Skocz do zawartości

[napęd] 3x8 700zł za calosc

Bajkowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A co tam od razu1x11 :thumbsup: . A tak poważnie to słowo „dobrze” świadczy o tym, że masz nikłe pojęcie o swoich oczekiwaniach. Najtrwalsze i moim zdaniem najlepsze były napędy 8 sp. Po przejściu na 9 sp. nic poza ciut lepszą precyzją zmiany przełożeń nie uzyskasz. Z kolei napędy 3x10 to kompletny niewypał i w cięższym terenie nie zyskujesz nic. Jak już coś to lepiej przejść na 2x10 ale to też ma swoje wady. Żeby rozsądnie przejść na 9 sp. przy twoim „kręci” i się podoba to min. potrzebujesz ok 1500 zł. Czy bym tyle włożył do tego Centuriona?? Nigdy w życiu ale nie moja kasa nie moja zabawka.

Klamkomanetki w grę nie wchodzą bo ma tarcze.

Napisano

no własnie nie znam sie na tym dlatego pytam

jak mówicie że 3x8 będzie najlepiej to tak sobie kupie

"dobrze" oznacza u mnie najlepiej jak można zrobić w tej cenie :)

Napisano

Jeżeli ma mechaniczne to może dać klamko manetki,a jeżeli chodzi o napęd 3x8 to i ja stałem pod takim znakiem zapytania i chciałem dać 3x9 ale Beskid skutecznie wyperswadował mi to z głowy no i swoje przemyślenia dołączyłem a co za tym idzie to droższe komponenty i nic więcej zostałem przy 3x8 i jest super

Napisano

Ja także migrowałem z 7 na 8 biegów, nie widząc potrzeby ładowania się w 9, a tym bardziej 10 biegów.

No ale wiecie - różne ludzie mają... "hobby" gwizdze.gif

Napisano

Kupując nowy sprzęt to wyboru nie ma się żadnego i o to trudno kokoś winić. Czy osobiście żałuję przejścia na 9-kę?? Tego bym nie powiedział ale jestem bardzo mocno rozczarowany. Zostawienie pod 8-kę max Alivio, brak porządnych manetek jest jak dla mnie nie wybaczalne. Sentyment pozostał więc cześć gratów z 8-ki przełożyłem do górala na szosę.

Napisano

No to zależy od punktu... dla mnie porządne są 8-biegowe gripshifty SRAM Attack, wciąż dostępne nówki na rynku.

Tyle, że tak jak pisałem wcześniej - nie każdy lubi, lub chce spróbować polubić wink.gif

Ale to fakt, że SHIMANO "bruździ" i wymusza migrację na 9-biegów - jak człek chce coś lepszego niż Alivio,

i nie gripshift, to za bardzo innego wyjścia nie ma, niestety.

Dla mnie także niewybaczalne - tylko SHIMANO i tak ma to... wink.gif

Napisano

ja już mam calkowity mętlik w głowie -,-

dobra bedzie 3x8 tak jak na początku ;)

i 1000zł do dyspozycji :)

a rowerek mam centurion backfire fun 200 mam hydrualiki :)

Napisano

No...! I bardzo piękny zestawik jest powyżej.

Jako esteta, jeśli idzie o łańcuch, to ja zaproponuję Wipperman Connex 808...

WIPPERMANN CONNEX 808 (2013) 6, 7, 8 rzęd. OKAZJA (2994249683) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

...wytrzymały (ponoć), nierdzewny, cały niklowany. Bardzo ładnie się prezentuje, jak na łańcuch rowerowy ;)

przerzutka tył dla estetów Shimano XT RD-M770 (nic na to nie poradzę, że bardziej mi się podoba niż Deore smiley_img.gif )

SHIMANO XT RD-M770 SGS PRZERZUTKA TYL ODW SPRE CR (2967082544) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

...chyba jeden z najbardziej bezproblemowych mechanizmów XT ...lub jakaś SLX???

Te dwie rzeczy plus reszta jak zaproponował powyżej kolega venom2000 i korba slx wychodzi ok. 980zł.

Pozostaje jeszcze kwestia przedniej przerzutki.

Napisano

A jaką masz teraz? Alivio???

Jeśli tak, i działa bez zarzutów, to zostaw, aż się rozleci.

Natomiast co do korby, to IMHO DEORE HT II FC-M591 też jest bardzo ładna - co Ty na to???

product.image.+media+images+cycling+products+bikecomponents+FC+FC-M591-S-48T_600x450_v1_m56577569830677802_dot_jpg.bm.512.384.gif

Napisano

Polecam - sam mam tą Deorkę i świetnie się spisuje, choć marzyło mi się XT,

ale doszedłem do wniosku, że dla kilku gramów mniej i dumnego symbolu XT nie będę przepłacał.

Tutaj dostaniesz ją za €49-54 - zależnie od wersji + przesyłka

http://www.roseversand.com/products/bike-parts/cranksets-and-accessories/mtbatb-cranksets/mtbatb-cranksets/

Zerknij jeszcze pod poniższe adresy...

Rose Versand bike shop MTB mountain bike road bike trekking bike triathlon bike mail order company, e-bikes

Bicycles | Bikes | Mountain Bikes | Road Bikes | MTB Bikes | Bike Parts | Bike Frames | Road Frames | MTB Frames

...wyprzedaż aktualnie leci, a w Rose przy zakupach pow. €150 przesyłka gratis (do 10.03.2013)

Napisano

no 350zł jestem w stanie zapłacic za taką korbe

nie spieszy mi się więc spokojnie można wszystko przemyslec

jak byś mi podesłał jeszcze jakiegos linka do poczytania o napędzie rowerowym to by było super

ps.jak tu dac jakiegos plusa za pomoc czy coś takiego?

Napisano

Przepraszam - przesyłkę masz w tym sklepie gratis (zamówienia pow. 299zł).

No i niestety po aktualnym kursie wychodzi €83.55.

Z Rose z przesyłką wyjdzie taniej, ale... bezradny.gif

Szukaj na forum, sporo wiedzy na ten temat jest tutaj, tylko musisz wiedzieć czego szukasz.

Równie dobrze 414.gif się sprawuje ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...