kris86b Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 Witam Co polecacie zamiast wymienionego łańcucha do roweru mtb? Dużo wyczytałem pochlebnych opinii na temat CAMPAGNOLO RECORD C9 ale czy będzie pasował zamiast mojego hg53? obiło mi się o uszy że shimano ma szerokość 5,9(prawda to?) a ten kc9 6,9mm. Może jakaś inna propozycja? np connex 908? Dodam że posiadam spinkę srama i chciał bym ją zachować. A nie wiem za bardzo jak z kompatybilnością.
Pidzej Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 A co nie tak z tym HG53 że chcesz kupować łańcuch za ponad 100zł??? Moim zdaniem jeśli napęd w miarę nowy to lepiej kupić 3 łańcuchy KMC Z-9000, 3 x 28zł na allegro, i taki zestaw trzech łańcuchów wytrzyma dłużej niż najdroższy nawet JEDEN łańcuch. Złota spinka Srama jak najbardziej pasuje. Sam jeżdżę na takim właśnie zestawie i zmieniam co je 1000km. No chyba że chcesz kupić 3 takie łańcuszki Campy... to co innego
kris86b Napisano 2 Marca 2013 Autor Napisano 2 Marca 2013 A co nie tak z tym HG53 że chcesz kupować łańcuch za ponad 100zł??? Słynne "terkotanie" i ogólne zmęczenie łańcucha. No chyba że chcesz kupić 3 takie łańcuszki Campy... to co innego Na dzień dzisiejszy wolę jeden lepszy niż trzy "badziewia" A nie robię sporych przebiegów żeby latać na 3 łańcuchy. raptem 1000km na sezon. No może w tym roku z 1300km...
beskid Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 Co do spinki to Ci nie pomogę bo nie korzystam ale wyznaję podobną zasadę, że przy nie dużych przebiegach najkorzystniej wypada kupić coś porządnego. Takim jest C9 a jego jedyną wadą jest cena ale jak możesz się na niego szarpnąć to jak najbardziej.
kris86b Napisano 3 Marca 2013 Autor Napisano 3 Marca 2013 A jak to jest z przyjęciem łańcucha? Prawda to że campa jest"ciasnym" łańcuchem i nie lubi lekko wyrobionych zębatek? Mój napęd teraz ma przebieg 870km więc chyba newiele. A boje się że jak mi się nie przyjmie campa to kasa w błoto:( Bo o zwrocie chyba mogę zapomnieć.
Mod Team Puklus Napisano 3 Marca 2013 Mod Team Napisano 3 Marca 2013 Czemu w błoto? masz zamiar jeździć jeszcze miesiąc później umierasz albo łańcuch ulega dezintegracji po stwierdzeniu ze sie nie przyjmie ? Fakt ze można ta kase zainwestować w cokolwiek innego ale łańcuch wartości nie straci, poczeka na nową kasetę.
beskid Napisano 3 Marca 2013 Napisano 3 Marca 2013 Taki przebieg to jest nic a niektórzy wręcz w tej okolicy podmieniają łańcuchy. Dlatego w tej sprawie nie powinieneś się martwić. A jeśli nawet by się minimalnie ślizgał to daj mu min 100 km na ułożenie się.
kris86b Napisano 3 Marca 2013 Autor Napisano 3 Marca 2013 Czemu w błoto? masz zamiar jeździć jeszcze miesiąc później umierasz albo łańcuch ulega dezintegracji po stwierdzeniu ze sie nie przyjmie ? Fakt ze można ta kase zainwestować w cokolwiek innego ale łańcuch wartości nie straci, poczeka na nową kasetę. Nie no może nie zniknie nagle w czeluściach lasu 100km od domu:) Ale miałem na myśli to że bym musiał kupić następny łańcuch, a ten dobry niestety by leżał i czekał... Taki przebieg to jest nic a niektórzy wręcz w tej okolicy podmieniają łańcuchy. Dlatego w tej sprawie nie powinieneś się martwić. A jeśli nawet by się minimalnie ślizgał to daj mu min 100 km na ułożenie się. Myślałem że jak przeskakuje to nie ma ratunku. No chyba że podpiłowanie ząbków... A jak to jest z tą szerokością? Prawda to jest że ten HG53 jest taki wąski? I jedni piszą że spinki nie podchodzą do Campy, inni że bezproblemowo....Ehhh
Mod Team Puklus Napisano 3 Marca 2013 Mod Team Napisano 3 Marca 2013 Ja sie spotkałem np z tym ze nowa kaseta X9 albo to X0 było i C9 sobie skakali i co zrobić ... można sie pilnikiem trochę pobawić
kris86b Napisano 3 Marca 2013 Autor Napisano 3 Marca 2013 To może chuchać na zimne i kupić coś innego? np tego connexa908? Lub coś z kmc? Bo coraz bardziej się boje że się nie przyjmie ta campa....
Mod Team Puklus Napisano 3 Marca 2013 Mod Team Napisano 3 Marca 2013 z connexa na pewno będziesz zadowolony
dziobolek Napisano 4 Marca 2013 Napisano 4 Marca 2013 No i Connex jest sprzedawany ze spinką, więc kolejny plus
kris86b Napisano 4 Marca 2013 Autor Napisano 4 Marca 2013 To teraz już nie mam pojęcia co kupić( Spinkę posiadam, tak że to nie jest priorytetem ale wyczytałem że connex to półka xtr. Nie za miękki w takim razie będzie? Kurdę bez wahania brał bym campe ale to nie przyjęcie strasznie nie martwi
Mod Team Puklus Napisano 4 Marca 2013 Mod Team Napisano 4 Marca 2013 nie śmiej connexa porównywać z xtr, bo xtr on przy nim to gumka z kaleson oparte na własnych doświadczeniach Dla pocieszenia mogę ci powiedzieć ze mój nowy connex spokojnie przyjął sie na używanej kasecie
dziobolek Napisano 4 Marca 2013 Napisano 4 Marca 2013 U mnie tak samo - po dwóch latach z HG-50 miałem już dosyć bardzo szybko pojawiającej się rdzy na nim. Poza tym, według miarki do łańcucha był już mocno naciągnięty, więc zainwestowałem w Connexa 808, ponieważ jest w całości niklowany, no i by się przekonać na własnej skórze o jego legendarnej trwałości Na dzień dzsiejszy mogę powiedzieć, iż wydaje mi się, że Connex pracuje ciszej niż HG-50, ale może to złudzenie? No i kaseta również nie zaprotestowała w najmniejszym stopniu na tą zamianę.
Mod Team Puklus Napisano 4 Marca 2013 Mod Team Napisano 4 Marca 2013 U mnie pracuje głośno, tak samo jak jego poprzednik, ale tylko na początku i na 2 blacie. Po jakimś czasie jak domniemam ucichnie. tył pracuje cicho.
kris86b Napisano 11 Marca 2013 Autor Napisano 11 Marca 2013 Do tej pory nic nie wybrałem. Cały czas sie waham:( Może mi pomożecie w taki sposób że podpowiecie mi w jakim stanie mam kasetę? Raczej wydaje mi się że nie jest zużyta, ale Wy znacie się lepiej A Wasza odpowiedź pomoże mi w wyborze. ImageShack� - Online Photo and Video Hosting
VTT Napisano 11 Marca 2013 Napisano 11 Marca 2013 Kaseta nówka sztuka i z nowym łańcuchem problemu nie będzie, łańcuch C9 jest jak najbardziej kompatybilny, brak kompatybilności w campie zaczyna się od 10s, i 11s tez nie jest z niczym kompatybilne ( co warto uzupełnić w temacie kompatybilności) Inna sprawa żeby fachowo (profesjonalnie) serwisować campe trzeba mieć trochę bardziej rozbudowany serwis np: inne imadełko do łańcucha jest przy 9s inne 10s i inne 11s, to nie tak jak w przypadku Shimano ze wystarczy jeden za parę złociszy. Osobiście nie mieszam Campagnolo.
Mod Team Puklus Napisano 12 Marca 2013 Mod Team Napisano 12 Marca 2013 Wygląda dobrze wiec nowy łańcuch powinien sie przyjąć bez problemów, choć mogą wystąpić przeskoki na najmniejszych koronkach.
Nagrix Napisano 12 Marca 2013 Napisano 12 Marca 2013 Mój C9 w zestawie z kasetą hg61 i spinką srama śmiga bezproblemowo już od prawie 5kkm. W tej chwili nie bardzo mam jak zmierzyć, ale jakiś czas temu rozciągnięcie było dalej w normie. Co do płynności zmiany biegów się nie wypowiadam, bo z tym w moim rowerku nigdy nie było najlepiej. Dodam że jeszcze rok temu spokojnie można było wyrwać C9 za 100zł.
kris86b Napisano 13 Marca 2013 Autor Napisano 13 Marca 2013 Dzięki wszystkim za pomoc. Wybrałem Connexa 908. Zobaczymy jak będzie się sprawował jak przyjdzie. A jak by ewentualnie rozsypał się po jakimś czasie, to wtedy zdecyduje się na campę c9 plus jakaś sensowna kaseta. Bo tą świata nie podbije
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.