Skocz do zawartości

[naped] dobranie klucza do bębenka

SCHYZU

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam przeszukalem cale forum i pol internetu, wszedzie kazdy pisze ze aby zdjac bebenek trzeba uzyc klucza imbusowego 10mm. I tu jest problem bo do mojego bebenka klucz ten jest minimalnie za maly, a sruba ktora go trzyma jest ientyczna jak na wszystkich fotografiach w necie. Problem poglebia tez fakt, ze nie znam dokladnego modelu tej piasty gdyz rower kupilem w 2009 roku byl to Merida Matts tfs 100xc

streszcze pytania:

1 jakim kluczem oprocz imbusa 10mm odkreca sie bebenki ?

2 czy jezeli od strony napedowej zaraz po odkreceniu pierscienia trzymajacego kasete bylo 5 kulek cos moglo sie stac?

3 czy luz bebenka 1mm w gore i dol moze byc spowodowany ubytkami w kulkach?

dodam jeszcze ze bebenek sam w sobie pracuje dobrze

• Mod Team
Napisano

Piasty sa różne, shimanowskie te z osiami 10mm odkręca sie kluczem 10mm. piasta sachsa miała klucz większy wkładany z drugiej strony korpusu. musisz podać jaka to piasta.

Jeżeli miałem od strony bębenka tylko 5 kulek to jest tragedia bo ma być ich 9. jak wypadły tego nikt nie wie i ty sie pewnie tez nie dowiesz, może je zmieliło i sie wysypały. w każdym bądź razie uzupełnij ubytek póki piasta sie jeszcze jako tako kręci.

Do piast shimano jest wiele tutoriali na necie jak sie bębenki rozbiera.

Napisano

Jeżeli to Joytech to faktycznie potrzebujesz imbusa 11 ale da się to obejść. Wczoraj rozkręcałem siostrze bębenek, wprawdzie shimanowski ale zasada będzie podobna. Odkręciłem go kluczem imbusowym ale gdy miałem go przykręcić to się gdzieś on zapodział. A że ponaglał mnie zniecierpliwiony wzrok siostry zacząłem intensywnie kombinować czym go zastąpić. Ja zastąpiłem kombinerkami, gdzie jedną z główek wsadziłem w gniazdo śruby. Miałem trochę wątpliwość co do takiego sposobu dokręcenia ale okazało się nadaremnie. Kombinerki pewnie się ulokowały i ani drgnęły, pozwalając dokręcić śrubę bardzo mocno. Moim zdaniem warto pokombinować i znaleźć coś co zastąpi ten klucz, tylko ważne by robić to z głową.

A co do kulek, 5 to b. mało. Shimano w najtańszych piastach tylnych montuje chyba tylko kulki 1/4 cala w ilość sztuk 9 na stronę. Nie wiem jak wygląda to w przypadku Twojej piasty ale zanim uzupełnisz braki, sprawdź średnice kulek, a jak będziesz je układał na bieżni to sam zobaczysz ile ich powinno tam być.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...