michal1289 Napisano 19 Lutego 2013 Napisano 19 Lutego 2013 Witam. Kupiłem nowe łożyska jak w temacie. Zastanawia mnie fakt że po złożeniu sterów łożysko od spodu nie jest zabezpieczone. Albo tak przewidział producent albo czegoś u mnie brakuje. Może miał ktoś styczność z tymi sterami i się wypowie. http://imageshack.us/photo/my-images/62/dsc0016xn.jpg/
tobo Napisano 19 Lutego 2013 Napisano 19 Lutego 2013 W wielu, nawet drogich, kompletach zintegrowanych i półzintegrowanych sterowych dolne łożysko nie ma ochrony przed brudem poza samą uszczelką łożyska. Dodatkowa izolacja to częściowe krycie przez bieżnię mocowaną na widelcu, to wszystko. Nie widziałem na żywo opisanych sterów ale wydaje mi się to całkiem prawdopodobne, że nie mają dodatkowej uszczelki. Jest to konstrukcyjnie złe rozwiązanie, wymusza na użytkowniku większą dbałość i stałe zaglądanie do dolnego łożyska. W dobrze wykonanych sterach tego typu bieżnia posiada przymocowaną na jej obwodzie cienką uszczelkę gumową.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.