Skocz do zawartości

[siodełko] Lekkie, tanie-co polecacie?

Michael1991

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć ;)

Planuję zakup nowego siodełko. Poszukuję lekkiego i stosunkowo taniego siodełko.

Chciałbym aby waga nie przekraczała 220g. a cena do 180 zł.

Moim faworytem dotychczas było siodełko Selle Italia SL XC.

Może Wy mi coś innego polecicie ?

Pozdrawiam :icon_cool:

• Mod Team
Napisano

Selle Italia SL jest naprawdę spoko, moim zdaniem najładniejsze za te pieniądze, wyściółka dosyć gruba ale przyjemnie twarda, skorupa elastyczna, amortyzuje ładnie.

Ew.siodł Ritchey Comp/Pro robi pozytywne wrażenie, masz jeszcze San Marco Ponza i Fizik Gobi, wybór jest całkiem spory.

Napisano

Hej,

mam nadzieję że kolega pozwoli się podpiąć pod temat bo nie chcę zaśmiecać nowym.

Mam Selle Italia SLR Gel Flow ( czarne 220g ). Ale po zakupie stwierdziłem że jednak może jakieś czerwone, lub czerwono-białe...macie jakieś pomysły?

Cena max 250PLN ( może być używane ale w bdb stanie ). Waga nie powyżej tego co mam.

Pozdrawiam

Napisano

outta82 oczywiście że możesz się podpiąć.

Słyszałem bardzo dużo opinii, że jak siodełko to tylko Selle Italia :woot:

Na alledrogo znalazłem następujące 3 siodła tej włoskiej firmy:

http://allegro.pl/siodelko-selle-italia-xr-flow-lite-210g-i3013252901.html

http://allegro.pl/selle-italia-sl-carbonio-tanio-promocja-i3075931243.html

http://allegro.pl/siodelko-selle-italia-sl-xc-nowe-i3078661462.html

Które siodło Wy byście wybrali ? :thumbsup:

Napisano

Co do siodła Selle Italia to raczej nie wrócę do nich bo skóra na siodle które miałem wcześniej po pewnym czasie wyciera się i robi bardzo śliska a co za tym idzie tyłek spada z niego,pręty mocowań pękają i rdzewieją a stelaż pod spodem w części przedniej pęka i rozłazi się na boki,moim zdecydowanym faworytem na chwilę obecną jest Fizik

• Mod Team
Napisano

venom2000 nie demonizuj wyrobów selle italia, robią naprawdę dobre siodła, a przynajmniej w tej średniej i wyższej kat. cenowej.

Jeszcze trzeba pamiętać, że występuje pierwszy sort (pakowane w pudełka z katalogową ceną) i drugi sort (drobne wady produkcyjne, bez opakowania, sprzedawane luzem, odpowiednio taniej), może to też być istotna kwestia przy wyborze.

Napisano

Od siebie też polecam Velo, model Pronto SL-S2. Tanie-ok. 130zł, mój egzemplarz ważył równe 200g (teraz po zdjęciu obicia i gąbki waży 147g, ale jeszcze trochę dojdzie na nowym obiciu). Bardzo wygodne, ładny "szybki" kształt.

Napisano

Mam pytanie odnośnie siodełek selle Italia model sl. Znalazłem na aukcji tab model siodełka bez dziury w środku. Mam pytanie czy to starszy model czy co ? Pokazał bym Wam aukcje ale się zakończyła niestety teraz pytanie czy warte jest 120 pln ?

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Ludkowie doradźcie na szybko bo aukcja stygnie :D

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

post-155410-1363097367,77_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Nie ma czegoś takiego że ja mam takie siodło, jest fajne, polecam - kup. Jest kilka tematów o doborze siodła na tym forum, polecam poszukac. Każdy z nas ma inne ułożenie kości(rozstaw). Istotnym czynnikiem jest też waga itd.

Napisano

Hej,

mam nadzieję że kolega pozwoli się podpiąć pod temat bo nie chcę zaśmiecać nowym.

Mam Selle Italia SLR Gel Flow ( czarne 220g ). Ale po zakupie stwierdziłem że jednak może jakieś czerwone, lub czerwono-białe...macie jakieś pomysły?

Cena max 250PLN ( może być używane ale w bdb stanie ). Waga nie powyżej tego co mam.

Pozdrawiam

To siodełko występuję również w kolorystyce biało - czerwonej ;)

Swoją drogą baardzo wygodne siodło :)

Napisano

Witam!

Ja również się podepnę aby nie zaśmiecać forum nowymi tematami.

Szukam siodła do roweru crossowego,obecne które miałem sprawiało że po 10-15km moje smocze kule były całkowicie zdrętwiałe ( nie mówiąc o królewskim berle ;) ) Jeżdżę głównie po asfalcie i kompletnie nie wiem czy mam dobrać siodło do jazdy typowo po szosie czy siodełko do MTB czy może jeszcze coś innego. Kwota jaką chcę przeznaczyć to około 150zł. Pomóżcie mi i moim klejnotom królewskim.

a tu moje obecne siodełko Siodło Vader

2.jpg

• Mod Team
Napisano

siodło Wader z allegro za ok 30 zł... kilku moich znajomych się na nie nabrało, w tym i ja. To jest siodło dla lekkiego zawodnika, ponieważ środkowa częśc jest zbyt miękka i w trakcie jazdy zsuwam się właśnie w to zagłębienie. Podobnie masz, zgaduję, również Ty :)

Tak jak pisałem wyżej - to nie działa tak że koledze siodło pasuje więc i dla Ciebie będzie dobre. Każdy ma inny rozstaw kości i to należy brac pod uwagę!

Napisano

Tylko jak je dopasować bez przymierzania bo będę kupował przez neta więc metoda prób i błędów odpada. Mam 150zł do wydania i chciałbym je wydać dobrze

Napisano

Tylko jak je dopasować bez przymierzania bo będę kupował przez neta więc metoda prób i błędów odpada. Mam 150zł do wydania i chciałbym je wydać dobrze

Znaczy to że chcesz niemożliwego.

Chcesz lekkie więc raczej sportowe siodło i w tym przypadku margines tolerancji przez tyłek jest bardzo wąski - może się okazać że dwie różne wersje tego samego modelu siodła są bardzo różnie odbierane, czasem skrajnie. "Dopasować" i "bez przymierzania" wykluczają się :)

Używałem lub nadal mam: san marco aspide karbonowe, selle italia slr kit karbonio, slr xc, selle italia slk, fizik aliante, bontrager in form rxl/affinity/evoke i odczucia bywały krańcowo różne. Podstawowe używane przeze mnie siodło leży poniżej mojego zalecanego rozmiaru i jest mi na nim wygodnie.

Nie ma szansy żebyś dobrał dobrze "z polecenia".

Napisano

pokombinuję coś, myslę że w cenie 150zł można już dostać jakieś dobrze wykonane siodło i będzie to znaczna różnica pomiędzy siodełkiem Vader'a za 30zł

• Mod Team
Napisano

jak grochem w ścianę...

No cóż, Ty nadal swoje, więc Cię uszczęśliwiac nie będę więcej.

Zamykam temat bo dyskusja, jak widzę, do niczego nie doprowadzi. W końcu to Twoje pieniądze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...