Skocz do zawartości

[spinka] do łańcucha 7rz

michael26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jaką wybrać spinkę do łańcucha shimano 7 rzędowego? U mnie w mieście nie ma specjalistycznego sklepu rowerowego tylko jest taki sklep sportowy. Byłem w nim dzisiaj i gościu mówił że ma spinke sunrace do łańcucha 7/8rz za 5zł :D Czy warto?

Napisano

Sun race założyłem wczoraj i jest ok. Identyczna jak spinka accenta.

U ciebie też będzie pasować do napędu 7 rzędowego. Natomiast spinki srama srebrne do 8 rzędowych łańcuchów nie pasują do łańcuchów shimano HG 40, HG 50...

Sam nie doczytałem i jestem w plecy a spinka srama zalega mi teraz niepotrzebna na stanie. Niektórzy bawią się w jej szlifowanie o 0,2 mm. Ja wolałem kupić inną.

Napisano

to kupie chyba tego sun raca ale gościu mówił że ona jest do napędów 7 i 8 rzędowych. Możliwe? Nie jest tak że inna spinka jest do 7rz a inna do 8rz? I takie pytanie troche nie na temat - jak robicie shake w benzynie? Ile jej wlewacie i do czego itd?

proszę o odpowiedz na pytanie wyżej i to: Czy łańcuch po ok 1,5 -2tys km (2 sezony i zima) należy wymienić na np. shimano hg40 czy pojeździć na nim jeszcze ten rok, a potem przejść na 9rz napęd? Jak sprawdzić czy łańcuch sie nadaje( czy jest rozciągnięty itd) ?

Napisano

W napędzie 7 i 8 rzędowym mają zastosowanie te same łańcuchy i spinki. Więc spinka sun race będzie ci współpracować bez problemu z łańcuchem HG40 - zgodnie z oznaczeniem na opakowaniu.

Co do mierzenia wyciągnięcia łańcucha jest sporo wątków na forum. Poczytaj. Łańcuch mierzy się suwmiarką lub sprawdza specjalnym przymiarem. Jeśli planujesz przejść na 9-tkę to po prostu zajeździj dotychczasowy napęd do końca, dopóki nie zacznie przeskakiwać i wyrzuć do kosza. Nie przeskakuje to znaczy, że jeszcze trochę pożyje. Może i drugie tyle co przejechałeś.

Dwa lata temu udało mi się przejechać na jednej kasecie i jednym łańcuchu prawie 9000 km. W zeszłym roku kaseta jeżdżona z trzema łańcuchami wyglądała gorzej po przejechaniu podobnego dystansu. Nie ma reguły.

Napisano

Spinka jest taka sama do 7/8rz bo i łańcuch jest taki sam ;]. Jak wszystko działa to po co wymieniać? Lepiej jeździć dopóki napęd nie zacznie odmawiać posłuszeństwa.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja również zastanawiam się na zamontowaniu spinki w moim łańcuchu.

Mam jednak pytanie:

1. czy będę w stanie sam w domu założyć spinkę na łańcuch, czy lepiej oddać łańcuch do serwisu aby mi to poprawnie tam zrobili?

2. czy aby zdjąć łańcuch z roweru muszę go rozkuć, czy też można jakoś nim wymanewrować aby go zdjąć z przerzutek?

Napisano

ja już jestem bardziej ogarnięty w tym temacie to Ci odpowiem:

1) Założenie spinki jest bajecznie proste, ja kupiłem i polecam spinke SRAM

2) Łańcuch musisz rozkuć, ale nie musisz kupować skuwacza, w serwisie zrobią Ci to za 5/10zł tak jak mi ;)

• Mod Team
Napisano

Jeżeli chodzi o samo rozkucie i założenie spinki to młotek, nakrętka i nawet gwóźdź wystarczy by to zrobić dobrze, w druga stronę to już jednak wyższa szkołą jazdy :P

Napisano

Czyli aby zdjąć łańcuch z napędu muszę rozkuć łańcuch, TAK?

Jeśli tak to muszę to dobrze przemyśleć bo nie mam w domu rozkuwacza.

Ale tak jak pisze Puklus, spróbuję zrobić to za pomocą nakrętki, gwoździa i młotka może pójdzie :-)

Pytanie tylko czy ma znaczenie z której strony łańcucha zacznę wybijać bolca?

2. Jaką spinkę polecicie na łańcuch NARROW HG40 (na ogniwach znalazłem takie oznaczenie) z tyłu 7 przerzutek.3. Rozkuty łańcuch zaniosę do serwisu aby założyli mi spinkę na łańcuch. Taka czynność nie powinna być chyba droga.

Napisano

Chciałbym podbić jeszcze poprzedni mój post, bez odpowiedzi :-)

3. Łańcuch ma przejechane ok. 1 000 do 2 000 km. Pracuje dobrze w napędzie. Ale zastanawiam się czy go rozkuć i założyć spinkę czy też kupić nowy łańcuch i założyć spinkę już na nowym łańcuchu?

Możecie coś doradzić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...