Skocz do zawartości

[do 4000pln] gorski do szybkiej amatorskiej jazdy po lasach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc,

szykuje sie z zamiarem kupienia pierwszego lepszego roweru w tym roku, odlozylem troche pieniedzy i zrobilem 'research', ale wciaz potrzebuje Waszej pomocy!

Szukam roweru do 4000 pln, firma jest obojetna ale powiem szczerze ze wolalbym cos z solidna w miare markowa rama, tak zeby posluzylo na lata i mozna bylo to ewnetualnie rozbudowywac.

Jezdze glownie po lasach w szybszym tempie ~30km/h, lecz bez szalenstw i jakis dzikich manewror miedzy drzewami. Czasami po sciezkach rowerowych (z 10-15% czasu).

Patrzylem do tej pory Gianty, Cube, Treki, Krossy.

Wszyscy oczywiscie narzekaja na krotkie ramy i z tego powodu na Cube'a.

Jednak moja uwage przykula seria Giant Talon 2013, z czego ten rowerek:

http://www.giant-bicycles.com/cs-cz/bikes/model/talon.1/13821/63023/#geometry

Wrzucilem linka z Czech, bo na polskiej nie ma geometrii.

Wiem ze przeplaca sie za marke, ale na gianta moge dostac 15% znizki wiec jakos do przezycia. Pytanie natomiast jest takie - czy przypadkiem ten rower nie jest JESZCZE bardziej rekreacyjny (efektywna dlugosc gornej tuby) niz np. taki Cube attention 2013:

http://www.cube.eu/pl/hard/cross-country/attention-26/

Czy mam racje?

Ciekawe wydaja sie wyprzedaze Giantow XTC z 2012 roku (XTC 3 mozna dosta za 3400pln nowke), ale na stronach dystrybutora, na stronach sklepu i krajow sa wszedzie podane rozne info (jest napisane ze M to 17 cali lub 18 cali, potem ze L'ka to 19 lub 20, nawet w roznych sklepach internetowych w PL widzialem rozne info). W ciemno nie chce zamawiac, a niestety pewnie teraz nie bede mial sie jak do nich przymierzyc.

Zalezy mi zeby sylwetka nie byla az tak pochylona jak np. kross a7 2012 (znajomy ma, pojezdzilem ze 100km w poprzednim sezonie i bolal mnie kregoslup w czesci ledzwiowej ze wzgledu na mocne nachylenie), ale zeby wciac byla w miare sportowa, bo lubie jezdzic po 50km dziennie i nie czuc potem jakby ktos mnie bil mlotem po kolanach!

Mam 178cm wzrostu, waze 72kg.

Jakies propozycje i ew. komentarze co do geo Gianta vs Cube czy mam racje?

Pozdrawiam forumowiczow i dziekuje z gory za pomoc!

Napisano

Powiem szczerze ze wolalbym nowy rower, kupowanie rowerow przez internet to spora loteria, nawet od ludzi ktorzy wygladaja na 'pewnych' (no chyba ze mowa o masowych sprzedacach uzywek, Ci nie moga sobie pozwolic na problem z reputacja).

Full odpada, zupelnie mi niepotrzebny a tylko dodatkowo zabiera energie :)

Napisano

Narzekanie na Cube'a że jest krótki to tak jak narzekanie na rower szosowy że nie radzi sobie w błocie. Cube ma w ofercie rowery o różnej geometrii więc po prostu trzeba kupować odpowiednie do własnych oczekiwań. Jak chcesz coś "sportowego" to Cube ma serię LTD i Reaction (jeśli mowa o HT 26"), Giant XTC a Kross Level A7 i wyżej. Jak dla mnie to każdy z nich będzie dobry i cenowo się zmieścisz choć wiadomo że na posezonowej wyprzedaży albo przy lekkiej używce miałbyś sprzęt z wyższej półki niż normalnie w tej cenie.

No i zastanów się czy nie chcesz 29era albo czegoś idącego pod prąd (stalowa rama itp.) ;)

Napisano

4000 to przyzwoity budżet,szkoda go na Talona i podobne.Wykorzystaj "parcie" rynku na 29cali i szukaj używki z topowych sprawdzonych modeli 26,czyli Scotta Scale,Speca Stumpjumpera ht,Orbei Almy,Gianta XTC.....i tak dalej.

Napisano

A może decathlonowy rr 8.1 za 2699?

Wg mnie ma dobry osprzęt jak za tę cenę. Ostatnio we Wro mieli taki sam w promo za 1990

ewentualnie big rr 5.3 za 1800pln a resztę kasy przeznaczyć na wymianę widelca i kół na super hiper?

Napisano

Czesc,

szykuje sie z zamiarem kupienia pierwszego lepszego roweru w tym roku, odlozylem troche pieniedzy i zrobilem 'research', ale wciaz potrzebuje Waszej pomocy!

Szukam roweru do 4000 pln, firma jest obojetna ale powiem szczerze ze wolalbym cos z solidna w miare markowa rama, tak zeby posluzylo na lata i mozna bylo to ewnetualnie rozbudowywac.

Jezdze glownie po lasach w szybszym tempie ~30km/h, lecz bez szalenstw i jakis dzikich manewror miedzy drzewami. Czasami po sciezkach rowerowych (z 10-15% czasu).

Patrzylem do tej pory Gianty, Cube, Treki, Krossy.

Wszyscy oczywiscie narzekaja na krotkie ramy i z tego powodu na Cube'a.

Jednak moja uwage przykula seria Giant Talon 2013, z czego ten rowerek:

Talon 1 (2013) - Kola | Giant Bicycles | Česká republika

Wrzucilem linka z Czech, bo na polskiej nie ma geometrii.

Wiem ze przeplaca sie za marke, ale na gianta moge dostac 15% znizki wiec jakos do przezycia. Pytanie natomiast jest takie - czy przypadkiem ten rower nie jest JESZCZE bardziej rekreacyjny (efektywna dlu

gosc gornej tuby) niz np. taki Cube attention 2013:

CUBE�Attention 26

Czy mam racje?

Ciekawe wydaja sie wyprzedaze Giantow XTC z 2012 roku (XTC 3 mozna dosta za 3400pln nowke), ale na stronach dystrybutora, na stronach sklepu i krajow sa wszedzie podane rozne info (jest napisane ze M to 17 cali lub 18 cali, potem ze L'ka to 19 lub 20, nawet w roznych sklepach internetowych w PL widzialem rozne info). W ciemno nie chce zamawiac, a niestety pewnie teraz nie bede mial sie jak do nich przymierzyc.

Zalezy mi zeby sylwetka nie byla az tak pochylona jak np. kross a7 2012 (znajomy ma, pojezdzilem ze 100km w poprzednim sezonie i bolal mnie kregoslup w czesci ledzwiowej ze wzgledu na mocne nachylenie), ale zeby wciac byla w miare sportowa, bo lubie jezdzic po 50km dziennie i nie czuc potem jakby ktos mnie bil mlotem po kolanach!

Mam 178cm wzrostu, waze 72kg.

Jakies propozycje i ew. komentarze co do geo Gianta vs Cube czy mam racje?

Pozdrawiam forumowiczow i dziekuje z gory za pomoc!

Popatrz na Unibike, Meridę, w miarę dobry sprzęt w poruwnaniu do tego co dają firmy za takie ceny. Popatrz na Unibike, nawet na 29 calowych kołach flite się nazywa. polecam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...