Skocz do zawartości

[Napęd] Dobór części

oconor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

już od dłuższego okresu spoglądam sobie na to forum i wykorzystuje rady jaakie sa tutaj dawane. Na ogół to posiadam rowerek dosyć stary bo ma ponad 10 lat, ale nie w tym rzecz. Ogólnie troszkę modyfikuje go bo nie mam kasy na nową ramę. Kupowac nowego roweru gotowego nie chce, bo co to za frajda kupić z taśmy i miec i jeździć. Lepiej się pomęczyć i samemu cos złozyć mimo iż drożej może to wyjść.

Teraz ogólnie troszke po kosztach lecę i chciałem się dowiedzieć czy owe częsci będą sprawnie ze sobą działać.

Klamkomanetki - Shimano ST-EF50 3 x 8

Przerzutka tylna - Shimano Altus RD-M280

Przerzutka przednia - Shimano Alivio FD-M412

Kaseta - Shimano Acera CS-HG31 8 rz. 11-32

Łańcuch - Shimano HG50

Korba - Raceface ale dokładnego modelu nie znam

Z góry dziękuję za opinie i pomoc.

Prosiłbym o to że jesli ktoś by odradzał jakiejś częsci to żeby uzasadnił ;)

Napisano

piszesz że rower masz już 10 lat, to i pewnie masz wolnobieg jeśli tak to i koło jeszcze trzeba by było kupić nowe. Tylną przerzutkę to zamiast altusa radziłbym kupic coś pokroju acera/alivio

Napisano

Tak tak koło do wymiany to akurat wiem, bo właśnie chce z wolnobiegu zejść już i na kasete się przerzucić.

Shimano ACERA RD-M360 - ta mogłaby być ?

Napisano

Ekspertem nie jestem, ale odswieżam napęd 8 rzędowy obecnie u siebie i:

- skoro wymieniasz korbę to prosi sie ruszyć suport koszt 25zł w kwadracie.

- kaseta hg51 kupiłem za 48zł moim zdaniem watarto odpuścić 2 piwa i dołożyć do niej.

- łańcuch który podałeś to wydaje mi sie że connex 800 jest w tej samej cenie kmc też znajdziesz w podobnych pieniądzach. Moim zdaniem lepsze od shimano, które markuje tylko wyrób innych z tego co czytałem.

- przerzutka m410 miałem ją moim zdaniem najlepsza z niskobudżetowych. A różnica to znowu kilka piw mniej...

- jak już muszisz predzej na przedniej oszczędzaj

Napisano

SHIMANO Alivio RD-M410 - za dużoo kasy nie mam, taki styknie ?

Celowałbym już w nowszą RD-M430 - dużo droższa nie jest, ale jak z kasą krucho, to i taka styknie ;)

Napisano

- supek został wymieniony własnie ostatnio, więc jego mam już z głowyNom to jakoś przyoszczędzę na przedniej, aczkolwiek może jeszcze wykorzstam starą bo jeśli zmienię kasetę na HG51 i lańcuch kmc albo connex 800 to wtedy bedę miał na to kasę. M410 miał mój kolega też i fajnię chodziło, tyko gdy wplątało mu się w koło to nic już zrobć nie mógł bo wyrwało ją.

.@dziobolek - niestety nie mam tyle kasy, bo wiąże się to z dodatkowymi jakimiś 30 zł a ja niestety nie mam. więc chyba bedę musiał zostać przy M410 :)

Napisano

Mam M410, używana może nie jakoś bardzo długo, ale również w zimie i zawsze praca była na dobrym poziomie, ogólnie polecam.

Napisano

Jak naprawdę krucho to weź wymontuj przednią przerzutkę, wymyj w benzynie albo czymś, dobrze nasmaruj ,zalej oliwą linki na 90% w zależności jaki to masz cud techniki zacznie działać przynajmniej względnie. Wtedy nie wymieniaj przedniej, możesz to zrobić zawsze w napływie gotówki. Wystarczy kasa 5min i imbus 5.

jak wymienisz łańcuch musisz zmienić kasetę, bo nowy będzie skakał. Na odwrót starym łańcuchem zniszczysz nowe zębatki.

ta RD-M430 faktycznie wygląda nieźle. budową trochę przypomina deorke m592

Napisano

Wiem wiem, ona już była myta raz i teraz ją sobie tylko nasmaruje wszystko :)

No a że lubie przy rowerze się bawić więc dla mnie to chwila roboty ;)

ja akurat składam nowy napęd więc wszystko będzie nowe, to nie obawiam się o to

RD-M430 fakt ze wyglada nieźle ale może innym razem jak będe mial przyplyw gotówi większy.

a M410 nie będzie miała za krótkiego wózka do 8s ?

i czy lepiej kupić kasetę 11-30 czy 11-32 ?

• Mod Team
Napisano
budową trochę przypomina deorke m592

wyglądem może ale budowę mają całkowicie inną.

M410 nie będzie miała za krótkiego wózka do 8s ?

długość wózka nie zależy od ilości biegów.

czy lepiej kupić kasetę 11-30 czy 11-32 ?

to od ciebie zależy jeżeli dostajesz nagłego umierania na widok podjazdu, weź 11-30 jak lubisz sie wspinać weź 11-34.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...