Skocz do zawartości

[przerzutka tylna]Sram Dual Control / x7 problem

bobik021

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od zeszłego roku posiadam przerzutkę tylną sram Dual Control, jest ona niemalże identyczna z x7.

Działała mi na 9-ciu biegach jak należy, beż żadnych zgrzytów czy blokowania się na końcowych przełożeniach.

Ostatnio skróciłem łańcuch o 2 ogniwka, ponieważ obijał mi się o ramę :)

Wyregulowałem przerzutkę, wg mnie zrobiłem to bardzo dobrze, ale po ustawieniu górnego ogranicznika po prostu zablokowała się na największej zębatce, po odkręceniu ogranicznika i małej pomocy przerzutka działa jak należy, ale na największej zębatce nie jest ustawiona dobrze.

Napęd do przód 32T przód,łańcuch nie jest zbyt naciągnięty aby mógł blokować o wózek itp.

Poluzowałem też śrubę od napięcia łańcucha obok mocowania przerzutki i efekt pozostał taki sam.

Jakieś możliwe rozwiązanie tego problemu?

Napisano

Wrzucam na największą zębatkę, ustawiam ogranicznik tak, aby łańcuch był w linii i potem już nie schodzi w dół, blokuje się jakoś.

Jak odkręcę z powrotem ogranicznik to przerzutka wskakuje w swoje miejsce :)

Napisano

Jakoś to tak na odwrót - ogranicznikiem blokujesz łańcuch (przerzutkę) przed przeskoczeniem za ostatnią koronkę w stronę koła, więc czemu jego poprawne ustawienie miałoby uniemożliwiać zrzucanie łańcucha na niższe przerzutki? Bardziej wygląda to na niepoprawnie ustawioną przerzutkę, niż winę ogranicznika.

Napisano

Gdybym tylko wiedział dlaczego tak jest... :)

Próbowałem linke założyć od góry na śrubę,którą ją trzyma lecz działała niemal tak samo więc po dłuższych oględzinach stwierdziłem, że należy ją założyć od dołu, jest tam nacięty rowek :)

Więc co jeszcze mogłem ustawić źle? przerzutka blokuje sie tylko gdy wkręcę ten ogranicznik, a denerwuje mnie, gdy chcę włożyć najmniejszą zębatkę i słyszę zgrzyty :)

Napisano

Dalej się gubię. Najpierw pisałeś, że blokuje Ci się na największej, teraz piszesz, że nie możesz wrzucić najmniejszej bo są zgrzyty... Zrób może parę fotek, łącznie z takim dokładnym, na którym widać byłoby śrubę ogranicznika i jej styk z przerzutką.

Napisano

Przerzutka chyba ma sama coś w sobie, zmieniłem przy okazji łańcuch i zgrzyty ustały, pewnie to on był winny.

wybacz, przekręciłem coś i napisałem o najmniejszej.

Chodzi wciąż o największa zębatkę. Gdy włożę 1 bieg linia wózka i zębatki nie jest równa, bliżej jej do 2 biegu (ale nie spada!)

gdy wkręcę ogranicznik, linia zębatki i wózka wyrównuje się, ale pomimo zmiany biegu przerzutka stoi na 1 biegu. Nawet pomaganie jej siłą nie skutkuje.

Uznam, że to wina technologiczna przerzutki, 1-ego biegu i tak rzadko używam :)

Dziękuję za pomoc :)

Napisano

Ja miałem coś takiego z moją x9, rozwiązanie było bananalne :D Wystarczyło trochę ją oddalić od kasety i wszystko wróciło do normy :)

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...