl Po trzecie gdybym miał odpowiednio dobrane części nie byłoby tematu, Po czwarte gwinty w obie strony są w piastach stricto do ostrego, cieki czemu zębatka zakręcana np. w lewo, jest kontrowana śrubą w prawo. A że nie chce pchać się w koszta i wymieniać całej piasty, co przecież mógłbym robić, toteż poprosiłem o rade. Jednak mam już sposób jak temu zaradzić. pozdr.
lyndowss Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Masz 14T na tyle, ale ile masz z przodu? Przełożenie 52 na 13 to naprawdę twardo. Wiem co to jest ostre koło! To pochwal się jakie znalazłeś rozwiązanie.
Michael1st Napisano 19 Marca 2013 Napisano 19 Marca 2013 Co ma wspólnego przełożenie do jazdy na wprost? Bo nie rozumem? Jak się umie jeździć to nie ma różnicy czy ma się przełożenie 38 / 17 czy 52 / 13.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.