konoo Napisano 8 Marca 2013 Napisano 8 Marca 2013 Jak wyregulować hamulce z tyłu, Tektro Draco 160, zdaje się że klocek wewnętrzny ten od strony przerzutek jest za bardzo blisko tarczy co powoduje jego ocieranie
jasinski21444 Napisano 8 Marca 2013 Napisano 8 Marca 2013 Poluzuj lekko śruby mocujące zacisk do adaptera i ustawiaj
konoo Napisano 8 Marca 2013 Autor Napisano 8 Marca 2013 Poluzuj lekko śruby mocujące zacisk do adaptera i ustawiaj A czy mógłbyś powiedzieć które to śruby, klocek ten ocierający jest na styk do tarczy natomiast ten drugi ma trochę luzu że można nim lekko poruszać A czy mógłbyś powiedzieć które to śruby, klocek ten ocierający jest na styk do tarczy natomiast ten drugi ma trochę luzu że można nim lekko poruszać Ok pobawiłem się zaciskiem i jest lepiej, lecz dalej ociera z tego co zauważyłem to tak jak by jeden klocek był źle założony/wyprodukowany. Styka się z tarczą na samym dole jej ale tylko na dole jak by był pod skosem Albo może dotrzeć się musi ??
Roonin Napisano 8 Marca 2013 Napisano 8 Marca 2013 Nie sądzę żeby to była wina klocka. Najprościej (chociaż nie najpewniej) to poluzuj śruby trzymające zacisk (nie adapter) naciśnij klamkę i przy zaciśniętej klamce zakręć śruby. Regulacja często zajmuje trochę czasu ale robi się to raz na dłuuugi czas. Regulacja hamulców tarczowych hydraulicznych | Skandia – dwa kółka, ruszaj na rower http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/montaz-hamulcow-tarczowych/
konoo Napisano 9 Marca 2013 Autor Napisano 9 Marca 2013 Dziękuję bardzo jakoś sobie poradziłem, mam jeszcze jedno pytanie czy istnieje możliwość ustawienia tak klamki, aby hamowanie zaczynało się już po lekkim jej naciśnięciu kilka mm. W tej chwili na ustawionych i odpowietrzonych hamulcach zaczyna hamować po wcisnieciu okolo 1-1.5CM Przy klamkach mam tylko jedna śrubę, czy to ona służy do regulacji
Roonin Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Zbyt prosty model na takie wodotryski. Można ewentualnie odpowietrzyć, jeśli są troszkę zapowietrzone to będzie lekka poprawa. Z drugiej strony to ten skok wcale nie jakiś taki duży. Śruba jest do regulacji oddalenia klamki od kierownicy.
konoo Napisano 9 Marca 2013 Autor Napisano 9 Marca 2013 No skok nie jest duży, lecz myslalem ze bedzie możliwość zmniejszyć go do lekkiego musniecia w klamki Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Roonin Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Draco najprostsze z najprostszych (choć nie najgorsze) Musisz doinwestować w coś sporo droższego
kalafior Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Jak wyregulować hamulce z tyłu, Tektro Draco 160, zdaje się że klocek wewnętrzny ten od strony przerzutek jest za bardzo blisko tarczy co powoduje jego ocieranie Odkręć adapter od ramy roweru i zbadaj, czy nie podchodzi tam resztka lakieru ramy. Dokręcając adapter do lakieru na uchu ramy może dochodzić do przekoszenia pozycji adaptera i zacisk wychodzi poza zakres regulacji. Miałem taką sytuację w swoim rowerze.
gamemaniak20 Napisano 12 Marca 2013 Napisano 12 Marca 2013 A może sprawdź tarczę czy nie jest krzywa... ;p Ja mam co prawda shimano m446 , ale u mnie też tył minimalnie przyciera i jak się przyjrzałem to jest to po prostu krzywa tarcza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.