oconor Napisano 8 Marca 2013 Napisano 8 Marca 2013 Witam, już od dłuższego okresu spoglądam sobie na to forum i wykorzystuje rady jaakie sa tutaj dawane. Na ogół to posiadam rowerek dosyć stary bo ma ponad 10 lat, ale nie w tym rzecz. Ogólnie troszkę modyfikuje go bo nie mam kasy na nową ramę. Kupowac nowego roweru gotowego nie chce, bo co to za frajda kupić z taśmy i miec i jeździć. Lepiej się pomęczyć i samemu cos złozyć mimo iż drożej może to wyjść. Teraz ogólnie troszke po kosztach lecę i chciałem się dowiedzieć czy owe częsci będą sprawnie ze sobą działać. Klamkomanetki - Shimano ST-EF50 3 x 8 Przerzutka tylna - Shimano Altus RD-M280 Przerzutka przednia - Shimano Alivio FD-M412 Kaseta - Shimano Acera CS-HG31 8 rz. 11-32 Łańcuch - Shimano HG50 Korba - Raceface ale dokładnego modelu nie znam Z góry dziękuję za opinie i pomoc. Prosiłbym o to że jesli ktoś by odradzał jakiejś częsci to żeby uzasadnił
Tedolf Napisano 8 Marca 2013 Napisano 8 Marca 2013 piszesz że rower masz już 10 lat, to i pewnie masz wolnobieg jeśli tak to i koło jeszcze trzeba by było kupić nowe. Tylną przerzutkę to zamiast altusa radziłbym kupic coś pokroju acera/alivio
oconor Napisano 8 Marca 2013 Autor Napisano 8 Marca 2013 Tak tak koło do wymiany to akurat wiem, bo właśnie chce z wolnobiegu zejść już i na kasete się przerzucić. Shimano ACERA RD-M360 - ta mogłaby być ?
Mod Team Puklus Napisano 8 Marca 2013 Mod Team Napisano 8 Marca 2013 Całość powinna działać bez problemów.
oconor Napisano 8 Marca 2013 Autor Napisano 8 Marca 2013 czyli śmiało mogę już sobie taki sprzęcik powoli kompletować ?
oconor Napisano 8 Marca 2013 Autor Napisano 8 Marca 2013 @Tedolf a ta przerzutka co później podałem to ona byłaby lepssza niż altus ?
Mod Team Puklus Napisano 8 Marca 2013 Mod Team Napisano 8 Marca 2013 Jak masz kasę kup alivio, nie koniecznie najnowszy model.
oconor Napisano 8 Marca 2013 Autor Napisano 8 Marca 2013 SHIMANO Alivio RD-M410 - za dużoo kasy nie mam, taki styknie ?
Partia Napisano 8 Marca 2013 Napisano 8 Marca 2013 Ekspertem nie jestem, ale odswieżam napęd 8 rzędowy obecnie u siebie i: - skoro wymieniasz korbę to prosi sie ruszyć suport koszt 25zł w kwadracie. - kaseta hg51 kupiłem za 48zł moim zdaniem watarto odpuścić 2 piwa i dołożyć do niej. - łańcuch który podałeś to wydaje mi sie że connex 800 jest w tej samej cenie kmc też znajdziesz w podobnych pieniądzach. Moim zdaniem lepsze od shimano, które markuje tylko wyrób innych z tego co czytałem. - przerzutka m410 miałem ją moim zdaniem najlepsza z niskobudżetowych. A różnica to znowu kilka piw mniej... - jak już muszisz predzej na przedniej oszczędzaj
dziobolek Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 SHIMANO Alivio RD-M410 - za dużoo kasy nie mam, taki styknie ? Celowałbym już w nowszą RD-M430 - dużo droższa nie jest, ale jak z kasą krucho, to i taka styknie
oconor Napisano 9 Marca 2013 Autor Napisano 9 Marca 2013 - supek został wymieniony własnie ostatnio, więc jego mam już z głowyNom to jakoś przyoszczędzę na przedniej, aczkolwiek może jeszcze wykorzstam starą bo jeśli zmienię kasetę na HG51 i lańcuch kmc albo connex 800 to wtedy bedę miał na to kasę. M410 miał mój kolega też i fajnię chodziło, tyko gdy wplątało mu się w koło to nic już zrobć nie mógł bo wyrwało ją. .@dziobolek - niestety nie mam tyle kasy, bo wiąże się to z dodatkowymi jakimiś 30 zł a ja niestety nie mam. więc chyba bedę musiał zostać przy M410
krzych0 Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Mam M410, używana może nie jakoś bardzo długo, ale również w zimie i zawsze praca była na dobrym poziomie, ogólnie polecam.
Partia Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Jak naprawdę krucho to weź wymontuj przednią przerzutkę, wymyj w benzynie albo czymś, dobrze nasmaruj ,zalej oliwą linki na 90% w zależności jaki to masz cud techniki zacznie działać przynajmniej względnie. Wtedy nie wymieniaj przedniej, możesz to zrobić zawsze w napływie gotówki. Wystarczy kasa 5min i imbus 5. jak wymienisz łańcuch musisz zmienić kasetę, bo nowy będzie skakał. Na odwrót starym łańcuchem zniszczysz nowe zębatki. ta RD-M430 faktycznie wygląda nieźle. budową trochę przypomina deorke m592
oconor Napisano 9 Marca 2013 Autor Napisano 9 Marca 2013 Wiem wiem, ona już była myta raz i teraz ją sobie tylko nasmaruje wszystko No a że lubie przy rowerze się bawić więc dla mnie to chwila roboty ja akurat składam nowy napęd więc wszystko będzie nowe, to nie obawiam się o to RD-M430 fakt ze wyglada nieźle ale może innym razem jak będe mial przyplyw gotówi większy. a M410 nie będzie miała za krótkiego wózka do 8s ? i czy lepiej kupić kasetę 11-30 czy 11-32 ?
Mod Team Puklus Napisano 9 Marca 2013 Mod Team Napisano 9 Marca 2013 budową trochę przypomina deorke m592 wyglądem może ale budowę mają całkowicie inną. M410 nie będzie miała za krótkiego wózka do 8s ? długość wózka nie zależy od ilości biegów. czy lepiej kupić kasetę 11-30 czy 11-32 ? to od ciebie zależy jeżeli dostajesz nagłego umierania na widok podjazdu, weź 11-30 jak lubisz sie wspinać weź 11-34.
oconor Napisano 9 Marca 2013 Autor Napisano 9 Marca 2013 No na ogół to górki fajna sprawa, kondycja nieźle idzie, przy okazji jakiś las więc frajda jest
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.