michael26 Napisano 8 Marca 2013 Napisano 8 Marca 2013 Witam. Jaką wybrać spinkę do łańcucha shimano 7 rzędowego? U mnie w mieście nie ma specjalistycznego sklepu rowerowego tylko jest taki sklep sportowy. Byłem w nim dzisiaj i gościu mówił że ma spinke sunrace do łańcucha 7/8rz za 5zł Czy warto?
JakubWelnowski Napisano 8 Marca 2013 Napisano 8 Marca 2013 Ja kupiłem w decathlonie dwie spinki SRAM za 14zł i jestem zadowolony.
dejtrejder Napisano 8 Marca 2013 Napisano 8 Marca 2013 Sun race założyłem wczoraj i jest ok. Identyczna jak spinka accenta. U ciebie też będzie pasować do napędu 7 rzędowego. Natomiast spinki srama srebrne do 8 rzędowych łańcuchów nie pasują do łańcuchów shimano HG 40, HG 50... Sam nie doczytałem i jestem w plecy a spinka srama zalega mi teraz niepotrzebna na stanie. Niektórzy bawią się w jej szlifowanie o 0,2 mm. Ja wolałem kupić inną.
michael26 Napisano 8 Marca 2013 Autor Napisano 8 Marca 2013 to kupie chyba tego sun raca ale gościu mówił że ona jest do napędów 7 i 8 rzędowych. Możliwe? Nie jest tak że inna spinka jest do 7rz a inna do 8rz? I takie pytanie troche nie na temat - jak robicie shake w benzynie? Ile jej wlewacie i do czego itd? proszę o odpowiedz na pytanie wyżej i to: Czy łańcuch po ok 1,5 -2tys km (2 sezony i zima) należy wymienić na np. shimano hg40 czy pojeździć na nim jeszcze ten rok, a potem przejść na 9rz napęd? Jak sprawdzić czy łańcuch sie nadaje( czy jest rozciągnięty itd) ?
dejtrejder Napisano 8 Marca 2013 Napisano 8 Marca 2013 W napędzie 7 i 8 rzędowym mają zastosowanie te same łańcuchy i spinki. Więc spinka sun race będzie ci współpracować bez problemu z łańcuchem HG40 - zgodnie z oznaczeniem na opakowaniu. Co do mierzenia wyciągnięcia łańcucha jest sporo wątków na forum. Poczytaj. Łańcuch mierzy się suwmiarką lub sprawdza specjalnym przymiarem. Jeśli planujesz przejść na 9-tkę to po prostu zajeździj dotychczasowy napęd do końca, dopóki nie zacznie przeskakiwać i wyrzuć do kosza. Nie przeskakuje to znaczy, że jeszcze trochę pożyje. Może i drugie tyle co przejechałeś. Dwa lata temu udało mi się przejechać na jednej kasecie i jednym łańcuchu prawie 9000 km. W zeszłym roku kaseta jeżdżona z trzema łańcuchami wyglądała gorzej po przejechaniu podobnego dystansu. Nie ma reguły.
PanNoName Napisano 8 Marca 2013 Napisano 8 Marca 2013 Spinka jest taka sama do 7/8rz bo i łańcuch jest taki sam ;]. Jak wszystko działa to po co wymieniać? Lepiej jeździć dopóki napęd nie zacznie odmawiać posłuszeństwa.
Ted07 Napisano 26 Marca 2013 Napisano 26 Marca 2013 Ja również zastanawiam się na zamontowaniu spinki w moim łańcuchu. Mam jednak pytanie: 1. czy będę w stanie sam w domu założyć spinkę na łańcuch, czy lepiej oddać łańcuch do serwisu aby mi to poprawnie tam zrobili? 2. czy aby zdjąć łańcuch z roweru muszę go rozkuć, czy też można jakoś nim wymanewrować aby go zdjąć z przerzutek?
michael26 Napisano 26 Marca 2013 Autor Napisano 26 Marca 2013 ja już jestem bardziej ogarnięty w tym temacie to Ci odpowiem: 1) Założenie spinki jest bajecznie proste, ja kupiłem i polecam spinke SRAM 2) Łańcuch musisz rozkuć, ale nie musisz kupować skuwacza, w serwisie zrobią Ci to za 5/10zł tak jak mi
Mod Team Puklus Napisano 26 Marca 2013 Mod Team Napisano 26 Marca 2013 Jeżeli chodzi o samo rozkucie i założenie spinki to młotek, nakrętka i nawet gwóźdź wystarczy by to zrobić dobrze, w druga stronę to już jednak wyższa szkołą jazdy
Ted07 Napisano 26 Marca 2013 Napisano 26 Marca 2013 Czyli aby zdjąć łańcuch z napędu muszę rozkuć łańcuch, TAK? Jeśli tak to muszę to dobrze przemyśleć bo nie mam w domu rozkuwacza. Ale tak jak pisze Puklus, spróbuję zrobić to za pomocą nakrętki, gwoździa i młotka może pójdzie :-) Pytanie tylko czy ma znaczenie z której strony łańcucha zacznę wybijać bolca? 2. Jaką spinkę polecicie na łańcuch NARROW HG40 (na ogniwach znalazłem takie oznaczenie) z tyłu 7 przerzutek.3. Rozkuty łańcuch zaniosę do serwisu aby założyli mi spinkę na łańcuch. Taka czynność nie powinna być chyba droga.
Ted07 Napisano 28 Marca 2013 Napisano 28 Marca 2013 Chciałbym podbić jeszcze poprzedni mój post, bez odpowiedzi :-) 3. Łańcuch ma przejechane ok. 1 000 do 2 000 km. Pracuje dobrze w napędzie. Ale zastanawiam się czy go rozkuć i założyć spinkę czy też kupić nowy łańcuch i założyć spinkę już na nowym łańcuchu? Możecie coś doradzić?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.