Skocz do zawartości

[rama] do xc

michael26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam .Poszukuję ramy do zawodów xc. Obecnie mam 178cm, ale chodze jeszcze do 3 kl gimbazy i myślę nad rozmiarem 19". Co o tym myślicie? Rama pod Epicona który jak wiecie ma możliwość zmiany skoku od 100 do chyba 140mm. Rama będzie też wykorzystywana na dłuższe wypady. Powinna być lekka. Z przodu będę miał hydraulike deorke m596. Z tyłu nie wiem, ostatecznie może nie mieć piwotów. Obecnie mam dokładnie ten rower http://www.sixseconds.pl/rower-centurion-backfire-blackwhite-51cm-2010-p-3103.html w tym rozmiarze, z którego już niebawem nie wiele zostanie :D "fachowiec" we Wsół Sporcie w Kielcach doradził mi taką rame rok temu! Ale wtedy jeszcze sie nie znałem i jeździłem tylko po asfalcie i to mi to za bardzo nie przeszkadzało. Do rzeczy, czy spokojnie przełoże sztyce, mostek, stery itd do nowej ramy czy będę musiał kupować nowe? Budżet max 850zł. http://allegro.pl/rama-merida-matts-trial-800-d-bikeatelier-gliwice-i3060976186.html czy http://www.skleprowerowy-duda.pl/pl/p/Rama-Accent-El-Nino/1361 czy coś innego? Bardziej odpowiada mi merida ale nie wiem jak u niej z możliwością dłuugich wyczieczek rowerowych :D Z góry dzięki za pomoc ;)

Napisano

ja jeżdzę na el nino - robiłem już trasy ponad 75km dziennie i cały czas było ok. Rama jest fajnie wykonana i ma generalnie dobrą opinię.

Napisano

a jak z przełożeniem sztycy, mostka, sterów itp? Kurcze, ta el nino mi sie za bardzo nie podoba :D A o tej meridzie co myślicie lub o innej?

Napisano

1) Sztyca- są różne średnice, nie musi pasować.

2) Mostek montujesz na rurze sterowej widelca więc z ramą ma niewiele wspólnego.

3) Stery- może być średnica osadzenie w ramia 34 lub 44mm. Musisz wiedzieć jakie masz i jakie idą do nowej ramy. Ogólnie wybicie sterów ze starej ramy ciężki temat, łatwiej się wprasowuje nowe niż wybija stare.

Jak przewidujesz urosnąć jeszcze ze 2 cm to możesz sobie wziąć 19" chociaż na 18" też powinno być ok.

Co do wyboru ramy pod długie wycieczki to nie zależy od marki tylko od geometrii ramy i osobistych preferncji, nikt ci tego nie powie czy ta czy inna będzie dobra, kup co ci się podoba.

A poza tym na długie wycieczki to są zupełnie inne rowery.

Napisano

Oj wiesz....... czy ja wiem. Koleś ma takiego Mattsa tyle że 700D i nie powiedział bym że to ramka AM. Zależy jeszcze co na nia wsadzisz ;)

Napisano

Co nie zmienia faktu ze matts trail ma zdecydowanie inną geometrię w stosunku do zwykłego mattsa...

Dłuższy "ogon", krótsza górna rura, wyżej położony suport ... inne kąty ...

Pozdro

Napisano

A tak tak masz rację zupełną, jeśli chodzi o geometrię.

Z drugiej strony u mnie w okolicy mimo ze jest raczej płasko to jest to dość popularna rama, w maratonach też tym ludzie śmigają.

Myślę że to troszkę zależy do osobistych preferencji.

Ja właśnie swego czasu skreśliłem tego Mattsa ze względu na krótką górną rurę.

Napisano

chodziło mi o rozmiarówke accent peak :D W peaku 19 cali to będzie L ? I wygodniejszą pozycje zapewni peak czy merida 800 ta z linku wyżej?

Napisano

a przez "ściganie" co rozumiesz? Przede wszystkim w większości rama będzie wykorzystywana do przyjemnej jazdy (długie wycieczki), ale też góry, lasy. Wygodniejsza rama która będzie na dłuższe wypady? Aaa, i obecnie mam 178cm, ale myśle że urosnę jeszcze ok 5cm.Mam brać L, tak?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...